Ce trebuie să faci în caz de accident auto. Cum poți solicita despăgubiri înainte de reparația mașinii

Ce trebuie să faci în caz de accident auto. Cum poți solicita despăgubiri înainte de reparația mașinii
Publicat: 23/04/2012, 19:25
Actualizat: 25/04/2012, 06:13

Peste un milion de șoferi din București și din câteva mari oraședin România vor primi în următoarele zile broșuri informative „Cefaci în caz de accident?”. Este vorba despre cea mai mare campaniede informare în domeniul asigurărilor, desfășurate cu sprijinulComisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) și al PolițieiRutiere. „Ce se întâmplă dacă nu ai RCA?” „Ce este bonus-malus?””Când poți folosi constatul amiabil?” „Ce faci în caz de accidentușor/cu victime” sunt câteva dintre întrebările la care șoferii vorprimi răspunsuri. Conducătorii auto află astfel că pot solicitaplata despăgubirii înainte de reparația mașinii. În aceastăsituație, compania de asigurări este obligată să stabileascăvaloarea despăgubirii în funcție de prețurile pentru piese, părțicomponente, materiale și manoperă necesare reparației, practicatede service-uri și prevăzute în sistemele pentru evaluarea daunelorauto.

Despăgubirile, plătite din buzunar de șoferii fărăRCA

Pe de altă parte, șoferii care nu au RCA sunt avertizați căriscă o amendă între 1.000 și 2.000 lei, reținerea certificatuluide înmatriculare și reținerea plăcuțelor de înmatriculare. „Dacăvei fi găsit vinovat de producerea accidentului respectiv și nu aiRCA, vei plăti toate despăgubirile din propriul buzunar!”, se aratăpe broșura informativă. Șoferii mai află și că din acest an RCA seemite electronic, iar la momentul încheierii asigurării primesc unimprimat cu datele și cu numărul poliței, împreună cu vigneta caretrebuie lipită pe parbriz în partea din dreapta jos.

În caz de accident cu victime

Broșurile vor fi distribuite inclusiv de agenții de la PolițiaRutieră. „Principalul obiectiv al Poliției Rutiere este acela de areduce numărul de victime și pagubele produse de accidentelerutiere. Ne-am alăturat cu încredere campaniei inițiate deindustria de asigurări, fiind convinși că va contribui lainformarea românilor în direcția utilizării mijloacelor deprevenție împotriva pagubelor provocate de accidentele auto”, ade-clarat comisarul șef Lucian Diniță, di-rector al Direcțieirutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliției. În cazulunui accident cu victime, dacă au existat răniți, șoferii suntîndemnați să nu părăsească locul accidentului până la venirea unuiechipaj al Poliției Rutiere. Poliția va încheia procesul-verbal, vastabili vinovăția și va elibera autorizația de reparație pentruvehicul. Șoferul găsit vinovat va da o copie a poliței sale RCAceluilalt șofer.

În caz de accident ușor

În caz de accident ușor, dacă accidentul s-a soldat numai cupagube materiale, conducătorii auto trebuie să meargă împreună lasecția de Poliție Rutieră pe raza căreia a avut loc accidentul.Poliția va încheia procesul-verbal, va stabili vinovăția și vaelibera autorizația de reparație pentru mașină. O altă variantăeste completarea unui formular de constatare amiabilă. „Dacă aipretenții de despăgubire trebuie să depui formularul la compania deasigurare a celuilalt șofer. Dacă nu ai pretenții de despăgubire,trebuie să îl depui la compania ta de asigurări”, sunt îndemnațiconducătorii auto implicați într-un accident ușor. Firma deasigurări nu va plăti despăgubirea dacă ambele mașini implicate înaccident au același proprietar.

Condiții

Cum funcționează bonus-malus

Șoferii care nu au fost vinovați de producerea niciunui accidenttimp de un an vor primi o reducere de 5% la RCA, dacă vor încheiapolița pe 6 luni, sau de 10%, dacă vor încheia polița pe un an. Unșofer găsit vinovat de producerea de accidente de circulație vaplăti mai mult pentru RCA, indiferent de firma de asigurări pe careo alege. Prețul asigurării se poate mări cu 50% pentru un singuraccident și cu maxim 200% pentru trei sau mai multe accidente.

BOMBĂ! Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Ce l-au pus să facă șefii de la Antena 1 pe Dan Negru. Când a...
FOTO. Fosta soție a gimnastului Marian Drăgulescu face videochat și a ajuns să aibă o...
Femeia care-și bea menstruația, o aplică pe ten și pictează cu ea: „E medicină pură”
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
O invazie a Rusiei în Ucraina ar avea consecinţe nemaivăzute. IATĂ ce măsuri draconice ar...
Mit FALS sau realitate? Cât de mult ajută, de fapt, alimentarea mașinii cu un combustibil...
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Elon Musk a propus lanțului McDonald’s să accepte plata cu moneda Dogecoin
Ce l-au pus să facă șefii de la Antena 1 pe Dan Negru. Când a...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
A renunțat la taximetrie și s-a apucat de cultivat canabis
O actriță trebuia sa mimeze o scenă de amor pentru un videoclip. Ce a urmat...
Cine i-a ucis, de fapt pe studenții de la Iași? Descoperirea ȘOC a polițiștilor
Pericol uriaş pentru România! Am putea ajunge vecini cu Rusia. Planul secret al lui Putin...
Intră în vigoare din 28 august 2022. Veste uriașă pentru toți românii. Regula se aplică...
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Răzbunarea perfectă a unui angajat care a fost concediat de şef pentru că avea idei...