Majorarea TVA dă peste cap programul hipermarketurilor

Majorarea TVA dă peste cap programul hipermarketurilor
Publicat: 23/04/2012, 19:20
Actualizat: 24/04/2012, 05:43

Deoarece totul se va face din mers, peste noapte la propriu,trecerea de la cota de TVA de 19% la cea de 24% va afecta programulhipermarketurilor. Unele vor închide astăzi cu câteva ore maidevreme, iar altele, care în mod normal erau deschise non-stop, îșivor înceta activitatea în timpul nopții.

„Facem apel la înțelegerea clienților, pentru că nu este posibilca într-o singură noapte să schimbăm toate etichetele cu prețurilede la raft”, a declarat pentru Gândul vicepreședintele AsociațieiMarilor Rețele Comerciale din România (AMRCR), Delia Nica. Ea acontrazis astfel optimismul ministrului Finanțelor, SebastianVlădescu, care declara că „nu văd ce este atât de complicat săschimbi un soft de la 19 la 24%”.

Nica a explicat că, din cauza faptului că nu se pot facesimulări și teste ale sistemului electronic, acestea vor fi făcute”live, cu clienții în magazin”. Chiar de la anunțarea sa, deciziade a majora TVA a fost criticată de AMRCR, care a considerat căpentru salvarea bugetului de stat singura soluție viabilă estediminuarea evaziunii fiscale. Potrivit reprezentanților asociației,tentația crescândă a companiilor intermediare va fi aceea de acomite evaziune fiscală, în condițiile în care acest fenomenreprezintă deja un flagel al economiei românești, cu careautoritățile pierd lupta în mod constant.

4.000 de magazine s-au închis în 2009

Anul trecut, numărul total de magazine operaționale pe piațabunurilor de larg consum s-a redus de la 91.000 la aproape 87.000de unități. Practic, 4.000 de magazine care practicau comerțtradițional au dispărut, în vreme ce în tabăra marilor rețelecomerciale deținute de companii multinaționale investițiile înexpansiune au continuat. Lanțurile mari de magazine operate degrupurile internaționale de retail au deschis în 2009 peste 100 delocații noi, potrivit datelor centralizate de ZF. Pe de altă parte,majoritatea rețelelor românești s-au reorganizat anul trecut, dincauza creșterii costului creditării, ceea ce a dus la 20 deînchideri de supermarketuri și hipermarketuri operate de companiiautohtone.

Potrivit unui studiu realizat de MERB și dat publicității recentde ZF, produsele alimentare au rămas cea mai importantă categorieîn comerțul modern, în vreme ce băuturile sunt cumpărate cuprecădere din magazinele tradiționale.

Piața bunurilor de larg consum, estimată la peste 20 miliarde deeuro (exclusiv vânzările de autovehicule, mobilă sau carburanți),este dominată de companii multinaționale. Acestea dețin împreună ocotă de peste 50% pe segmentele mari, precum tutunul, detergenții,berea sau băuturile răcoritoare carbonatate.

Segmentul alimentar a avut un declin brusc în 2009, trecând dela creșteri de 8% în prima jumătate din 2008 la scăderi de 4%.

ŞOC | Scene incredibile într-un club de noapte. Bătută şi violată de o vedetă aflată...
💣 în cazul dublei crime din Iași! Cine e adevăratul criminal, de fapt
FOTO. Maria Dragomiroiu, imagini de senzație la plajă! Cum arată în costum de baie, la...
Zone erogene ale bărbaților care produc plăceri uriașe
Bombă în miez de noapte: negocierile dintre Loți Boloni și FRF au picat! Antrenorul a...
Omicron, tulpină dominantă în România. Noua variantă a acaparat marile oraşe: 96% în Cluj, 72%...
Metoda de furt care face ravagii. Cu o simplă monedă, HOȚII iau tot din MAȘINĂ
BANCUL ZILEI – Pofte vinovate în miez de noapte: “Dragă, așa aș vrea să fac...
Premierul Nicolae Ciucă și-ar fi plagiat teza de doctorat
💣 în cazul dublei crime din Iași! Cine e adevăratul criminal, de fapt
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
BĂTAIE în toată regula la o SALĂ de FITNESS!
Copilul din „Doi bărbați și jumătate”, de nerecunoscut după ce a câștigat 20 mil. $,...
Cine este, de fapt, polițistul care a accidentat-o mortal pe Raisa pe trecerea de pietoni?...
Klaus Iohannis, în stare de șoc. Lovitură umilitoare din interior: Asta e realitatea
Exclusiv. Soția lui Ilie Nastase, scandal monstru la Otopeni! FOTO/A refuzat masca, dar cerea copiilor...
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...