Madonna, Michael Jackson și Horia Moculescu scumpesc mâncarea pe care o cumpără românii

Madonna, Michael Jackson și Horia Moculescu scumpesc mâncarea pe care o cumpără românii
Publicat: 06/11/2012, 14:38
Actualizat: 30/01/2019, 18:41

Marile rețele de comerciale vor scumpi produsele pe care le comercializează pentru a compensa recenta triplare a sumelor pe care le plătesc pentru muzica ambientală din magazine Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, potrivit Asociației Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR).

„Ceea ce ne mai frământă în acest moment sunt monopolurile legale, iar recent toți utilizatorii de muzică ambientală (magazine, restaurante, hoteluri etc) au fost afectați de triplarea practic a redevențelor încasate de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR) pentru muzica ambientală difuzată”, a declarat agenției Mediafax Alexandru Vlad, vicepreședintele Asociației Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR).

Dacă până în 2011 un magazin de 15.000 de metri pătrați (suprafața medie a unui hipermarket) plătea 1.270 de lei pe lună, acum plătește 3.600 de lei, adică 43.200 de lei pe an.

„Înmulțiți 3.600 de lei cu 12 luni și apoi cu numărul de magazine de suprafață mare construiți în ultimii 10 ani, iar apoi intrebați-vă unde se duc banii respectivi”, a adăugat Vlad.

Adrian Iorgulescu, președintele Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, spune că toți banii încasați pentru muzica ambientală din magazine se duc către autori. Taxele se plătesc atât pentru muzica autohtonă, cât și pentru cea străină.

„Banii pentru Madonna se duc către ea, iar cei pentru Michael Jackson către moștenitorii acestuia”, a completat Iorgulescu.

Alexandru Vlad a afirmat că magazinele plătesc drepturi de autor. „Se poate spune și că Horia Moculescu, Marius Țeicu sau Adrian Iorgulescu scumpesc mâncarea românilor”, a spus el.

Practic, cele peste 130 de hipermarketuri care funcționau la sfârșitul anului trecut plătesc acum pentru muzică aproximativ 6 milioane de lei (peste 1,3 milioane de euro).

„Orice cost trebuie acoperit din activitatea curentă, iar acest lucru nu poate fi în niciun caz în beneficiul consumatorului. Legătura cu clientul este foarte simplă: orice comerciant încearcă, pe cât posibil, să-și acopere costurile”, a afirmat reprezentantul AMRCR.

El a adăugat că, spre deosebire de alte state, legislația românească nu le permite magazinelor să negocieze cu compozitorii și interpreții care decid să se dezafilieze de la organismele de gestiune colectivă.

„Acest fapt lezează, în opinia mea, însuși dreptul la asociere liberă, cât timp autorii operelor muzicale sunt obligați la o asociere forțată. Însăși constituționalitatea reglementărilor legale în cauză ar trebui temeinic analizată. Sumele pe care toți membrii AMRCR le plătesc pentru muzica ambientală sunt foarte mari, în special cele datorate Uniunii Compozitorilor, ele fiind calculate în funcție de suprafețele de vânzare ale magazinelor. Având în vedere că avem de-a face cu un monopol, chiar daca este vorba de un monopol legal, credem ca un cuvânt greu ar trebui să-l aibă în această dispută și Consiliul Concurenței”, a afirmat Alexandru Vlad.

Adrian Iorgulescu a mai spus că triplarea redevențelor a făcut obiectul unor negocieri și că, oricum, sumele care se plăteau înainte erau derizorii.

Vicepreședintele AMRCR afirmă că magazinele nu pot renunța la muzica ambientală, care crează o atmosferă plăcută atât pentru clienți, cât și pentru angajați.

Sunt, însă, și magazine care au renunțat la muzica ambientală.

„Prețl energiei a crescut, prețul alimentelor a crescut, drepturile de autor pentru muzica din magazine au crescut. Fiecare bănuț în plus ajunge să se regăsească în prețurile de la raft. Cum, însă, salariile nu urmează aceeași traiectorie, ne străduim pe cât putem să ne protejăm clienții prin prețuri cât mai bune, așa că am preferat să nu mai dăm muzică în magazinele noastre”, explică Pawel Musial, director general al Profi Rom Food, care deține rețeaua Profi.

Se apropie Crăciunul, așa că doamnele mai în vârstă, care clatină nostalgic din cap prin magazine cu coșul în mână ascultând colindele lui Ștefan Hrușcă, trebuie să știe că o parte din banii pe care îi plătesc în plus pentru mâncare ajung și la el.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesor ieșit din comă a fost în anul 3906 și știe...
Cât costă o manichiură și un tuns simplu înainte de Paște! Prețurile au explodat, în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Marele ACTOR al țării a MURIT! Durere infinită: Actor extraordinar și un om și mai...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Imagini fără precedent din Grecia cu norul saharian! Autoritățile elene au emis alertă de pericol...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Test de cultură generală. Cât de veche este specia Homo sapiens?