BUGET, file din poveste. Cum s-a strecurat O „EROARE” de peste 7,5 MILIARDE de euro în calculele Guvernului

BUGET, file din poveste. Cum s-a strecurat O EROARE de peste 7,5 MILIARDE de euro în calculele Guvernului
Publicat: 23/04/2012, 19:33
Actualizat: 24/04/2012, 16:31

Anul viitor Guvernul estimează că veniturile bugetului de stat vor fi în valoare de 95,65 miliarde de lei, în creștere cu 13,5% față de cele estimate pentru anul în curs, de 84,26 miliarde de lei. Motivul pentru care vor fi încasări mai mari decât anul trecut, după cum au explicat oficialii guvernului, este că PIB va fi mai mare, de circa 575 de miliarde lei, față de 548 de miliarde de lei în acest an.

Gândul vă prezintă o analiză făcută pe estimările oficiale de venituri și de cheltuieli asupra bugetelor de stat și de asigurări de sănătate din ultimii patru ani, din care reiese că doar la aceste două bugete s-au estimat venituri cu 31,5 miliarde de lei, respectiv circa 7,5 miliarde de euro la cursul actual, mai mari decât cele efective, care au fost încasate în mod real.

Guvernul a fundamentat bugetul pe anul viitor pe o estimare de creștere economică de 1,8% din PIB, care poate fi ulterior revizuită în sus, până la 2,3% din PIB, în funcție de condițiile economice externe.

Bugetul de stat este o parte a bugetului general consolidat, alături de bugetul asigurărilor de stat, respectiv bugetul de pensii de stat, de bugetul asigurărilor sociale de sănătate, cel de șomaj și de bugetele companiilor de stat și de cel al autorităților locale.

Pentru că principalele surse de venit ale bugetului de stat sunt încasările din TVA, cele din accize dar și impozitul pe venit, Guvernul susține că un PIB mai mare ar justifica, chiar și la același grad de colectare a taxelor și impozitelor, venituri mai mari la bugetul de stat, cu atât mai mult cu cât, de exemplu, acciza la motorină va fi majorată, de la 1 ianuarie anul viitor cu 4,4%, de la 358 la 374 euro pe tonă.

Să fie chiar așa? Dacă am lăsa la o parte faptul că piețele europene și mondiale sunt într-un picaj continuu, Italia și Grecia sunt departe de a fi trecut momentul de vârf al crizei economice și am lua în considerare numai ce se întâmplă în România am încercat să aflăm cât de exacte sunt calculele Guvernului de la Lucian Anghel, economist șef al BCR.

„Estimarea corectă a veniturilor este foarte dificilă. Vă dau un exemplu. Anul acesta vom avea o creștere economică mai mare decât cea estimată inițial, de 1,5% din PIB. Dar este pe o altă structură. O creștere a PIB provenită mai mult din agricultură, de exemplu, nu generază venituri la fel de mari ca o creștere în sectorul industrial sau al exporturilor”, a declarat acesta pentru gândul.

Consilierul pe probleme economice al lui Boc: vor fi încasări mai mari la TVA și accize

Andreea Paul Vass, consilierul pe probleme economice al premierului Emil Boc, a declarat recent pentru gândul că majorarea încasărilor din TVA cu 3 miliarde de lei, de exemplu, se datorează creșterii PIB. Venituri suplimentare se vor înregistra și la capitolul accize. Guvernul estimează că anul viitorul încasările din accize vor fi de 21,18 miliarde de lei, echivalentul a 10,8% din veniturile totale ale bugetului general consolidat.

Indiferent de explicațiile oficialilor guvernamentali, dinaintea sau de după execuția bugetară, un lucru este clar: niciun guvern nu a fost capabil în ultimii ani să își estimeze corect nici veniturile, nici cheltuielile.

Economistul șef al BCR, întrebat de gândul spune că este de preferat, mai ales într-un context economic ca cel actual, ca guvernele, în general, să nu fie prea optimiste în estimarea veniturilor, pentru că vor pune în pericol țintele de deficit bugetar.

„În general am fost mai optimiști, după reiese din estimările din ultimii ani. Cred că este de dorit să rămâne prudenți în estimări. Pe partea de cheltuieli, cât se trece atât se execută iar dacă veniturile sunt mai mici atunci se pune presiune pe deficitul bugetar și, implicit, pe ministerul de Finanțe, care trebuie să îl finanțeze”, a adăugat el.

În 2009 s-au estimat venituri mai mari cu 20 de miliarde de lei față de cele reale

În cazul bugetul de stat, de exemplu, în 2008, anul în care a izbucnit criza financiară din SUA, care a cuprins apoi și Europa, guvernul Tăriceanu a estimat atunci venituri de puțin peste 67 de miliarde de lei, conform proiectului de buget. Conform execuției bugetare însă, veniturile au fost de doar 61 de miliarde de lei.

Un an mai târziu însă, în 2009, Guvernul Boc a reușit să greșească estimarea cu nici mai mult nici mai puțin de 30%, respectiv în loc de veniturile estimate la 75,689 miliarde de lei, bugetul de stat a avut venituri de doar 54,67 miliarde de lei, de unde rezultă o eroare de 21 de miliarde de lei.

În 2010, Guvernul a reușit să „rupă” această „tradiție”, respectiv a avut, la bugetul de stat, venituri cu 1,4 miliarde de lei mai mari decât cele estimate, adică 68 de miliarde de lei față de estimarea de 66,6 miliarde de lei.

În ceea ce privește anul în curs, veniturile bugetului de stat au fost estimate în legea bugetului de stat la 80,8 miliarde de lei, inițial, și la 84,26 miliarde de lei după rectificare. În primele nouă luni, conform execuției bugetare, la bugetul de stat s-au înregistrat venituri de 57,07 miliarde de lei. În cazul în care încasările se mențin în trimestrul al patrulea la aceeași medie ca în primele nouă luni, bugetul de stat va „închide anul” cu venituri de 76 de miliarde de lei, cu patru miliarde de lei sub estimarea inițială și cu opt miliarde de lei sub cea ulterioară, de la rectificare.

Evoluția veniturilor estimate și realizate dar și a cheltuielilor bugetului de stat (mld. lei)*

An Venituri estimate Venituri efective Cheltuieli estimate Cheltuieli efective
2008 67 61 78,8 80,8
2009 75,7 54,6 94,7 89,8
2010 66,6 68 101,6 102,6
2011 80,8 76,1 108,5 100

*Estimările sunt cele din legea bugetului de stat aferentă fiecărui an în parte. Nu au fost luate în calcul rectificările bugetare. Pentru 2011 la venituri și cheltuieli efective au fost trecute estimări în baza evoluției din primele nouă luni.

Per total, în ultimii patru ani, guvernele au estimat venituri totale la bugetul de stat (fără a luat în calcul rectificările bugetare) de 290 de miliarde de lei, dintre care au încasat efectiv doar 260 de miliarde de lei. Pe partea de cheltuieli guvernele au estimat în ultimii patru ani un total de 383 de miliarde de lei, din care au cheltuit efectiv 373, respectiv cu 10 miliarde de lei mai puțin.

Diferența dintre veniturile estimate și cheltuielile efective este de 20 de miliarde de lei.

La FNUASS s-au estimat venituri cu 1,5 miliarde de lei mai mari și cheltuieli cu 2 miliarde de lei mai mici

Același traseu sinuos l-au parcurs și estimările privind veniturile Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), care reprezintă bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Astfel, în 2008 s-au estimat venituri de 16,9 miliarde de lei iar încasările efective au fost de doar 15,6 miliarde de lei. În ceea ce privește cheltuielile, acestea par a fi fost reduse pentru a compensa veniturile sub așteptări, respectiv în loc de 16,7 miliarde de lei, cât era programat, au fost cheltuiți doar 16,1 miliarde de lei.

În 2009 s-a repetat povestea din anii trecuți. Veniturile estimate au fost de 16 miliarde de lei, iar cele efective, după cum reiese din execuția bugetară, de doar 14,6 miliarde de lei.

Anul trecut însă încasările au depășit net estimările. Astfel, față de cele 15,8 miliarde de lei prevăzute la capitolul venituri, FNUASS a avut încasări de 17,2 miliarde de euro.

În 2011 singura supriză ar putea fi la cheltuieli, unde estimarea inițială de 16,4 miliarde de lei ar putea fi depășită cu aproape un miliard de lei.

Evoluția veniturilor estimate și realizate dar și a cheltuielilor FNUASS (mld. lei)*

An Venituri estimate Venituri efective Cheltuieli estimate Cheltuieli efective
2008 16,9 15,6 16,7 16,1
2009 16 14,6 15,2 15,2
2010 15,8 17,2 15,7 17,5
2011 16,5 16,2 16,3 17,4

*Estimările sunt cele din legea bugetului de stat aferentă fiecărui an în parte. Nu au fost luate în calcul rectificările bugetare. Pentru 2011 la venituri și cheltuieli efective au fost trecute estimări în baza evoluției din primele nouă luni.

Per total, în ultimii patru ani, Guvernul a estimat venituri de 65,2 miliarde de lei, cu 1,5 miliarde de lei mai mari decât cele înregistrate și cheltuieli de 64,26 miliarde de lei, cu 2 miliarde de lei sub cele efective.

La bugetul asigurărilor sociale de stat, respectiv al pensiilor de stat, estimările s-au dovedit a fi, alternativ, fie pesimiste, fie optimiste. Bugetul de pensii nu poate fi considerat însă cel mai bun exemplu privind capacitatea de a estima corect veniturile și cheltuielile pentru că Guvernul acordă subvenții în timpul anului, pe care le include tot la capitolul venituri.

Per total, datorită „corecțiilor” din timpul anului, eventualele scăderi de încasări de CAS fiind acoperite din bugetul de stat, în ultimii patru ani guvernele au estimat venituri de 161 de miliarde de lei, cele efective fiind de 160 de miliarde de lei. La capitolul cheltuieli, estimările s-au adeverit în tocmai, respectiv totalul a fost de 164 de miliarde de lei.

Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment...
De ce a rupt-o Pepe cu Antena 1, de fapt: 'Mi s-a propus să ❗️'
FOTO. Andreea Raicu, sumă exorbitantă pentru a poza în Playboy! Cum arată vedeta acum în...
Cum arată Raluca Bădulescu după ce a slăbit 70 de kilograme. Dieta care o ajută...
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Cristina, fosta soție a lui Bănel Nicoliță, dezvăluiri despre fuga fostului fotbalist în SUA. Ce...
Ce trebuie să faci dacă scapi telefonul în apă. Urmează neapărat acești pași și îl...
Record la vaccinare: Peste 93.000 de români s-au vaccinat cu prima doză în ultimele 24...
Care a fost cea mai furată mașină în 2020? Este incredibil că nu e un...
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Judecătorii au lăsat în libertate un bărbat care a încercat să sărute forțat femeie. „Un...
ȘOCANT! Plin de datorii, Bănel Nicoliță a fugit din țară, de teama cămătarilor
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Secretul ULUITOR al cartofilor prăjiți! Trebuie să faci UN SINGUR LUCRU înainte să-i pui în...
Tranzacție uriașă între România și SUA. S-au cumpărat gazele din Marea Neagră
Cristinel DRAGOMIR s-a SUSPENDAT din funcția pe care o deține în Primăria Constanța
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Este sărbătoare mare azi în calendarul ortodox. Ce NU ai voie să faci de Sf....
Se rupe Uniunea Europeană?! Profeţie cruntă la nivel înalt: UE îşi joacă ultima carte
NOUL VIURSU pune pe jar sistemul medical! Pacienții ajung în stare critică la spital. E...
Ţara din Europa care caută cu disperare angajaţi şi nu găseşte. Salariile sunt uriaşe
Cum se intră în magazinele Lidl, din 25 octombrie. Ce trebuie să ştie clienţii