Guvernul a aprobat acorduri petroliere cu Chevron, înțelegerile sunt clasificate și valabile imediat

Guvernul a aprobat acorduri petroliere cu Chevron, înțelegerile sunt clasificate și valabile imediat
Publicat: 23/04/2012, 19:38
Actualizat: 23/04/2012, 22:00

Guvernul a aprobat acordurile petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare încheiate între ANRM și Chevron, al doilea mare grup petrolier din SUA, pentru perimetrele Vama Veche, Adamclisi și Costinești, avizul fiind emis după întâlnirea premierului Ungureanu cu grupul american, informează Mediafax.

Executivul a decis totodată ca aceste trei acorduri să intre în vigoare miercuri, 28 martie.

Anexa care conține principalele prevederi ale celor trei acorduri încheiate între Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) și Chevron a fost clasificată.

Acordurile petroliere au fost aprobate de Executiv, prin hotărâre, după ce premierul Mihai Răzvan Ungureanu s-a întâlnit cu oficialii Chevron la sediul Guvernului. Surse oficiale au declarat atunci agenției Mediafax că oficialii Chevron au dorit să se asigure că pot începe în acest an forajul de gaze neconvenționale în România, în contextul în care Bulgaria a anulat recent o licență a companiei americane. La discuție a asistat și ambasadorul SUA la București, Mark Gitenstein.

Subiectul a fost unul de actualitate și la nivelul Administrației Prezidențiale, iar președintele Traian Băsescu a vorbit la începutul lunii martie, pentru prima oară, cu ocazia unui discurs în Parlament, despre potențialul economic al exploatării gazelor de șist din România, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, declarând pentru Mediafax că șeful statului a fost vizitat anterior de reprezentanții Chevron.

În România, Chevron deține și un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Bârlad.

Peste 5.000 de oameni au participat, joi, la un miting de protest organizat în centrul municipiului Bârlad, manifestanții solicitând blocarea proiectului care prevede extragerea gazelor de șist în zona de sud a județului Vaslui printr-o metodă pe care aceștia o consideră periculoasă.

Primarul municipiului Bârlad, Constantin Constantinescu, a declarat atunci că manifestanții speră să sensibilizeze Guvernul cu privire la impactul pe care l-ar avea asupra mediului și populației acest proiect al extracției gazelor de șist.

Luni, PDL Vaslui a anunțat că a declanșat o campanie de strângere de semnături în municipiul Bârlad, pentru organizarea unui referendum la nivel local pe tema exploatării gazelor de șist în zona de sud a județului Vaslui, prin metoda fracturării hidraulice.

Chevron a transmis marți o declarație în care spune că înțelege îngrijorările legate de producția de gaze naturale din șisturi în România. Chevron crede că după ce compania va prezenta datele exacte rezultate în urma cercetărilor, românii vor înțelege că gazele naturale provenite din șisturi reprezintă o sursă curată de energie.

„România produce gaze naturale și petrol de mulți ani. Aceleași tehnici, perfecționate de peste 100 de ani în exploatarea clasică, vor fi folosite pentru a se determina dacă țara poate reduce substanțial importurile de gaze naturale. Compania Chevron este hotarâtă să creeze locuri de muncă pentru români, să genereze venituri pentru stat, să protejeze mediul înconjurător și să ajute comunitățile locale unde operează”, a declarat Tom Holst, country manager Chevron pentru România

La jumătatea lunii ianuarie, guvernul bulgar a anunțat că a anulat licența Chevron de explorare a zăcămintelor gazelor de șist și că pregătește o lege pentru interzicerea totală a acestui tip de foraje, din cauza temerilor legate de impactul asupra mediului.

Executivul de la Sofia a decis că Chevron poate efectua prospecțiuni pentru petrol și gaze în nord-estul Bulgariei, dar numai prin folosirea unor tehnici convenționale de forare, și nu a fracturării hidraulice, care constă în injectarea de apă amestecată cu nisip și chimicale la mare presiune în formațiunile de șist și care, potrivit ecologiștilor, distruge pânza freatică.

(Departament economic Mediafax)

ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine este predispus la...
Gigi Becali a dat tunul imobiliar cu hotelul miliardarului Ioan Niculae! Cum arată „bijuteria” de...
Cercetătorii au dezvoltat medicamentul pentru diabetul de tip 1, care ar putea înlocui clasica injecţie
Un șofer repetă o greşeală de mai multe ori pe E85 „DRUMUL MORȚII”. În final...
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Africa de Sud a detectat o nouă variantă de coronavirus. B.1.1.529 are un număr mare...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Varianta OMICRON, depistată și în ITALIA!
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Știrea ȘOC a momentului în România: A fost găsit mort
ȘOC TOTAL la nivel mondial! Adevărul despre varianta care a speriat toată Planeta: Răsturnare totală...
Tulpina Omicron declanșează alertă maximă în România! Nimic nu ne mai protejează
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...