CUM SCAPĂ marile bănci americane de pedepse când ÎNCALCĂ LEGEA: plătesc despăgubiri mărunte și promit că nu vor mai greși

CUM SCAPĂ marile bănci americane de pedepse când ÎNCALCĂ LEGEA: plătesc despăgubiri mărunte și promit că nu vor mai greși
Publicat: 23/04/2012, 19:33
Actualizat: 25/04/2012, 01:49

Pentru mamuții financiari din SUA este suficient să promită organismului de supraveghere a pieței de capital că „nu mai fac” pentru a scăpa de eventuale anchete de durată sau de penalizări dratistice, deși s-a dovedit că și-au înșelat clienții sau acționarii, scrie New York Times.

Când Citigroup a fost de acord luna trecută să plătească 285 de milioane de dolari drept daune civile după ce s-a dovedit că a fraudat o serie de clienți în timpul bulei imobiliare, Securities and Exchange Comission (SEC), organismul de stat care supraveghează și reglementează piața de capital din SUA s-a bazat pe promisiunea companiei că nu va mai încălca niciodată vreo lege sau reglementare aplicată pieței de capital.

Pentru un străin, promisiunea solemnă ar putea părea ceva ciudat. Una peste alta, Citigroup nu a făcut altceva decât să promită că va respecta legile și reglementările în vigoare. Aceasta este însă filosofia de lucru a SEC, notează jurnaliștii de la New York Times.

Departamentul principal de brokeraj al gigantului Citigroup, dar și compania mamă au promis că nu vor mai încălca aceleași reglementări de care a fost vorba acum și în iulie 2010. Și în mai 2006. Și în martie 2005 și aprilie 2000.

Cât de vinovată este SEC că nu a redus efectele crizei financiare

Citigroup nu este însă, nici pe departe, un caz aparte. Printre giganții financiari ai SUA care au evitat procese, anchete sau penalizări mai mari promițând că nu vor mai încălca legea se numără Goldman Sachs, Morgan Stanley, JP Morgan Chase și Bank of America. Toate aceste bănci au încălcat aceleași legi sau reglementări după doar câțiva ani.

Conform unei analize a Times, în ultimii 15 ani, SEC a descoperit 51 de cazuri de încălcare a reglementărilor, de către 19 instituții financiare care se angajaseră să nu mai greșească.

Miercuri, judecătorul Jed S. Rakoff, de la Curtea Federală din Manhattan va reanaliza înțelegerea semnată între SEC și Citigroup. Rakoff a cerut oficialilor SEC să explice ce măsuri concrete iau pentru a se asigura că acele companii care se angajează să respecte de acum înainte legea, chiar așa vor face. Mai mult decât atât, judecătorul i-a întrebat dacă, nu cumva, este vorba despre o încălcare cronică a legilor și reglementărilor în vigoare. Într-un document depus la dosar luni de către Comisie, instituția recunoaște că nu a pedepsit nicio companie financiară în ultimii 10 ani pentru că ar fi încălcat, din nou, aceleași reglementări pe care le-a mai încălcat.

De la începutul crizei financiare au apărut din ce în ce mai multe voci care susțin că SEC nu a fost capabilă să „citească semnele” evidente ale unor situații deosebit de grave și nu a reușit, astfel, să limiteze impactul crizei financiare începută în 2008.

„Poți să te uiți la istoricul acestor firme. Este clar că politica SEC nu descurajează repetarea acelorași încălcări de lege. Trebuie măcar să te întrebi dacă nu există alte metode mai eficiente”, este de părere Barbara Roper, directorul departmentului de protecție a investitorilor din cadrul Federației Consumatorilor din America.

De cealaltă parte, SEC se apără spunând că este mult mai puțin costisitor să aprobe aceste înțelegeri cu firme din industria financiară decât un eventual proces, în civil, pe care l-ar putea pierde. Conform legii, SEC nu poate intenta decât procese civile. În cazul în care se dorește deschiderea unui proces pe codul penal, atunci trebuie să apeleze la Departamentul de Justiție.

ŞOC | Scene incredibile într-un club de noapte. Bătută şi violată de o vedetă aflată...
💣 în cazul dublei crime din Iași! Cine e adevăratul criminal, de fapt
FOTO. Maria Dragomiroiu, imagini de senzație la plajă! Cum arată în costum de baie, la...
Zone erogene ale bărbaților care produc plăceri uriașe
Bombă în miez de noapte: negocierile dintre Loți Boloni și FRF au picat! Antrenorul a...
Indonezia îşi mută capitala. Parlamentul a votat să înlocuiască Jakarta. Cum se va numi noua...
Metoda de furt care face ravagii. Cu o simplă monedă, HOȚII iau tot din MAȘINĂ
BANCUL ZILEI – Pofte vinovate în miez de noapte: “Dragă, așa aș vrea să fac...
Premierul Nicolae Ciucă și-ar fi plagiat teza de doctorat
💣 în cazul dublei crime din Iași! Cine e adevăratul criminal, de fapt
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
ȘOFER de AMBULANȚĂ, găsit MORT într-o MAȘINĂ, la CERCHEZU
Dovada clară că există călători în timp? Previziunea uluitoare făcută despre Elon Musk acum 70...
Cine este, de fapt, polițistul care a accidentat-o mortal pe Raisa pe trecerea de pietoni?...
Tragedie imensă în lumea medicală! A murit un celebru doctor din România
Irina Tănase este devastată. Șocul momentului în România. A recurs la un gest disperat
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...