• Publicat:
  • Actualizat:
Financiar

Atenție, se închid ușile! Sindicaliștii de la metrou intră din nou în grevă

Atenție, se închid ușile! Sindicaliștii de la metrou intră din nou în grevă
După jumătatea lunii în curs, am putea asista la o nouă grevă a sindicaliștilor de la metroul bucureștean. Curtea de Apel București a hotărât ieri că greva generală din noiembrie 2009 a fost legală, instanța admițând contestația sindicaliștilor.

După jumătatea lunii în curs, am putea asista la o nouă grevă asindicaliștilor de la metroul bucureștean. Curtea de Apel Bucureștia hotărât ieri că greva generală din noiembrie 2009 a fost legală,instanța admițând contestația sindicaliștilor. Liderii sindicalivor anunța săptămâna viitoare calendarul protestelor pentrumajorarea salariilor, în timp ce pentru administrație speranțamoare ultima.

„La începutul săptămânii viitoare, vom convoca Consiliul Generalal Uniunii Sindicatelor Libere Metrou (USLM), în vederea stabiliriicalendarului de acțiuni. Cel mai probabil, metroul va fi din nou îngrevă după jumătatea lunii martie”, a declarat pentru Gândulpreședintele USLM, Ion Rădoi.

Sindicaliștii au cerut, înaintea declanșării protestului dintoamnă, majorarea salariilor cu 20%. La începutul anului,solicitarea a fost de creștere cu 3,7% a fondului de salarii alMetrorex.

Directorul general al Metrorex, Gheorghe Udriște, speră că nu vamai ajunge la oprirea activității. „Este o decizie a Curții deApel, pe care va trebui s-o punem în aplicare. Totuși, încă maiexistă căi de atac, cum ar fi recursul în anulare la Înalta Curtede Casație și Justiție”, a spus Udriște, imediat după aflareaveștii. El a ținut să precizeze că din reluarea conflictului nucâștigă nimeni: „E doar o pierdere de vreme și pentru unii, șipentru alții”.

Tot ieri, Udriște a anunțat că este posibil ca în acest an săasistăm la o nouă majorare a prețului biletelor, cuprinsă între 5și 7%, în momentul în care rata inflației va depăși 5% de la ultimascumpire. Aceasta a avut loc în mai anul trecut.

Licitație pentru Magistrala 4

Pentru montarea șinelor și etanșarea tunelului în vederea puneriiîn funcțiune a tronsonului 1 Mai-Parc Bazilescu al Magistralei 4,Metrorex a deschis ieri ofertele primite de la șapte firme sauasocieri. Tronsonul va fi pus în funcțiune anul viitor, iarvaloarea estimată a contractului la care au început ieriprocedurile de atribuire este de 6,88 milioane de euro.

Criteriul de atribuire va ține cont în proporție de 80% de prețși 20% de propunerea tehnică. Ofertele vor fi analizate de comisiiîn termen de 40 de zile, pentru ca apoi să fie trimise cătresistemul electronic de achiziții publice. În acel moment, firmeleau la dipoziție 24 de ore pentru a-și îmbunătăți ofertele,justificând reducerile de preț. Cea mai scăzută ofertă a fost cea aasocierii Alpine – Mari Vila, de 23,99 milioane de lei (5,85milioane de euro).

Pentru a finaliza tronsonul, Metrorex va investi în totalaproximativ 50 milioane de euro. În prezent, Magistrala 4 esteformată din patru stații, între Gara de Nord și 1 Mai.

Inchide