Doar 300.000 de români din 6,5 milioane de proprietari au asigurare obligatorie pentru casă. Vezi aici cât sunt amenzile

Doar 300.000 de români din 6,5 milioane de proprietari au asigurare obligatorie pentru casă. Vezi aici cât sunt amenzile
Publicat: 23/04/2012, 19:26
Actualizat: 24/04/2012, 07:51

Până pe 15 ianuarie, circa 6,5 milioane de proprietari delocuințe din România trebuie să își cumpere o asigurareobli-gatorie a locuinței, pentru a nu risca să fie amendați cu pânăla 500 de lei de către primari.

O modificare legislativă recentă arată că cei care au oasigurare facultativă a locuinței, care acoperă toate riscurileprevăzute în polița obligatorie, nu sunt nevoiți să cumpere oasigurare obligatorie. „Probabil după 15 ianuarie primarii nu voravea ca prim imbold amendarea celor care nu și-au făcut asigurareobligatorie, ci mai degrabă le vor explica oamenilor de ce estebine să aibă o astfel de poliță”, a declarat pentru gândul MariusBulugea, director general al Pool-ului de Asigurare ÎmpotrivaDe-zastrelor (PAID), societatea care emite asigurările obligatoriide locuințe, în-ființată de 13 companii de asigurări. Statisticilearată că în prezent circa 1,5 milioane de români au o asigurarefacultativă pentru locuință.

„Este posibil ca nu toate polițele facultative oferite decompaniile de asigurări să acopere cele trei riscuri prevăzute depolița obligatorie – cutremur, alunecare de teren și inundații dincauze naturale. Depinde de politica fiecărei companii”, a declaratpentru gândul Marius Bulugea. Până acum 288.000 de români și-aucumpărat o asigurare obligatorie, adică sub 1% din total, iar 90,4%dintre polițele cumpărate au fost pentru locuințe de tip A, custructură de beton, iar restul pentru locuințe de tip B, dinchirpici.

10.000 de români își fac zilnic asigurare pentrucasă

Reprezentanții PAID estimează că până pe 15 ianuarie 400.000 deromâni își vor cumpăra o poliță obligatorie pentru casă. „Mâine(marți – n.red.) vom depăși 300.000 de asigurări obligatorii.Ritmul zilnic a ajuns la 10.000 de polițe. În mediul urban au fostîncheiate 80,7% din polițe, iar 19,3% în mediul rural”, ne-a spusBulugea. Un sfert dintre polițele vândute până acum au fost pentrulocuințe din București. Prețul unei polițe de asigurare obligatoriea locuinței este de 10 euro pe an dacă imobilul este construit dincărămidă nearsă sau din chirpici și de 20 de euro anual dacăimobilul are o structură de rezistență de beton armat sau lemn.Valoarea asigurată, suma de bani primită ca despăgubire de laasigurator este de 10.000, respectiv 20.000 de euro. Suma asigurată- 10.000 euro sau respectiv 20.000 euro -, precum și primaobligatorie aferentă – 10 sau 20 euro – pot fi modificate prinordin al președintelui CSA. Asigurările facultative sunt de câtevazeci de ori mai scumpe decât cea obligatorie. Astfel, în cazul unuiapartament evaluat la 100.000 de euro, prima de asigurare poateajunge și la 200 de euro pe an, în funcție de riscurile acoperiteprin contract.

Cine vinde asigurări obligatorii

Asigurările obligatorii vor putea fi cumpărate de la companiilede asigurări care au semnat actele de constituire a PAID: Astra,Uniqa, Platinum România, Groupama Asigurări, ABC Asigurări, Ardaf,Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări,Euroins (fostă Asitrans), Generali și Grawe România. Polițele potfi achiziționate atât de la sediile firmelor de asigurări, cât șide la agenții de vânzare care de câteva luni au demarat o campanie”din ușă în ușă”. Legea privind asigurarea obligatorie alocuințelor, trimisă la promulgare, prevede că plata despăgubirilorse va face direct de către PAID.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
FOTO. Alina Pușcaș, în costum de baie! Cum arată trupul vedetei
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Kira Hagi, prezentatoare de știri! La ce post apare fiica lui Gică Hagi | VIDEO
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Cum arată și cât costă Duster ”de Dubai”
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Raed Arafat a răspuns de ce nu este impusă starea de urgență, deși sunt înregistrate...
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
VIDEO Dacia ca un MONSTRU bate orice BMW sau Mercedes la viteză. Cum arată bolidul...
Cristian Bîrcă și-a băgat încă o firmă în FALIMENT
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Celebrul om de afaceri român A MURIT. Anunțul trist a fost făcut de fiul său
Bomba dimineții despre PFIZER! Anunțul făcut ÎN MIEZ DE NOAPTE
Iohannis a fost informat oficial! După atâția ani, a intervenit divorțul. Adio, cuplu perfect
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021