Băncile din SUA au ajuns să le dea bani datornicilor pentru a-i executa silit mai repede

Băncile din SUA au ajuns să le dea bani datornicilor pentru a-i executa silit mai repede
Publicat: 23/04/2012, 19:36
Actualizat: 24/04/2012, 13:54

Băncile americane acordă titularilor de credite ipotecare cu probleme la plată stimulente de până la 35.000 de dolari, sau chiar mai mult, dacă aceștia acceptă vânzarea rapidă a proprietăților pentru mai puțin decât datorează, situație în care banca nu mai recuperează în întregime creanța, potrivit Mediafax.

Creditorii blocau de obicei astfel de tranzacții, în care acceptă de la un cumpărător mai puțin decât suma datorată de împrumutat, scrie Bloomberg.
Băncile au decis acum că astfel de proceduri sunt mai rapide și mai puțin costisitoare decât prescrierea, încetinită de anchetele autorităților privind practicile abuzive ale băncilor.

Instituțiile de credit îi impulsionează pe titularii de ipoteci cu probleme prin preaprobarea tranzacțiilor, optimizarea procedurilor, renunțarea la dreptul de a urmări ulterior datoriile nerecuperate, iar în unele cazuri prin plata unor stimulente financiare, a declarat Bill Fricke, director la Moody’s New York.

Pierderile băncilor din vânzarea proprietăților în urma acordului cu debitorul sunt cu circa 15% mai mici decât în cazul prescrierii, proces ce poate dura mai mulți ani, timp în care se acumulează costuri precum cele de întreținere a proprietății, potrivit Moody’s.

Un număr foarte mare de reintrări în posesie blochează recuperarea pieței imobiliare, după declinul acesteia în ultimii șase ani. Posesorii a peste 14 milioane de locuințe din SUA se află în proces de prescriere, au restanțe la plata imprumuturilor ipotecare sau datorează mai mult decât valorează proprietatea ipotecată, potrivit datelor companiei RealtyTrac.

Vânzările rapide, în acord cu debitorul, au reprezentat 9% din totalul tranzacțiilor cu proprietăți rezidențiale în SUA în noiembrie, cea mai recentă lună pentru care sunt disponibile date, în urcare de la 2% în ianuarie 2008, potrivit datelor companiei Corelogic.

Odată cu atenția sporită acordată vânzărilor rapide, băncile află că unii debitori sunt dispuși să riște reluarea în posesie a proprietății de către bancă în timp ce așteaptă o modificare a termenilor împrumutului, care ar reduce ratele lunare, declară Guy Cecala, editor la Inside Mortgage Finance. Proprietarii amenințați de prescriere pot continua să locuiască chiar ani în casele ipotecate fără a plăti chirie, până să reușească banca să-i evacueze.

„Ăsta e motivul pentru care băncile plătesc. Întrebarea este de ce se plătesc atât de mult? De asta este nevoie să convingi pe cineva să plece din propria casă?”, întreabă Cecala.

JPMorgan oferă cele mai mari stimulente financiare, însă procedeul este folosit și de alte instituții de credit, potrivit unor interviuri realizate cu 12 agenți imobiliari din mai multe state americane.

JPMorgan, cea mai mare bancă din SUA, aprobă circa 5.000 de astfel de vânzări rapide pe lună, iar în general oferă între 10.000 și 35.000 de dolari la fiecare înțelegere cu proprietarul, afirmă agenții imobiliari. Nu toate acordurile de vânzare rapidă includ stimulente financiare.

Wells Fargo oferă ajutor de relocare de până la 20.000 de dolari titularilor de ipoteci care finalizează vânzări rapide, Bank of America a contactat 20.000 de persoane cu probleme la plata creditelor ipotecare promițându-le stimulente de până la 20.000 de dolari sau 5% din suma rămasă de plată. Circa 15% din persoanele contactate au acceptat până la sfârșitul lunii decembrie, termen limită, propunerea băncii. Bank of America nu a hotărât dacă va iniția un nou program de acest fel.

Citigroup oferă câte 3.000 de dolari fiecărei persoane care se califică pentru programul de vânzare rapidă, însă suma poate crește în funcție de situație, a declarat un purtător de cuvânt.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Raed Arafat, ANUNȚ HALUCINANT despre persoanele nevaccinate
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
Ficatul mărit nu doare, însă transmite câteva semne subtile. Nu ignora aceste simptome
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Moment tulburător! Laurențiu Reghecampf jr. a început să plângă când Anamaria Prodan vorbea de divorțul...
Mașinile la care românii au dat năvală în luna septembrie. Ce se va întâmpla la...
România, descrisă de presa internaţională ca un cimitir al Europei: un mort la fiecare 5...
O nouă măsură pregătită pentru școlile de șoferi. Ce trebuie să știi dacă vrei să...
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Localitatea din România care intră în carantină. Rata de infectare a depăşit 40 la mie
Raed Arafat, ANUNȚ HALUCINANT despre persoanele nevaccinate
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Unde e mai ieftin la Lidl, în România sau Ungaria? Descoperirea incredibilă făcută de vecinii...
Zona de poveste din România care a intrat într-un top mondial. Toți oamenii sunt uimiți
Poșta Română: Toți clienții noștri pot intra fără certificat verde
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Vestea ȘOC a momentului: A fost găsită moartă... O dispariție fulgerătoare
Anunț crucial despre Pfizer. S-a dat ordin! Toți cei sub 40 de ani trebuie să...
Sute de mii de români vor fi în PERICOL în următoarele săptămâni. SCHIMĂRI MAJORE
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Ce afacere a început o tânără medic veterinar cu o investiţie de doar 70 de...