Atena e în genunchi. Dacă nu îi convinge AZI pe oficialii FMI și CE că implementează măsurile de austeritate cerute ar putea pierde ajutorul de 130 de miliarde de euro

Redactor:
Alexandra Pele
Atena e în genunchi. Dacă nu îi convinge AZI pe oficialii FMI și CE că implementează măsurile de austeritate cerute ar putea pierde ajutorul de 130 de miliarde de euro
Oficialii greci se vor prezenta în fața liderilor europeni în lipsa unui acord politic privind implementarea măsurilor de austeritate impuse de "troika"

UPDATE 17:30 Cu doar câteva ore înaintea întâlnirii miniștrilor de finanțe din zona euro, premierul elen Lucas Papademos a anunțat că politicienii din arcul de guvernământ au ajuns la un acord privind adoptarea pachetului de măsuri de austeritate convenit cu liderii europeni, reforme de care depinde obținerea unui sprijin financiar în valoare de 130 de miliarde de euro, scrie Reuters.


Oficialii greci se vor prezenta în fața liderilor europeni în lipsa unui acord politic privind implementarea măsurilor de austeritate impuse de „troika”, respectiv reprezentanții Uniunii Europene (UE), ai Fondului Monetar Internațional (FMI) și ai Băncii Centrale Europene (BCE), acord ce ar urma să-i garanteze obținerea unei tranșe de sprijin financiar în valoare de 130 de miliarde de euro, scrie Reuters.

Ministrul grec de Finanțe, Evangelos Venizelos, se va întâlni joi cu omologii săi din zona euro pentru a negocia deblocarea pachetului de sprijin financiar necesar finanțării statului elen, a cărei economie este estimată să se contracte cu 5% din PIB anul acesta. Cele mai mari sindicate din domeniul public și privat din Grecia au anunțat o nouă grevă generală împotriva măsurile impuse de UE.

Politicienii greci nu au convenit de unde să taie 300 de milioane de euro

Liderii coaliției din Grecia s-au reunit miercuri seara într-o ședință, însă, după șapte ore ,negocierile au fost abandonate. Un oficial elen care a participat la discuții susține că politicienii s-au pus de acord cu privire la 90% dintre cerințele creditorilor europeni, singura problemă rămasă fiind cea a reformei pensiilor. „Grecia mai are la dispoziție 15 zile pentru a decide reducerea unor cheltuieli publice în valoare de 300 de milioane de euro”, a precizat el pentru Reuters. Presa internațională speculează că ar fi vorba despre reforma pensiilor.

Oficialii zonei euro au subliniat că pachetul de măsuri impuse liderilor eleni trebuie agreat și aprobat până pe 15 februarie pentru a evita intrarea în faliment a Greciei care trebuie să răscumpere obligațiuni în valoare de 14,5 miliarde de euro pe 20 martie. În lipsa unei finanțări externe, Grecia nu dispune de resursele necesare pentru a-și plăti aceste datorii, iar o eventuală intrare în faliment a statului ar pune în pericol redresarea întregii economii europene, subliniază presa internațională.

Costul de împrumut al Greciei a ajuns la un nivel nesustenabil la sfârșitul anului trecut, când dobânzile pentru obligațiunile cu o maturitate de zece ani au depășit 34%, în condițiile în care dobânda titlurilor de stat germane pe 10 ani, obligațiuni de referință pentru statele europene, este de circa 2%.

Cum au evoluat costurile de împrumut ale Greciei în ultimul an

Sursă: Bloomberg

La ce măsuri de austeritate s-a angajat Grecia pentru a primi bani de la UE și FMI

Printre măsurile de austeritate agreate de Grecia în schimbul împrumutului acordat de creditorii europeni este și reducerea salariului minim pe economie cu 20%, la 750 de euro, potrivit unui document transmis de autoritățile elene directoarei FMI, Christine Lagarde și obținut de Bloomberg.

Autoritățile elene prognozează o contractare a PIB-ului cu circa 5% în 2012 și o relansare a creșterii economice începând cu anul 2013. Grecia s-a mai angajat să taie 15.000 de locuri de muncă din administrația publică, să păstreze taxa pe valoare adăugată la același nivel, să privatizeze șase companii de stat din domeniul energetic și să reducă cheltuielile din sectorul sanitar de la 1,9% din PIB la 1,5% din PIB.

„Pentru a relansa creșterea economică și a competitivității vom accelera implementarea unor reforme structurale pe piața muncii, în sectorul producției și a serviciilor”, se mai arată în document.

Rata șomajul a atins un nou maxim în luna noiembrie a anului trecut când a ajuns la aproape 21%, de la 18,2% în luna anterioară, scrie Reuters.

Negocierile din Grecia s-au resimțit și pe bursele europene care au deschis joi „pe verde”, investitorii mizând pe un deznodământ favorabil pentru statul elene, potrivit Reuters. Indicele FTSEurofirst 300, care urmărește evoluția celor mai importante acțiuni europene, a avansat cu 0,2% în primele ore ale ședinței de tranzacționare.

Inchide