Campanie de phishing în numele Băncii Transilvania și al Poștei Române/Bitdefender: Nu accesați aceste e-mailuri

Campanie de phishing în numele Băncii Transilvania și al Poștei Române/Bitdefender: Nu accesați aceste e-mailuri
Sursă FOTO: caracter ilustrativ
Publicat: 21/12/2020, 14:16
Actualizat: 21/12/2020, 14:17

Experții în securitate informatică de la Bitdefender avertizează asupra unor noi tentative de infracțiuni cibernetice lansate recent. Este vorba despre o serie de e-mail-uri frauduloase care pretind a fi trimise din partea unor companii cunoscute, precum Banca Transilvania sau Poșta Română. Mesajele false conțin linkuri și fișiere infectate care, o dată accesate sau descărcate, pot transmite atacatorilor informații legate de cardurile bancare de pe dispozitivele conectate la internet.

În cazul campaniei asociate de către infractori cu Poșta Română, oamenilor li se cere să acceseze un link infectat ca să achite costurile de expediere pentru un colet prin introducerea datelor de card pe o pagină controlată de către infractori, explică specialiștii în securitate cibernetică de la Bitdefender.

Infractorii transmit în numele Băncii Transilvania un fișier executabil infectat care instalează un spyware în sistem

Mesajele trimise de atacatori în numele Băncii Transilvania îndeamnă potențialele victime să descarce o confirmare de plată atașată e-mail-ului, care conține un fișier executabil infectat. Odată ce victima accesează fişierul infectat din e-mail-ul aparent legitim, ameninţarea numită Agent Tesla se instalează pe sistem şi e capabilă să transmită atacatorilor informaţiile stocate şi activitatea de pe dispozitiv.

„Vă reamintim, și pe această cale, că Banca Transilvania nu a solicitat și nu va solicită, prin intermediul e-mail-ului sau prin SMS, informații confidențiale. Phishingul este o metodă ilegală de a obține date confidențiale prin intermediul aplicațiilor din mediul online, în special. De obicei, are forma unui email în care cel care îl primește este sfătuit să completeze cu date confidențiale/personale sau este informat că datele sunt necesare din cauza unei erori tehnice care au dus la pierderea datelor originale. Aceste comunicări sunt în așa fel concepute încât să pară cât mai credibile, să pară că sunt trimise de companii”, scrie și Banca Transilvania pe site-ul oficial.

Atacatorii cibernetici folosesc tehnici noi de manipulare a potențialelor victime

Pentru a părea cât mai credibile, e-mail-urile se folosesc în mod fraudulos de logo-urile și culorile companiilor în cauză și sunt scrise concis și lizibil. Printre schimbările din „tactica” infractorilor  se numără și o abordare mai profesionistă în tehnica de scriere a mesajelor, eliminarea greșelilor gramaticale și scrierea tot mai  corectă a textelor, fără erorile specifice până acum acestor tipuri de înșelătorii.

În lunile iunie și august, specialiștii în securitate informatică de la Bitdefender au identificat campanii similare de e-mail-uri frauduloase trimise în mod înșelător în numele unor organizații precum Poșta Română, Banca Comercială Română, Banca Transilvania, DHL, Balcan Express Curier sau GLS și care instalau amenințări de spionaj pe calculatorul infectat sau vizau furtul datelor de card.

Recomandările experților în securitate cibernetică pentru atacatori

Specialiștii Bitdefender transmit și o serie de recomandări internauților pentru a evita infectarea dispozitivelor electronice și furtul datelor de pe card:

  • Folosiți direct pagina de internet a companiei pentru a vă conecta la diverse conturi și evitați să fiți direcționat către aceasta dinspre un e-mail sau mesaj cu origine incertă.
  • Verificați cu atenție expeditorul e-mail-ului și adresa acestuia înainte de a accesa link-uri sau de a descărca documente atașate
  • Evitați să accesați fișiere executabile sau link-uri venite odată cu e-mail-uri suspecte de la expeditori de la care nu așteptați vreun mesaj.
  • Folosiți o soluție de securitate performantă capabilă să depisteze amenințări informatice și să blocheze instalarea acestora pe dispozitive.
  • Folosiți calculatorul de serviciu doar în scop profesional și nu accesați de pe acesta aplicații sau programe în interes personal.
Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
A pierdut la Marriott banii de la cămătari și... De ce a cedat Mititelu Jr.?!...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
TRAGEDIE. A murit o legendă a fotbalului din România: Nu îl vom uita niciodată
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Mesaje de Sf. Gheorghe 2024: Urări și felicitări cu La mulți ani. „Îți doresc să...
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
”Numai Dumnezeu știe cât de tare m-am săturat” Zi importantă pentru Dana Roba în procesul...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Musculițele care zboară în jurul fructelor nu sunt muște de fructe. Cum să scăpăm de...