AOAR cere Guvernului să înființeze o bancă specializată în finanțarea activităților de producție

Redactor:
Emil Popescu
AOAR cere Guvernului să înființeze o bancă specializată în finanțarea activităților de producție
AOAR propune Guvernului înființarea unei bănci specializate în finanțarea activităților de producție și capitalizarea acesteia cu 200-300 milioane de euro, din privatizări, stimularea angajării tinerilor în microîntreprinderi și folosirea resurselor regenerabile pentru încălzirea clădirilor publice.

AOAR propune Guvernului înființarea unei bănci specializate în finanțarea activităților de producție și capitalizarea acesteia cu 200-300 milioane de euro, din privatizări, stimularea angajării tinerilor în microîntreprinderi și folosirea resurselor regenerabile pentru încălzirea clădirilor publice.

Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) arată, într-un comunicat, că România are resurse pentru a înregistra o creștere economică de circa 2%, dacă Guvernul va înțelege că, dincolo de acordurile cu FMI și CE, administrația centrală și cea locală sunt direct răspunzătoare pentru aplicarea proiectelor ajunse în faza de realizare, indiferent de sursa lor de finanțare, asociația propunând totodată autorităților o serie de măsuri economice.

„Cel mai important test va fi cel legat de responsabilizarea reală și transparentă a administrației centrale și locale, inclusiv Autorități de Management și Organisme Intermediare, față de realizarea tuturor proiectelor finanțate din fonduri nerambursabile, alocate României din Bugetul UE 2007-2013. Prioritatea absolută trebuie să fie acordată programelor operaționale de mediu, infrastructură, competitivitate, dezvoltare regională și dezvoltare rurală”, se precizează în comunicat.

AOAR cere promovarea realistă și atractivă pentru investitori a proiectelor de partenariat public-privat, din energie, irigații și infrastructură rutieră.

„Cerem prezentarea periodică, publică, a stadiului, progreselor realizate în operaționalizarea acestor proiecte importante pentru economia României, sursă de mobilizare a mediului de afaceri românesc. Cerem prezentarea de către fiecare Consiliu Județean a minim 5 proiecte, având prioritate regională, proiecte care se doresc a fi realizate în partenariat public-privat. Pentru realizarea acestor proiecte cu celeritate propunem ca noile locuri de muncă create la nivel județean să constituie o sursă de finanțare a bugetelor locale, taxele și impozitele urmând a fi făcute direct venituri la bugetul local. Măsura poate fi aplicată pe o durată de 2-3 ani sau pe toată durata de execuție a proiectului”, spun oamenii de afaceri.

Altă propunere vizează stimularea angajării tinerilor în vârstă de până la 25 ani în microîntreprinderi, prin exonerarea plății taxelor și impozitelor aferente salariului acestora până la nivelul de 1.000 lei.

În plus, asociația vrea înființarea Băncii Industriei, în termen de trei luni, având la bază experiența acumulată de Fondul Român pentru Garantarea IMM-urilor.

Banca ar urma să fie capitalizată cu cel puțin 200-300 milioane euro, din venituri obținute prin prizatizările trecute și cele care vor avea loc, și să finanțeze exclusiv activități de producție.

De asemenea, AOAR susține pregătirea și derularea intensivă și transparentă a proiectelor de reabilitare termică a clădirilor, precum și lansarea urgentă a program care să asigure încălzirea pe bază de resurse regenerabile a cel puțin 1.000 de instituții publice – grădinițe, scoli, spitale, primării, oferind administrațiilor locale garanții guvernamentale pentru o astfel de investiție.

AOAR dorește și un program național de investiții „Prima Seră”, prin care să fie acordate garanții guvernamentale în domeniul serelor.

„România deține în continuare consistente resurse economice, de forță de muncă, insuficient mobilizate și stimulate pentru a contribui la asigurarea unei creșteri economice durabile. Ajustările bugetare, deși necesare, chiar realizate voluntarist și slab pregătite, trebuie să fie urmate de măsuri ample de favorizare a creării de locuri de muncă, cât mai bine calificate, și de dezvoltare a mediului de afaceri”, mai arată asociația.

Organizația încheie apreciind că țările care care nu iau măsuri de creștere economică, mulțumindu-se cu ajustări de cheltuieli, vor fi penalizate de criză dur și pe o durată mare de timp.

 

Inchide