Ghidul ținutei potrivite la un interviu de angajare. Cum să alegi vestimentația în funcție de postul dorit

Redactor:
Corina Vârlan
Indiferent de locul de muncă pe care vor să îl obțină, persoanele care aleg să se prezinte la un interviu de angajare trebuie să acorde o atenție deosebită ținutei vestimentare și igienei personale.

Indiferent de locul de muncă pe care vor să îl obțină, persoanele care aleg să se prezinte la un interviu de angajare trebuie să acorde o atenție deosebită ținutei vestimentare și igienei personale, susțin specialiștii în domeniul resurselor umane.

Astfel, candidații trebuie să fie îmbrăcați în așa manieră încât ținuta lor să se potrivească și culturii organizației în cadrul căreia vor să obțină un post, având în vedere faptul că angajatorii analizează toate aspectele unei persoane care se prezintă la un interviu.

„Este foarte important să acorzi o atenție deosebită vestimentației pe care o alegi pentru o astfel de discuție, aceasta trebuind să fie în ton cu ținuta de serviciu pentru poziția respectivă”, a declarat pentru gândul Adriana Frățean, consultant Manpower Professional.

„Indiferent de jobul pentru care candidezi, este esențial ca hainele pe care le porți să fie curate și călcate pentru a arăta că ești o persoană îngrijită, ordonată, care poate promova mai departe o imagine adecvată a companiei”, a mai adăugat Frățean care a ținut să sublinieze faptul că în cadrul companiilor serioase ținutele extravagante nu sunt apreciate, indiferent de postul de care vrea să îl obțină un candidat.

Nu trebuie să investești însă foarte mulți bani pentru a impresiona viitorul angajator prin vestimentația ta, mai ales dacă acest lucru are loc în detrimentul cunoștințelor profesionale pe care trebuie să le evidențiezi în timpul unui interviu de angajare.

FOTO: Shutterstock/Publimedia

„Îmi povestea zilele trecute unul dintre aplicanții la un post de management că are un >, în sensul că își planifică în așa fel aceste momente din zi încât să aibă o ținută ireproșabilă. Are un costum special, care îi evidențiază aspectul profesional și se potrivește cu pantofii, cravata și cureaua. Și având ochii albaștri, își asortează mereu cămașa și din acest punct de vedere”, a declarat pentru gândul Cătălina Rascu, HR coordinator al Consulteam și reprezentant Mercer și Tack în România.

O vestimentație și o prezentare decentă și curată este necesară în momentul în care un candidat merge la un interviu de angajare, susține și Bogdan Florea, directorul general Trenkwalder. „Candidații trebuie să știe că percepția este de multe ori realitate și că, la un interviu, candidații au la dispoziție numai câteva secunde pentru a impresiona potențialul angajator”, a declarat Florea pentru gândul.

Cel mai important element care îl recomandă pe un candidat pentru un post este însă, după părerea sa, atitudinea lui, nu doar calificările pe care le are și ținuta cu care se prezintă la interviu. „Angajatorii caută oameni în care să poată avea încredere, care să le ofere o minimă garanție că vor evolua corespunzător după angajare”, ne-a mai explicat directorul Trenkwalder.

Candidații care se prezintă la un interviu de angajare trebuie să acorde atenție deosebită și igienei personale. „Discuția cu un candidat transpirat, cu mâinile murdare, unghiile neîngrijite, neras, dacă nu poartă barbă, creează disconfort recrutorului sau angajatorului”, a declarat pentru gândul Raluca Pârvu, senior consultant BPI Group. Ea a mai adăugat că acest lucru sugerează și faptul că respectivul candidat este neglijent cu propria persoană.

Pârvu recomandă, de asemenea, moderație în ceea ce privește utilizarea parfumului atunci când persoanele participă la o discuție cu un potențial angajator. „Unii candidați, femei sau bărbați, exagerează cu cantitatea de parfum purtat, astfel încât rapid aerul devine irespirabil în sala de interviu”, explică specialistul BPI Group.

Ghidul ținutei ideale în funcție de postul dorit

În cazul în care un candidat vrea să obțină un post de consilier bancar, acesta trebuie să aibă grijă ca atunci când se prezintă la interviul de angajare să poarte o ținută business. O vestimentație similară, alcătuită din costum și pantofi eleganți este recomandată și în cazul în care o persoană vrea să obțină un post de manager în cadrul unei companii, consideră reprezentanții Manpower Professional.

FOTO: Shutterstock/Publimedia

Când vine vorba despre cei care vor să obțină o poziție de consilier vânzări, de exemplu, în cadrul unui magazin de haine și cosmetice, candidații trebuie să aibă o vestimentație modernă și un machiaj potrivit când aleg să se prezinte la un interviu de angajare. Pentru ei poate conta, de asemenea, și coafura pentru care optează atunci când participă la o astfel de discuție, explică Frățean.

„O candidată care vine la un interviu de marketing specialist sau unul de asistentă a unui CEO într-o fustă foarte scurtă și un > asortat nu va fi luată în serios”, crede Rascu.

Aceasta susține, la rândul său, că o ținută business-casual alcătuită din pantalon sau fustă, cămașă și sacou sau plover, este o soluție elegantă, dar și versatilă. „Sfatul meu este să investigați modul cum se îmbracă angajații acelei companii, pentru a maximiza șansele sau cel puțin pentru a nu le scădea”, a mai adăugat Rascu.

„Într-o companie IT, este puțin probabil ca ținuta obișnuită să fie una taior sau costum și cravată. Un candidat care apare îmbrăcat prea oficial va părea « scorțos », necunoscător al industriei, ambianței, atitudinii tipice”, este de părere Pârvu.

Ea atrage, de asemenea, atenția asupra culorilor hainelor pe care le poate purta un candidat care dorește să obțină un loc de muncă în domeniul bancar. „Într-o bancă, ținuta este mai oficială, culorile purtate sunt relativ discrete. Este recomandat unui candidat să caute o cât mai bună potrivire cu obiceiurile industriei bancare”, spune senior consultantul BPI Group.

„Fiecare trebuie să aibă în vedere că în toate situațiile, prima impresie contează. Și atunci, oricare ar fi imaginea și stilul personal, candidații trebuie să-și asume aceste aspecte și concluziile pe care, eventual, un recrutor sau un angajator le-ar trage despre persoana respectivă. Concluzii care pot fi pozitive sau negative”, a mai subliniat ea.

Prima mare lovitură încercată de CFR Cluj după plecarea lui Dan Petrescu. Mutarea care a...
Ce fetiș pervers are Bendeac în pat! Ce le pune pe iubitele lui să îi...
FOTO. Larisa Iordache, apariție incendiară! Gimnasta nu are inhibiții și își arată trupul perfect pe...
FOTO. Larisa Iordache, apariție incendiară! Gimnasta nu are inhibiții și își arată trupul perfect pe...
A jurat că nu-i mai trebuie bărbați însurați. Pedeapsa în stil MAFIOT a unei soții...
OPINIE | Nu sînt doar ”pioneri” şi ”utecişti”: cine votează USR-PLUS, îi votează, de fapt,...
IMAGINI ȘOCANTE. Morți ținuți pe jos și mizerie la morga spitalului Horezu. Reacția directorului: „O...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000E pentru o noapte de amor cu Daniela...
Socrii au venit în vizită, neanunţaţi. Când s-au uitat sub pat, au simţit cum li...
Cele mai perverse PRACTICI amoroase. Jumătate dintre FEMEI fac asta în pat
SUPERB! Ce are Lidl România NOU în magazinele sale! Toți clienții trebuie să știe asta...
Ești NĂSCUT în decembrie? Iată ce se spune despre persoanele care au ziua în această...
Când se aprind luminițele în București 2020? Răspunsul clar dat de Nicușor Dan
Simptomele neașteptate care anunță o formă lungă de COVID-19. Semnele timpurii ale bolii
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Cine este femeia care îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis aproape peste tot
Iată cum arată familia lui Mario Fresh! Cum arată sora și părinții artistului. Cât de...
Inchide