Cine sunt cei trei miliardari străini din spatele afacerii Roșia Montană

Redactor:
Gândul
În spatele firmei canadiene Gabriel Resources, care deține peste 80% din acțiunile Roșia Montană Gold Corporation, se regăsesc nume mari din business-ul mondial, precum John Paulson, Beny Steinmetz și Thomas Kaplan

În spatele firmei canadiene Gabriel Resources, care deține peste 80% din acțiunile Roșia Montană Gold Corporation, se regăsesc nume mari din business-ul mondial, precum John Paulson, Beny Steinmetz și Thomas Kaplan, care au investit sute de milioane de dolari în proiectul minier din Apuseni, scrie Mediafax.

Gabriel Resources anunța la sfârșitul anului 2009 că Paulson & Co. și Electrum Strategic Holdings dețin câte 18% din acțiuni, urmate de Newmont Mining Corp (SUA), unul dintre cei mai mari producători de aur din lume, și BSG Capital Markets, parte a Beny Steinmetz Group (BSG), cu 9% din tiluri.

BSG își poate dubla numărul de acțiuni deținute prin exercitarea, până la sfârșitul acestui an, a unei opțiuni care i-ar asigura lui Steinmetz 16% din capitalul Gabriel Resources, diminuând în același timp participațiile Paulson & Co., Electrum și Newmont la 17%, 17% și, respectiv, 14%.

Cei trei miliardari sunt recunoscuți la nivel mondial pentru investițiilor lor pe piața aurului

Paulson & Co. este fondul de hedging al cunoscutului miliardar american John Paulson, iar Electrum face parte din grupul de companii controlat de Thomas Kaplan, un investitor important în proiecte aurifere.

John Paulson a câștigat 3,5 miliarde de dolari pariind pe criza din 2008

Practic, toți acționarii cunoscuți ai Gabriel sunt mari investitori în aur și au făcut o bună parte din avere prin astfel de afaceri.

Paulson a devenit miliardar în 2007, când a fãcut, personal, 3,5 miliarde de dolari pariind împotriva creditelor ipotecare subprime. El a câștigat anul trecut 5 miliarde de dolari mizând pe aur și a stabilit astfel un nou record pentru industria fondurilor de hedging. Mai mult de o treime din activele administrate de Paulson, de 36 miliarde de dolari, sunt conectate la industria aurului.

Paulson și-a început cariera la fondul de hedging Odyssey Partners și a devenit mai târziu director la Bear Stearns, banca americană de investiții care a dat faliment în prima parte a anului 2008. A fondat Paulson & Co. în 1994 și este pe locul 39 în ultimul top Forbes privind miliardarii lumii, cu o avere de 16 miliarde de dolari.

Paulson declara, la finele anului 2009, că acțiunile Gabriel Resources își vor tripla valoarea după ce compania va primi toate avizele necesare exploatării zăcământului aurifer din Munții Apuseni. Între timp, valoarea acțiunilor companiei a crescut de peste două ori, de la 3,5 dolari canadieni la 6,7 dolari canadieni.

Beny Steinmetz are o avere estimată la 6 miliarde de dolari

Beny Steinmetz controlează a doua avere din Israel, estimată de Forbes la 6 miliarde de dolari, mai mică doar decât cea a familiei lui Sammy Ofer, decedat în luna iunie.

Steinmetz a făcut bani din diamante și aur și a vândut în 2010 grupului brazilian Vale, pentru 2,5 miliarde de dolari, 51% din acțiunile companiei sale din Guinea, care se ocupa cu mineritul fierului. Zăcămintele preluate de Vale sunt considerate printre cele mai mari rezerve de minereu de fier din lume.

Steinmetz mai are afaceri în imobiliare, inclusiv în România, unde este implicat, în București, în proiectul rezidențial West Park din Militari, prin intermediul firmei Seven Hills. Forbes notează că omul de afaceri nu a avut la fel de mult noroc în imobiliare precum în industria metalelor și pietrelor prețioase, viabilitatea companiilor sale Scorpio și Five Mounts fiind pusă sub semnul întrebării de auditori.

Profesorul de istorie – rechin pe piața petrolului, a gazelor naturale și a aurului

Thomas Kaplan, a obținut o mare parte din averea de 1,7 miliarde de dolari exploatând gaze naturale în Texas

Americanul Thomas Kaplan, locul 736 în topul Forbes cu o avere de 1,7 miliarde de dolari, este „un istoric cu educație la Oxford care s-a reprofilat în investitor” și pariază masiv pe aur. A făcut avere din gaze naturale, după ce a cumpărat licențe de exploatare în Texas care au oferit accesul la zăcăminte de 68 miliarde metri cubi.

Personajul Kaplan apare în presă ca o surpriză, ca un profesor de istorie cu educație aleasă care a reușit în lumea dură a afacerilor. Forbes îl descrie prin întrebări retorice: „De ce îl urmează marile fonduri de hedging pe Tom Kaplan în investiții pe aur?”.

Natura interesului Newmont la Roșia montană este evidentă. Compania, înființată în urmă cu mai bine de 90 de ani, este unul dintre cei mai mari producători de aur din lume, cu afaceri de 9,5 miliarde de dolari în 2010.

Citește și: Puțină cianură pentru domnul președinte

Citește și: Boc, „la granița dintre moț și mocan”: „Sunt convins că aurul nu aduce fericire”

Citește și: Traian Băsescu vrea minerit la Roșia Montană: „Orice țară care are resurse trebuie să le folosească”. Busculadă între susținătorii și opozanții proiectului, jandarmii au intervenit

Citește și: VIDEO: În România se caută din nou aur – Cine sunt investitorii care vor să înceapă exploatarea a două zăcăminte în Apuseni

Citeștește și: Scurtă istorie a REZERVEI DE AUR A ROMÂNIEI. Vârful a fost atins în 1940, când am avut în seiful băncii centrale aproape la fel de mult aur ca Japonia

Prezența (sau absența) miliardarului George Soros în acționariatul Newmont a stârnit controverse în România privind interesul său pentru proiectul Roșia Montană. Ca orice speculator și investitor, Soros a fost întotdeauna cu ochii pe aur. Prețul metalului a urcat de peste trei ori din 2007 în urma diverselor crize financiare și economice care au măturat lumea. În vara lui 2010, Soros avea mai puțin de 200.000 din acțiunile Newmont, cumpărate în același an și înregistrate drept „investiție nouă”.

Potrivit presei internaționale, Soros a vândut în luna mai expunerea pe aur după ce declara, în ianuarie 2010, că metalul prețios reprezintă „balonul speculativ suprem”.

Paulson și-a menținut însă în trimestrul al doilea al acestui an investițiile în aur, hotărând să nu urmeze exemplul lui Soros. El declara, la începutul lunii mai, la o televiziune din SUA, că prețul aurului se îndreaptă spre 4.000 de dolari pe uncie. În prezent, aurul se tranzacționează în banda 1.800-1.900 de dolari pe uncie.

Zăcământul de la Roșia Montană are peste 300 de tone de aur și 1.600 de tone de argint

Gabriel Resources a fost fondată în 1997, compania fiind construită cu ajutorul omului de afaceri de origine română Frank Timiș, care s-a retras în 2003 pentru a se ocupa de alte afaceri.

Timiș este implicat în numeroase afaceri în industria resurselor naturale, iar compania pe care o conduce, African Minerals, exploatează împreună cu investitori chinezi unul dintre cele mai mari zăcăminte de minereu de fier din Africa. African Minerals a vândut recent către o companie din China 25% din acțiunile proiectului respectiv pentru 1,5 miliarde dolari.

Gabriel Resources menționa la finele anului 2009 că a investit în dezvoltarea proiectului Roșia Montană peste 350 milioane de dolari. Compania notează, în cel mai recent raport financiar, că avea la jumătatea acestui an lichidități de 176,4 milioane de dolari.

Compania canadiană deține 80,23% din acțiunile Roșia Montană Gold Corporation, restul capitalului fiind în proprietatea statului român.

Zăcământul de la Roșia Montană are rezerve de peste 300 de tone de aur și 1.600 tone de argint.

Vlad Popescu, [email protected]

AȘTEPTĂM COMENTARIILE VOASTRE ȘI PE FACEBOOK GÂNDUL

Oroare! Celebra prezentatoare TV a ţării, abuzată sexual în scara blocului. Atacatorul i-a pus cuţitul...
Doliu uriaș în România! Este prima vedetă mare ucisă de COVID
FOTO. Imagini incendiare cu celebra gimnastă a României! Fără lenjerie intimă, pe rețelele de socializare
FOTO. Imagini incendiare cu celebra gimnastă a României! Fără lenjerie intimă, pe rețelele de socializare
Tratamentul secret pe care îl iau medicii pentru a se imuniza. Medicamentele banale pe care...
Sistem imunitar vs. Coronavirus: Cât timp durează imunitatea după COVID-19? Studii efectuate şi clarificări OMS
O nouă lovitură în „Hunter-Gate”: Un partener al lui fiului lui Biden ar urma să...
Ultimul mesaj al cântărețului român aflat la Terapie Intensivă, în stare gravă: 'În cele din...
Are 72 de ani, dar e cuplat cu o studentă. Declarații din dormitorul lor: Să...
Mărturisirile INCENDIARE ale adevăratei Liudmila Ignatenko, femeia care a SUPRAVIEŢUIT Cernobîlului. ''Este o ÎNŞELĂTORIE''
Organul din gât care ar putea să vindece cancerul. Descoperirea istorică, făcută din greșeală
Cuvintele lui Iisus, descoperirea care zguduie creștinismul. A fost însurat sau nu mântuitorul?
Sărbătoare mare vineri în calendarul ortodox: Ce nu ai voie să faci pe 23 octombrie...
Când simți „un gâdilici” în gât virusul și-a croit deja calea în organism. Remediul care...
O experienţă străină în mijlocul Capitalei: Stilul de viaţă francez, în inima Bucureştiului.
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...
Inchide