HARTA ALIMENTELOR. Ce se va întâmpla cu prețurile la mâncare până la Paști. Ce a „bulversat” piața ouălor

HARTA ALIMENTELOR. Ce se va întâmpla cu prețurile la mâncare până la Paști. Ce a bulversat piața ouălor
Publicat: 23/04/2012, 19:37
Actualizat: 23/04/2012, 20:17

Prețurile la majoritatea produselor alimentare ar putea suferi „reașezări” de 5-7% începând din luna martie, potrivit reprezentanților Federației Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA).

„Scumpirile la energie electrică, energie termică și gaze naturale ar putea determina reașezări ale prețurilor la majoritatea produselor alimentare. Vorbim de reașezări, nu scumpiri, de 5-7%”, a declarat pentru gândul Dragoș Frumosu, președintele FSIA.

El spune că de la începutul acestui an produsele lactate s-au scumpit nesemnificativ, cu 3-4%. „La carne, vânzările în ianuarie și februarie sunt reduse de obicei. Nici la ulei nu putem vorbi de scumpiri, cantitățile consumate sunt relativ constante”, a explicat Frumosu.

Motivul dublării prețurilor ouălor

Prețul ouălor s-a majorat în ultimele zile, ajungând în piețele din Capitală să se vândă cu 0,8-0,9 lei bucata, de la 0,5 lei bucata în urmă cu o săptămână. Motivul are legătură cu acoperirea investițiilor pentru schimbarea cuștilor în care sunt crescute găinile, o prevedere europeană obligând toți producătorii din Uniunea Europeană să reducă densitatea păsărilor în cuști, după cum susțin crescătorii de ouă.

„La poarta fabricii ouăle s-au scumpit recent, ajungând să se vândă cu 0,5-0,55 lei bucata. Motivul îl constituie schimbarea cuștilor pentru găini. În noile cuști densitatea păsărilor scade cu 25%. De la 1 ianuarie 2012, toți producătorii europeni sunt obligați să schimbe cuștile pentru găini. Ouăle care provin din cuștile vechi nu mai pot fi vândute în coajă. Ele merg la procesare. Ca urmare, oferta de ouă este mai scăzută iar prețul a crescut”, a explicat pentru gândul Ilie Van, președintele Uniunii Naționale a Crescătorilor de Păsări din România (UNCPR).

(Click pentru a mări)

Sursă infografic: gândul.info ( Corina Vârlan)

Van spune că, în prezent, prețul ouălor din import este de 0,6 lei pe bucată. „În toată Europa piața ouălor este bulversată în această perioadă. Pe perioada iernii, România importă 25% din necesarul de consum de ouă. În restul anului producția internă asigură necesarul de consum. De la jumătatea lunii martie producția de ouă începe să mai crească, astfel că până la Paști este posibil să nu mai crească prețul ouălor, care a ajuns la limita maximă. Rămâne de văzut dacă și comercianții vor mai umbla la prețuri”, a mai arătat președintele UNCPR.

La sfârșitul anului trecut, Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat că ouăle marcate cu codul „3”, provenite de la găinile crescute în cuști neîmbunătățite, nu vor mai fi date spre consum public, comercializarea lor fiind interzisă începând cu 1 ianuarie 2012.

Pe de altă parte, Ilie Van a menționat că la carnea de păsăre prețul nu va crește „la poarta fabricii”, până la Paște, în prezent puiul gril fiind vândut cu 6,4-6,5 lei pe kilogram.

Mezelurile, fără scumpiri până la Paști

„Nu se poate vorbi de o scumpire a preparatelor din carne în primele două luni din acest an. Acum, că a început postul Paștelui, nu cred că vreunul dintre producători va aplica majorări de prețuri, pentru că oricum vânzările în această perioadă sunt reduse”, a declarat pentru gândul Mihai Vișan, vicepreședinte Asociației Române a Cărnii.

Și producătorii de pâine sunt de părere că, până la Paști, „în mod normal”, s-ar putea înregistra o creștere de prețuri la produsele de panificație, având în vedere că în ultimul an nu au mai avut loc majorări de prețuri, în special din cauza concurenței de pe piața neagră. „Nu pot avansa procente, nu am voie. Fiecare producător va hotărî când și cu cât va majora prețurile. În ultimul an au avut loc mai multe majorări de preț la energie, gaze naturale, combustibili, iar toate acestea influențează și prețul produselor de panificație”, a declarat pentru gândul Aurel Popescu, președintele patronatului Rompan.

Cea mai scumpă mâncare

Cea mai ieftină carne de pasăre, potrivit celor mai recente date disponibile la Ministerul Agriculturii, se găsește în piețele din Cluj (5,8-6,5 lei pe kg), Sibiu (7-8 lei pe kg), Alba și Argeș (7-9 lei pe kg). În schimb, în Vaslui, Bihor și Dolj un kilogram de carne de pasăre ajunge până la 14 lei pe kg.

Spre comparație, în ianuarie 2011, cea mai ieftină carne de pasăre se găsea în piețele din Mehedinți – 4,5 – 6 lei/kg – în timp ce locuitorii județului Caraș-Severin plăteau de trei ori mai mult pentru acest produs, adică 14 – 15 lei/kg, potrivit datelor de la acea vreme de la Ministerul Agriculturii.

Pentru un litru de lapte locuitorii din Argeș dau în prezent 1,5 lei, în timp ce în Buzău este de trei ori mai scump. În piețele din Sibiu un litru de lapte este vândut cu 2,5 lei, iar în București este comercializat la un preț de aproape două ori mai mare, arată cele mai recente date de la Ministerul Agriculturii.

Cea mai ieftină telemea poate fi achiziționată cu 9 lei pe kg în piețele din județul Argeș, sau cu 11 lei pe kg în piețele din Călărași, în timp ce constănțenii scot din buzunare până la 28 de lei pentru un kilogram de telemea. În ianuarie 2011, locuitorii din județul Mureș cumpărau cea mai ieftină telemea (8 – 10 lei/kg), în timp ce la Tulcea ouăle aveau cel mai mare preț, de 0,65 – 0,85 lei/bucata.

Cele mai scumpe mere sunt vândute în piețele din București – cu până la 6 lei pe kg – , iar cele mai ieftine pot fi găsite în târgurile și piețele din Călărași, Cluj și Dolj, unde un kilogram de mere costă de până la patru ori mai puțin. În urmă cu un an, datele Ministerului Agriculturii arătau că ilfovenii achiziționau kilogramul de mere cu 3,5 – 5 lei, de trei ori mai mult decât în Mehedinți, unde cel mai ieftin soi costa 1 leu.

În schimb, în piețele din Gorj se putea cumpăra, în ianuarie 2011, cea mai ieftină carcasă de porc, respectiv 6,8 – 7,2 lei/kg, comparativ cu Bistrița-Năsăud, județul cu cel mai „piperat” preț, de 15 – 18 lei/kg.

Cele mai mici prețuri pentru cartofi erau în ianuarie anul trecut în Brașov, unde kilogramul se vindea cu 0,8 – 1,5 lei, față de 2,5 – 3,1 lei, în Bihor.

INS: Ouăle, cartofii și făina s-au ieftinit în ianuarie

În luna ianuarie 2012 s-au înregistrat ieftiniri de 0,15% – 0,7% la ouă, cartofi, fasole și făină, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică. La carne, preparate din carne prețurile s-au majorat cu 0,15%, față de luna anterioară, iar la telemea, cu 0,77%.
Față de decembrie 2011, prețurile la mărfurile alimentare s-au majorat cu 0,32 %.

Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
Ce a strigat Ionuţ Cercel în cimitir. Au izbucnit în plâns cu toţii...
FOTO. Antonia, selfie-uri interzise cardiacilor, într-un costum de baie prea mic pentru formele ei generoase!...
Semnele care apar pe piele când ai o boală de inimă. Cum se modifică unghiile
Ce avere a avut Petrică Cercel, de fapt, și cui rămâne moștenire
Ce gest a făcut Gică Hagi la nunta Simonei Halep cu Toni Iuruc! `Merită toată...
Adio, centrale de apartament! Cu ce vor fi înlocuite, facturile vin mult reduse
Cei doi jurnalişti şi activistul de mediu, care au fost agresaţi într-o pădure din Suceava,...
O nouă metodă de înșelăciune face ravagii printre șoferi. Pagube de zeci de mii de...
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Companie: Cifra reală a infectărilor în România, peste 25.000 cazuri noi pe zi. Unde se...
Ce a strigat Ionuţ Cercel în cimitir. Au izbucnit în plâns cu toţii...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Horoscop weekend 18 – 19 septembrie 2021. Zodia care se desparte de partenerul de viață
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea ȘOC a momentului despre Florin Salam, la câteva zile după moartea lui Petrică Cercel
Doliu uriaș. A murit un fost președinte. Televiziunea națională a făcut anunțul
EXPLOZIV. S-a știut când și cum va izbucni pandemia. Americanii au fost avertizați cu CINCI...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Povestea unei tinere din România care a construit o afacere de milioane şi îşi vinde...