La cât s-a ridicat valoarea producției agricole a României în 2011

Publicat: 23 07. 2012, 12:14
Actualizat: 23 07. 2012, 18:29

Valoarea producției agricole de anul trecut s-a ridicat la 76,5 miliarde lei, în creștere cu 8,9% comparativ cu 2010, în condițiile în care producția vegetală a reprezentat 70,8% din total, respectiv 54,1 miliarde lei, cu 13% peste suma realizată în urmă cu doi ani, potrivit datelor INS.

Institutul Național de Statistică (INS) notează că în 2011 nu s-au produs modificări semnificative în structura producției. Astfel, predominantă se menține producția vegetală cu 70,8% (54,2 miliarde lei) față de 67,4% în 2010, urmată de producția animală cu 28,5% (21,7 miliarde lei), în scădere de la 31,6%, și producția de servicii cu 0,7% (544 milioane lei), față de 0,86%.

Structura valorică a producției vegetale, pe principalele grupe de culturi, este diferită în cei doi ani. Ponderea culturilor de cereale și de cartofi a crescut cu 11,6 și 2,2 puncte procentuale, la 36,4% și 12,2%. Tot pe creștere valorică se situează și plantele uleioase, a căror pondere a urcat de la 6,7% la 8%.

De altfel, cele trei categorii au depășit jumătate din valoarea producției vegetale, atingând o pondere de 56% față de 41% în 2010.

În același timp, ponderea culturilor de plante de nutreț a scăzut cu 7,8 puncte procentuale, la 11% din total, ceea ce nu oferă op perspectivă mai bună pentru producția animală din 2012.

Toate celelalte categorii vegetale au înregistrat ponderi mai mici decât în 2010, nereușind să țină pasul cu avansul din zona cerealelor și cartofilor. Dintre acestea, legumele și pepenii au coborât cu aproape 5 puncte procentuale, la 15,6%.

Structura valorică a producției animale pe principalele grupe de produse prezintă mici diferențe față de anul precedent. La bovine și la ovine și caprine ponderea a crescut cu 1,5 puncte procentuale, respectiv cu 1,2 puncte procentuale, iar la porcine ponderea s-a diminuat cu 2,7 puncte procentuale.

Aproape 30% din valoarea producției animale este deținută de bovine, urmată de produse obținute din prelucrarea laptelui în ferme zootehnice (24,3%), păsări (20,3%) și porcine (17%).