CÂTĂ BENZINĂ CONSUMĂ ANUAL UN ROMÂN. Media europeană este de aproximativ 550 de litri pe cap de locuitor

Redactor:
Ionuț Morariu
CÂTĂ BENZINĂ CONSUMĂ ANUAL UN ROMÂN. Media europeană este de aproximativ 550 de litri pe cap de locuitor

Petrom, Rompetrol și Lukoil România, principalele companii caredistribuie carburanți pe piața locală, au anunțat vineri majorăriale prețurilor carburanților. Sortimentele de benzină de top autrecut pragul de 6 lei pe litru. Scumpirile, care pun o presiunesuplimentară pe bugetele românilor, vin în contextul în care suntemdeja unii dintre cei mai slabi consumatori de benzină dinEuropa.

„În România consumul anual de benzină pe cap de locuitor,incluzând aici și piața neagră, se ridică la circa 290 de litri.Asta în condițiile în care media europeană este de aproximativ 550de litri pe cap de locuitor. Vedeți deci ce potențial are piațalocală”, a declarat pentru gândulConstantin Tampiza, coordonatorul strategiei de dezvoltare alLukoil România, explicând astfel interesul pentru deschiderea de300 de noi benzinării pe piața locală a companiei petroliere destat din Azerbaidjan (SOCAR).

Criza economică a afectat în mică măsură consumul decombustibili al șoferilor români. Vânzările companiilor carecomercializează carburanți „pentru autovehicule în magazinespecializate” au scăzut cu numai 2,6% în februarie 2011, față deperioada similară a anului trecut, potrivit datelor INS.

FMI: prețurile ar putea crește puternic

Fondul Monetar Internațional (FMI) avertizează că economiaglobală intră într-o perioadă în care petrolul va fi tot mai greude găsit, care ar putea fi marcată de o creștere puternică aprețurilor, potrivit Reuters. „Există un risc ca tensiunile dintrecerere și ofertă să se intensifice din nou, iar prețurile săcrească rapid”, a declarat Thomas Helbling, consilier alDepartamentului de Cercetare al FMI și autor al unui raportprezentat joi de instituția de la Washington.

FMI notează că, dacă tensiunile dintre cerere și ofertă se vorintensifica, prețurile petrolului ar putea urca la niveluriapropiate de maximele istorice atinse în vara lui 2008, de aproape150 dolari pe baril.

În plus, rezultatele unui sondaj efectuat de Reuters în rândultraderilor de petrol indică majorarea prețului la peste 130 dedolari pe baril până la sfârșitul acestui an.

Mașinile „verzi”, soluția europeană

Diminuarea inevitabilă a resurselor mondiale de petrol determinăguvernele să realizeze strategii pentru deceniile următoare. Lasfârșitul săptămânii trecute, Comisia Europeană recomanda statelormembre să investească echivalentul a 1.500 de miliarde de dolari,până în 2050, în infrastructura de transport și vehicule ecologice,potrivit unei strategii citate de AFP. „Este vorba despre undocument de viziune, fără valoare de lege”, preciza comisarulpentru Transporturi, Siim Kallas, adăugând că ideea va fi urmată deacțiuni concrete. Strategia propusă de Kallas include patruobiective, respectiv eliminarea vehiculelor pe benzină din orașe,aducerea la 40% a ponderii carburanților cu emisii reduse de dioxidde carbon în aviație, reducerea cu minim 40% a emisiilor poluanteîn transporturile maritime și transferarea pe calea ferată sau rutenavigabile a 50% din transporturile rutiere de pasageri și demărfuri pe distanțe medii.

În întâmpinarea acestor idei pare a fi și recentul demers alGuvernului României care, prin vocea ministrului Mediului, LaszloBorbely, anunță că pregătește o ordonanță de urgență prin carestatul va acorda o serie de facilități cumpărătorilor de mașinielectrice. Într-o primă fază, beneficiari vor fi instituțiilepublice, iar facilitățile vor veni de la Fondul de Mediu în douăforme: fie prin programul „Rabla”, fie prin subvenționare directă aunui procent de până la un sfert din costul unei mașini electrice.”Diferența de preț dintre o mașină electrică și una normală cuperformanțe similare este de aproximativ 5.000 de euro, și atuncine-am gândit ca instituțiile care au o mașină veche pe care vor săo caseze prin programul Rabla și în locul ei să-și cumpere o mașinăelectrică să primească șase vouchere în loc de unul”, declaraBorbely.

Pe stadion doar cu vaccin sau test! Premierul a anunţat condiţiile ca fanii să intre...
BREAKING! A apărut coronavirusul românesc. Tulpina agresivă a fost ţinută secretă! Cum se manifestă
FOTO. Anca Țurcașiu, apariții fără inhibiții! Imaginile cu ea la mare, la 50 de ani
GRAVIDA? „Aproape că am căzut din picioare” Anca Serea, declarațiile momentului! E vorba de SARCINA...
Stelistul Chitoșcă și rapidistul Ciuculescu s-au luat la bătaie! Scandal monstru la Survivor România! Imagini...
Modificarea făcută de Lidl după ultimele scandaluri. Ce au decis șefii lanțului de magazine
VIDEO Atenţie, cade! Momentul în care un balcon ticsit de invitaţi se prăbuşeşte pe stânci,...
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Job-ul pentru care poți fi plătit cu 22.000 de euro pe lună și nu necesită...
BREAKING! A apărut coronavirusul românesc. Tulpina agresivă a fost ţinută secretă! Cum se manifestă
Cât de mare este PERICOLUL de la Cernobîl după ce a început să FIARBĂ radioactiv...
Alimentul care a fost numit după Benone Sinulescu. Se vinde ca pâinea caldă în România
BOMBĂ! CTP o desființează pe Diana Șoșoacă. În ce hal a jignit-o
După primul satelit și primul om în spațiu, rușii mai dau o lovitură. E uluitor...
Flavia Groșan, medicul care tratează bolnavi de COVID-19 după scheme de tratament proprii, face un...
Cea mai periculoasă băutură alcoolică pentru ficat. Un român consumă 85 de litri anual
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Povestea antreprenoarei care a creat împreună cu soţul său un adevărat imperiu în România. Totul...
Inchide