Doar 300.000 de români din 6,5 milioane de proprietari au asigurare obligatorie pentru casă. Vezi aici cât sunt amenzile

Doar 300.000 de români din 6,5 milioane de proprietari au asigurare obligatorie pentru casă. Vezi aici cât sunt amenzile
Publicat: 23/04/2012, 19:26
Actualizat: 24/04/2012, 07:51

Până pe 15 ianuarie, circa 6,5 milioane de proprietari delocuințe din România trebuie să își cumpere o asigurareobli-gatorie a locuinței, pentru a nu risca să fie amendați cu pânăla 500 de lei de către primari.

O modificare legislativă recentă arată că cei care au oasigurare facultativă a locuinței, care acoperă toate riscurileprevăzute în polița obligatorie, nu sunt nevoiți să cumpere oasigurare obligatorie. „Probabil după 15 ianuarie primarii nu voravea ca prim imbold amendarea celor care nu și-au făcut asigurareobligatorie, ci mai degrabă le vor explica oamenilor de ce estebine să aibă o astfel de poliță”, a declarat pentru gândul MariusBulugea, director general al Pool-ului de Asigurare ÎmpotrivaDe-zastrelor (PAID), societatea care emite asigurările obligatoriide locuințe, în-ființată de 13 companii de asigurări. Statisticilearată că în prezent circa 1,5 milioane de români au o asigurarefacultativă pentru locuință.

„Este posibil ca nu toate polițele facultative oferite decompaniile de asigurări să acopere cele trei riscuri prevăzute depolița obligatorie – cutremur, alunecare de teren și inundații dincauze naturale. Depinde de politica fiecărei companii”, a declaratpentru gândul Marius Bulugea. Până acum 288.000 de români și-aucumpărat o asigurare obligatorie, adică sub 1% din total, iar 90,4%dintre polițele cumpărate au fost pentru locuințe de tip A, custructură de beton, iar restul pentru locuințe de tip B, dinchirpici.

10.000 de români își fac zilnic asigurare pentrucasă

Reprezentanții PAID estimează că până pe 15 ianuarie 400.000 deromâni își vor cumpăra o poliță obligatorie pentru casă. „Mâine(marți – n.red.) vom depăși 300.000 de asigurări obligatorii.Ritmul zilnic a ajuns la 10.000 de polițe. În mediul urban au fostîncheiate 80,7% din polițe, iar 19,3% în mediul rural”, ne-a spusBulugea. Un sfert dintre polițele vândute până acum au fost pentrulocuințe din București. Prețul unei polițe de asigurare obligatoriea locuinței este de 10 euro pe an dacă imobilul este construit dincărămidă nearsă sau din chirpici și de 20 de euro anual dacăimobilul are o structură de rezistență de beton armat sau lemn.Valoarea asigurată, suma de bani primită ca despăgubire de laasigurator este de 10.000, respectiv 20.000 de euro. Suma asigurată- 10.000 euro sau respectiv 20.000 euro -, precum și primaobligatorie aferentă – 10 sau 20 euro – pot fi modificate prinordin al președintelui CSA. Asigurările facultative sunt de câtevazeci de ori mai scumpe decât cea obligatorie. Astfel, în cazul unuiapartament evaluat la 100.000 de euro, prima de asigurare poateajunge și la 200 de euro pe an, în funcție de riscurile acoperiteprin contract.

Cine vinde asigurări obligatorii

Asigurările obligatorii vor putea fi cumpărate de la companiilede asigurări care au semnat actele de constituire a PAID: Astra,Uniqa, Platinum România, Groupama Asigurări, ABC Asigurări, Ardaf,Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări,Euroins (fostă Asitrans), Generali și Grawe România. Polițele potfi achiziționate atât de la sediile firmelor de asigurări, cât șide la agenții de vânzare care de câteva luni au demarat o campanie”din ușă în ușă”. Legea privind asigurarea obligatorie alocuințelor, trimisă la promulgare, prevede că plata despăgubirilorse va face direct de către PAID.

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
Elena Udrea a comis-o RAU la plajă! S-a lăsat pe vine şi s-a văzut…
FOTO. Anna Lesko, o nouă apariție interzisă! Cum s-a afișat în fața fanilor: i-a căzut...
Alimente diuretice care combat retenția de apă și te ajută să slăbești
Răzvan Simion, ATAC la adresa Lidiei Buble?! Ce a putut spune în direct: „De un...
Ce avere îi lasă Prodanca lui Reghecampf! Ce se va întâmpla la partaj, după divorț
Scandal URIAŞ între Dana Budeanu şi Raed Arafat. De la ce ar fi pornit totul,...
Iranienii au ieşit vineri la vot pentru alegerea preşedintelui ţării
BANCUL ZILEI – Darul iubitei și bikinii buclucași
Țara care se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimii 100 de ani. „Industria...
Elena Udrea a comis-o RAU la plajă! S-a lăsat pe vine şi s-a văzut…
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
BOMBĂ! Cristi Mitrea, la Survivor România? S-a aflat abia acum. Detalii secrete scoase la iveală...
Heidi Klum și-a arătat susținerea pentru Germania în „cel mai mic bikini”. Puține femei ar...
Se spală de Rusalii 2021? Ce spun preoții. Este sărbătoare mare în calendarul ortodox
Bomba zilei despre PFIZER! Este întâlnire de urgență! Toți cei vaccinati cu AMBELE DOZE trebuie...
Crima perfectă nu i-a reușit. Cum l-a prins poliția pe cel care a ucis-o pe...
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Povestea tânărului din România care şi-a deschis prima afacere căutând-o pe Google. Acum face milioane...