Isărescu: „Dacă vom continua cu un sistem fiscal care îți scoate ochii din cap și-ți dă o singură șansă, să faci evaziune fiscală, nu putem spera la dezvoltarea bursei din România”

Redactor:
Ovidiu Tempea
Isărescu: „Dacă vom continua cu un sistem fiscal care îți scoate ochii din cap și-ți dă o singură șansă, să faci evaziune fiscală, nu putem spera la dezvoltarea bursei din România”
Modelul antreprenorului român, care vrea să fie și patron și manager, dar și sistemul fiscal conceput astfel încât să forțeze managerii să facă evaziune fiscală, sunt piedici în dezvoltarea pieței de capital din România, afirmă guvernatorul BNR Mugur Isărescu

Modelul antreprenorului român, care vrea să fie și patron și manager, dar și sistemul fiscal conceput astfel încât să forțeze managerii să facă evaziune fiscală, sunt piedici în dezvoltarea pieței de capital din România, afirmă guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

„Transparența este iarăși o problemă, o chestiune culturală. Vii la bursă, cam spui ce ai în ogradă. Mulți se feresc. «Lasă mă, că știu eu cum e», spun antreprenorii. E adevărat că dacă vom continua cu un sistem fiscal care te împovărează, îți scoate ochii din cap, și-ți dă o singură șansă, să faci evaziune fiscală, nu putem spera la dezvoltarea bursei din România”, a spus Isărescu, la conferința „Finanțarea prin bursă”, organizată de BVB și Depozitarul Central în partneriat cu Ziarul Financiar.

El a punctat că s-au făcut pași în direcția bună, a simplificării și stabilității sistemului fiscal, dar încă insuficienți, iar o îmbunătățire a acestuia ar putea crea un cerc virtuos, care ar ajuta piețele, inclusiv piața de capital.

„Iar mă vor cita jurnaliștii că m-am luat de sistemul fiscal, se mai enervează și ministrul Finanțelor… noroc că e tânăr (ministrul Finanțelor, Bogdan Drăgoi -n.r.) și n-are curaj să-mi zică: «Băi, iar te bagi în ograda mea»…. Dar chiar e vorba de crearea unui cerc virtuos”, a continuat Isărescu.

Guvernatorul BNR a arătat că Bursa de Valori va avea rolul să deschidă un subiect sensibil, acela al modelului antreprenorului român din ultimii 20 de ani, care este și patron și manager și refuză să împartă responsabilitățile, inclusiv dacă este vorba de copii sau soție.

„Antreprenorii români trebuie să iasă din cultura paternalistă, care nu este neapărat tipic românească (…) Vrea să conducă tot, să stea de dimineață până seara (…) divorțul acesta între investitor și management este o chestiune culturală. Nu zic că trebuie o ruptură, nu folosesc acest cuvânt, pentru că cel care a pus bani acolo vrea să conducă, să fie acolo. Face parte din evoluția culturală, din noul capitalism românesc. Dar la un moment dat trebuie să depășim, pentru că altfel nu vine nimeni la bursă, că se ferește de parteneri”, a mai spus Isărescu.

Inchide