Ministrul Agriculturii: TVA ar urma să fie redusă și la carne dacă măsura aplicată pentru pâine va fi bună

Publicat: 01 08. 2013, 11:15
Actualizat: 31 03. 2019, 01:21

Următorul produs pentru ar trebui redusă taxa pe valoarea adăugată, dacă se va dovedi că scăderea TVA la pâine a avut în final efecte benefice, este produsul din carne, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

„De succesul reducerii TVA la pâine depinde extinderea și la alte produse. Următorul produs care cred că ar trebui să beneficieze urgent de scăderea TVA este sectorul cărnii”, a spus Constantin.

Guvernul a avizat, marți, reducerea taxei pe valoarea adăugată la pâine la 9%, de la 1 septembrie, impactul negativ al măsurii urmând să fie compensat prin creșterea tot din septembrie a accizelor la alcool și introducerea de accize la bunuri de lux.

Miercuri, premierul Victor Ponta a declarat că România trebuie să dovedească Fondului Monetar Internațional, după reducerea TVA la pâine, că nu este o țară de evazioniști, impactul acestei scăderi de taxă asupra diminuării evaziunii fiscale urmând să fie evaluat după 9-12 luni.

El a arătat că diminuarea evaziunii fiscale este o condiție pentru a putea menține această facilitate și a extinde diminuarea taxei și la alte alimente, precum produse din carne.

Reducerea TVA de la 24% la 9% la pâine și produsele de panificație este un pas important pentru scăderea evaziunii fiscale în acest sector și ar trebui extinsă la carne, lapte, zahăr și ulei și corelată cu inspecții fiscale și simplificarea plății taxelor, potrivit PwC România.

Introducerea de la 1 septembrie a cotei reduse de TVA este o măsură pe care mediul de afaceri a cerut-o de mai multă vreme. De altfel, România era unul dintre puținele state europene care nu aplica cote diferențiate de TVA pentru alimentele de bază. Dincolo de beneficiile sociale ale acestei măsuri, este de așteptat ca aceasta să ducă și la o stimulare a consumului, iar, dacă va fi corelată cu o activitate susținută de control, vom putea asista în timp la reducerea evaziunii fiscale din acest sector”, a declarat Daniel Anghel, Partener, Consultanță Fiscală, PwC România.

El a arătat că reducerea TVA ar trebui extinsă și la alte alimente de bază prcum carnea, laptele, zahărul sau uleiul.