Ministrul Agriculturii anunță când ar putea fi introdusă măsura reducerii TVA la 9% la pâine

Publicat: 16 01. 2013, 13:58
Actualizat: 01 02. 2019, 10:39

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, marți, că măsura reducerii TVA la 9% la pâine ar putea fi introdusă experimental în al doilea semestru din 2013 și nu constituie o discuție cu FMI în luna ianuarie, arătând că prin această măsură se urmărește reducerea evaziunii fiscale.

„Am făcut calcule, avem câteva cifre pe care le supunem atenției. E o discuție destul de avansată între Ministerul Agriculturii și Ministerul Finanțelor (…) propunerea este să introducem undeva pe parcursul anului 2013, cel mai probabil în al doilea semestru, experimental la pâine, pentru tot lanțul de producție, un TVA redus de 9% – asta înseamnă la cereale, la morărit și panificație la acele produse destinate exclusiv consumului de pâine, pentru că acolo se înregistrează o evaziune fiscală foarte mare”, a precizat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.

El a spus că în prezent evaziunea fiscală în acest domeniu este de 70%, iar prin reducerea TVA ar crește baza de impozitare și s-ar putea compensa acele sume care nu s-ar încasa la bugetul de stat.

Constantin a precizat că a calculat împreună cu ministrul Finanțelor și ministrul pentru buget că introducerea acestei măsuri la un anumit cod CAEN ar putea afecta bugetul de stat cu doar 200 de milioane de lei, iar pe un singur semestru experimental acea pierdere la buget ar fi de 100 de milioane de lei.

„Eu cred că prin reducerea evaziunii fiscale am putea compensa foarte ușor aceste sume. Dacă această măsură experimentală va avea succes, am putea să o extindem și la alte produse”, a mai spus Constantin, precizând că dacă se va reduce evaziunea de la 70% la 20% acesta ar fi un „proiect de succes”.

El a adăugat că și dacă nu ar funcționa această măsură, pe componenta de pâine bugetul nu ar fi afectat în mod dramatic.

„Nu este o măsură socială, nu este o măsură menită de a scade prețul la pâine, este o măsură care probabil va stagna prețul la pâine pe o perioadă mai îndelungată, dar cea mai importantă realizare ar fi combaterea evaziunii fiscale care în momentul de față pentru un TVA de 24% este încurajată”, a explicat Constantin.

El a mai spus că reducerea TVA la pâine nu va constitui o discuție cu FMI în luna ianuarie și că va fi o discuție probabil când se va negocia un nou acord, în martie-aprilie.

„Sunt foarte multe calcule care trebuie finalizate, evaluări asupra impactului introducerii acestei măsuri. După ce vom termina, probabil în luna martie-aprilie, când vom discuta cu FMI, vom pune pe masa discuțiilor și această temă”, a mai spus Daniel Constantin.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, după ședința USL, că intenționează să pună în aplicare un proiect-pilot pentru reducerea TVA la alimentele de bază, în 2013 existând propunerea pentru reducerea taxei în cazul pâinii, dar care să nu se aplice unor produse de panificație precum cozonacul.

„Vreau să facem întâi un proiect-pilot, de exemplu la pâine. Vreau să luăm pe tot lanțul de producție să vedem ce înseamnă implicație bugetară, e ca și cum de la 24 la 9 considerăm toți cei 15% neîncasări – asta înseamnă să asigurăm banii din altă parte – și să vedem la sfârșitul anului dacă acest proiect-pilot ne arată că de fapt avem la pâine mai multe facturi emise, mai multe taxe plătite sau nu. Cei de la FMI pe bună dreptate spun «Cine ne garantează că ceea ce spuneți voi, ideea frumoasă, optimistă, că dacă aveți TVA-ul mai mic încasați. Arătați-ne un proiect care a reușit pe această zonă»”, a declarat Ponta.

El a mai precizat că s-a hotărât să aplice această măsură la pâine pentru că este un produs unde este o „uriașă evaziune fiscală”, dar și pentru că este un produs extrem de consumat în România, această măsură având „o anumită semnificație”.

Ponta a precizat că deocamdată există discuții cu ministrul Agriculturii și ministrul de Finanțe pentru punerea în aplicare a măsurii. Premierul a menționat că reducerea TVA la pâine la 9% ar presupune un impact de 150 de milioane de lei asupra bugetului de stat, bani care trebuie asigurați din alte părți ale bugetului de stat.

Prim-ministrul a mai susținut că în acest moment trebuie să se găsească formula în care reducerea să nu se aplice unor produse de panificație precum cozonacul.