EXPORTURI. Ministrul din cabinetul Orban care este în luptă deschisă cu băieții deștepți din agricultură. La mâna cui spune Oros că este securitatea alimentară a țării

EXPORTURI. Ministrul din cabinetul Orban care este în luptă deschisă cu băieții deștepți din agricultură. La mâna cui spune Oros că este securitatea alimentară a țării
Până când mai pot fi depune fermierii români cererile unice de plată / Sursă foto: MADR
Publicat: 23/04/2020, 15:23

Decizia de interzicere a exporturilor de produse agroalimentare cuprinse în Anexa 2 a Ordonanței Militare 8 (OM8), revocată ulterior prin OM9, a fost luată, printre altele, și pentru a nu lăsa securitatea alimentară a României „la mâna câtorva traderi și mari fermieri”, a declarat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Nechita-Adrian Oros, la finele unui briefing de presă care a avut loc joi, 23 aprilie 2020.

„(…) N-aș fi vrut să abordez în această perioadă acest subiect, dar am văzut în ultimele zile că primim lecții de la cei care au gestionat situația din agricultură multă vreme și au adus-o în acest stadiu în care să fie meteodependentă, adică dacă nu plouă să nu avem producții, iar securitatea alimentară a țării să stea la mâna câtorva traderi și mari fermieri. De aceea am fost nevoiți să luăm o măsură extremă, nemaiîntâlnită în această perioadă în Europa, să oprim exporturile la un moment dat”, a precizat Oros în conferința de presă de la sediul instituției.

Oficialul Guvernului Orban a adăugat că, deocamdată, nu se pune problema ca vreun aliment de bază să lipsească din stoc, motiv în plus ca populația țării să nu fie îngrijorată.

Oros susține că, dimpotrivă, pe piața autohtonă există un excedent de lapte, lactate, carne de pui și de vită, respectiv de legume.

Tot el a spus că Executivul de la București trebuia să fie convins că stocurile de cereale ajung până la noua recoltă (una mică, preconizată), astfel încât prin OM9 să fie revocată interdicția.

„Foarte mulți dintre producătorii și procesatorii noștri au stocuri foarte mari care nu sunt vândute și au probleme. S-a schimbat comportamentul de cumpărare foarte mult și datorită restricțiilor de mișcare, dar nu numai, s-a închis tot ceea ce înseamnă HoReCa, foarte mulți dintre producători aveau nișată producția tocmai pe acest domeniu și la lapte și produse lactate avem niște stocuri foarte mari”.

„Procesatorii încep să plătească tot mai puțin litrul de lapte, pentru că nu mai au ce să facă, nu mai au unde să-l proceseze și să-l depoziteze, au stocuri foarte mari. Carne de pui, legume, carne de vită, sunt câteva sortimente din care avem stocuri foarte mari.

„Deocamdată nu se pune problema să lipsească ceva din produsele de bază. Noi am luat acea măsură și atunci am explicat foarte clar, pentru că ne-a îngrijorat dinamica cu care se exportau unele produse în acea perioadă, dinamică raportată la ceea ce s-a întâmplat în lunile anului trecut, în aceeași perioadă, pe de-o parte.

Pe de altă parte, au fost tot felul de avertismente. Sigur, multe dintre ele nefondate, din partea unor organizații internaționale, că o să vină o foamete foarte mare, iar fiecare țară încerca să ia niște măsuri. Până nu ne-am convins că stocurile mai ales pentru cereale, dar și pentru produse de bază vor fi suficiente până la noua recoltă care, din păcate, va fi foarte slabă; dacă va fi 50-60% va fi foarte bine”, a precizat ministrul de resort.

Nechita-Adrian Oros a tras un semnal de alarmă că producția de grâu și cereale asociate (orz, orzoaică, ovăz etc.) ar putea să fie chiar și de jumătate față de normalul unui an agricol, destul însă cât să acopere consumul intern.

În ceea ce privește excedentul, Oros a făcut vorbire despre înțelegerile dintre instituția guvernamentală pe care o conduce și sectorul privat de stocare și export.

În caz contrar (dacă entitățile private nu respectă înțelegerea), ministrul Agriculturii a amenințat cu o altă ordonanță militară de suspendare a exporturilor agroalimentare.

„Noi, în anii foarte buni, când a plouat, am produs undeva la 9 milioane de tone de grâu. Consumul intern este între 2,5 și 3 milioane tone; pentru panificație cam 2,2 milioane, iar restul pentru cei care procesează și lucrează în acest domeniu al panificației. Însă, dacă va fi jumătate, va fi undeva la 5-6 milioane tone. Consumul intern va fi acoperit”.

„Va trebui să avem grijă să ținem cerealele în țară. Avem această asigurare din partea celor care fac export și import cu cereale. Am făcut o înțelegere. Noi ne vom ține de cuvânt, sper că și domniile lor se vor ține de cuvânt. Dacă nu, avem aceste instrument extrem prin care putem sista exporturile. N-am dori să ajungem iarăși la aceeași situație, dar pentru noi și pentru orice guvern normal și responsabil este mai important să ne asigurăm că avem suficiente stocuri de alimente.

„Nu știm cât va dura criza. Speranța noastră este că într-o lună, o lună și jumătate, restricțiile să reușim să dezghețăm puțin viața economică și la noi în țară și atunci unele lucruri se vor rezolva, inclusiv consumul. Unele lucruri se vor rezolva și prin consum, dar și printr-o activitate mai intensă pentru că în foarte multe domenii de activitate lucrurile stau.

Noi când am revenit asupra deciziei de a suspenda exporturile, noi ne-am asigurat că nu va mai exista acest risc niciodată (n.r. – riscul de a rămâne fără grâu înainte de recoltă)”, a conchis șeful MADR.

Interzicere, dar cu nuanțe

Liderii Clubului Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă propuneau Executivului de la București ca măsurile de interzicere a exporturilor de cereale prin ordonanță militară să fie limitate în timp și aplicabile stocurilor din recolta anului în care actul normativ este emis, în baza analizei Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), astfel încât să nu fie afectată securitatea alimentară a populației.

Astfel, susțineau liderii organizației de producători agricoli, este evitată influențarea negativă, artificială, a pieței cerealelor în România și pierderea de către țara noastră a unor contracte importante.

Nu în ultimul rând, organizația propunea ca autoritățile să aibă în vedere impactul acestor măsuri și costurile suplimentare/adiacente acestora, precum și menținerea unora dintre aceste măsuri doar pe baza unei consultări reale și sistematice cu sectorul economic.

„Considerăm că este necesară o analiză economică amplă, care să identifice impactul imediat și pe termen mediu generat de restricționarea exportului de cereale, inclusiv în ceea ce privește menținerea competitivității producătorilor și a procesatorilor care ar fi afectați de o astfel de măsură”, susținea sursa citată.

Reamintim că Art.7, alin (1) din OM 8 prevedea că, cităm: „Pe perioada stării de urgență se interzice/se suspendă exportul pentru produsele agroalimentare din lista prevăzută în anexa nr.2 la prezenta ordonanță militară. (2) Procedurile de export a produselor agroalimentare prevăzute la alin.(1), aflate în derulare la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe militare, se suspendă pe perioada stării de urgență. (3) Pe perioada stării de urgență se suspendă activitatea de emitere a certificatelor fitosanitare pentru exportul produselor agroalimentare din lista prevăzută în anexa nr.2 la prezenta ordonanță militară. (4) Măsurile se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.”.

De asemenea, la Art.8, alin. (1) se prevedea că, cităm: „Achiziționarea intracomunitară a produselor agroalimentare din lista prevăzută în anexa nr.2, se poate face numai dacă statul membru face dovada faptului că produsele achiziționate sunt destinate consumului intern propriu sau al celui comunitar, iar nu exportului. (2) Măsura se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I”.

În data de 16 aprilie 2020, Ministrul de Interne, Marcel Vela, anunța că Ordonanța Militară 9 (OM9) elimină prevederile privind interzicerea exportului de cereale, prevăzute în Ordonanța Militară 8 (OM8).

„Un alt punct important se referă la interzicerea exportului de grâu și produse derivate, care a fost precizată și impusă în Ordonanța Militară 8. Articolele care interzic acest export își încetează aplicabilitatea, pentru că în urma discuțiile s-a reușit perspectiva și s-a clarificat achizița necesară pentru completarea rezervei de stat, astfel încât securitatea alimentară să fie asigurată până la următoarea recoltă. Nu mai este interzis acest export”, preciza ministrul.

Sursă foto: MADR

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Ninge pe Transalpina! Apel al drumarilor către şoferi: Nu vă deplasaţi în zonele montane dacă...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Erupție excepțional de rară pe suprafața Soarelui! O furtună solară se îndreaptă spre Pământ