Calendarul scumpirii gazelor. Primii care plătesc tarife mărite sunt patronii

Redactor:
Simona Simionescu
Calendarul scumpirii gazelor. Primii care plătesc tarife mărite sunt patronii
Prețul gazelor ar trebui să se majoreze chiar de anul acesta, cu două cifre, spun oficialii unuia dintre principalii distribuitori și furnizori de gaze și electricitate din țară, E.ON România.

Prețul gazelor ar trebui să se majoreze chiar de anul acesta, cudouă cifre, spun oficialii unuia dintre principalii distribuitoriși furnizori de gaze și electricitate din țară, E.ON România. Estede așteptat însă ca scumpirea gazelor să nu îi afecteze în 2011decât pe consumatorii industriali. Compania încearcă astfel să-șiacopere pierderile din anii precedenți, când a vândut subcosturi.

„Trebuie găsită o soluție socială acceptabilă împreunăcu autoritățile, astfel încât să fie protejată și populația, dar șimediul de afaceri. În 2011 este necesară o creștere aprețului, nu neapărat pentru consumatorii vulnerabili, ci pentrucei industriali”, a declarat miercuri Frank Hajdinjak, directorulgeneral al companiei. Oficialii E.ON România au cerut dejaautorității de reglementare majorarea prețului gazelor pentru acestan, pe etape. În total, creșterea ar trebui să fie de două cifre.”Trebuie să ne așteptăm la o creștere treptată a prețului, ocreștere care va fi de două cifre. Sunt sigur că și autoritățileaud acest mesaj”, a spus Hajdinjak.

Soluție pentru consumatorii săraci

La cererea FMI, Guvernul va elimina prețurile reglementate laenergia electrică și gaze în intervalul 2013-2015, pe baza unuicalendar de liberalizare a prețurilor care va fi stabilit până înseptembrie 2011. „Nu știu ce a determinat acest lucru, nu știu dacăs-a făcut la presiunea FMI sau dacă Guvernul oricum ar fi făcutasta”, spune Hajdinjak.

Tarifele nu vor crește însă imediat, ci gradual, în funcție decategoria din care fac parte consumatorii. Companiile vor fiprimele care vor plăti tarife mai mari. Pentru consumatoriicasnici, procesul de liberalizare a prețurilor la electricitate șigaze va începe mai târziu și se va finaliza în 2015.

Întrebat ce soluție s-ar putea aplica în cazul consumatorilor cuvenituri mici, oficialul companiei a propus crearea unuicoș special cu gaze numai din producția internă, special pentruaceastă categorie.

O variantă ar fi și cea în care gazele autohtone ar avea opondere mai mare în coșul de consum. Ambele soluții presupunprețuri mai mici, având în vedere că gazul din producția internăcostă 160 de dolari/1.000 de metri cubi, față de 400 dolari/1.000de metri cubi, în cazul gazului de import. „Este o soluție pe caream promovat-o permanent, chiar și în discuțiile cu Guvernul”, aspus el.

Datoria CFR la curent, compensată cudividende

CFR SA, companie monitorizată de FMI, a reușit să mai reducă dindatoriile către diverși furnizori, fără a scoate vreun leu de labugetul de stat. De exemplu, în cazul E.ON, reducerea datoriei CFRde la 153 milioane de lei la 25 milioane de lei s-a făcut prinplata dividendelor plătite de furnizor către datornic. CFR SA aîncheiat anul trecut cu datorii de 5,36 miliarde lei, nivel cu 33%mai mare față de cel înregistrat în anul anterior, potrivitMediafax.

CONSUMCererea de gaze și electricitate rămâne pe loc în2011

În 2011, românii vor consuma energie electrică și gaze la nivelulde anul trecut, potrivit estimărilor E.ON România. Anul trecut, înprimele 11 luni, consumul de gaze naturale a totalizat 127,57milioane MWh, cu 5,74% mai mult față de aceeași perioadă din 2009,arată datele oficiale. Cât despre energie electrică, firmele șipopulația au consumat 50,52 miliarde KWh în 2010, cu 3,8% pestenivelul din anul precedent.

Transfer colosal la Universitatea Craiova. Mihai Rotaru şi-a ieşit din minţi şi aduce în Liga...
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
FOTO. Inna, topless în vacanță! Cum s-a pozat cântăreața în apă
Sunt amantă de 11 ani și vreau să le spun ceva femeilor măritate. Mesajul care...
Larisa Iordache rupe tăcerea! Ce calvar a trăit după ce a fost umilită și jignită...
Marea Britanie oferă bani cetățenilor UE pentru a părăsi țara. Ce sumă poate lua un...
Medicii veterinari atrag atenţia. Ivermectina nu se foloseşte pentru tratarea coronavirusului, ci „pentru afecţiuni interne...
BANCUL ZILEI – Filme XXX cu nevasta
China a introdus testele anale pentru Covid-19. Medicii spun că procedura este mai eficientă în...
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
Doamne ferește! Ce a putut face Diana Șoșoacă într-un platou de televiziune. Telespectatorilor nu le-a...
Adevărul SCANDALOS din spatele serialului-fenomen Bridgerton. IMAGINILE care dau de gol, scăpate pe Internet
Legea a fost admisă. Cine sunt românii care pot ieşi mai devreme cu 15 ani...
Medicament minune împotriva cancerului. Descoperirea uimitoare a oamenilor de știință
Ce s-a întâmplat cu Brandi Passante după „Războiul Depozitelor”
Anunțul ȘOC al zilei despre Sebi, băiețelul dispărut de două săptămâni. Ce s-a întâmplat, de...
Mădălina Ghenea, apariție senzuală într-o rochie mulată. Fanii au reacționat: Sophia Loren are o urmașă
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Miliardarul discret al României şi proiectele sale. Acesta a anunţat cel mai mare şi ambiţios...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide