Ministrul Anca Boagiu caută în China investitori pentru primul metrou privat din România. Valoarea investiției – două miliarde de euro. Pe unde va trece noua magistrală

Noua linie de metrou va avea 25 de km și 30 de stații și ar putea fi CONSTRUITĂ DE CHINEZI. Vezi pe unde trece noua magistrală

Unul dintre proiectele pe care ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, le va prezenta în următoarele zile investitorilor din China este magistrala de metrou 7, Bragadiru-Voluntari. Noua magistrală va avea 25 de km și 30 de stații și urmează să fie cesionată de Metrorex, pe cel puțin 30 de ani, unui partener privat. Lucrările ar putea începe în 2013 și sunt preconizate să se termine în șapte-opt ani. Valoarea investiției este estimată de directorul general al Metrorex la circa două miliarde de euro.

CLICK pentru a MĂRI

„Vrem să realizăm acest proiect prin parteneriat public-privat (PPP). De acest proiect s-au mai interesat în decursul timpului investitori din Europa, America, Asia. Acum o lună, o delegație numeroasă din Coreea de Sud, de la Samsung, a făcut o prezentare în cabinetul doamnei ministru”, a declarat pentru gândul Gheorghe Udriște, directorul general al Metrorex.

Pe unde va trece magistrala 7

Traseul pornește de la linia de centură a Bucureștiului în Bragadiru, ajunge la depoul RATB Alexandriei, apoi în Calea Rahovei, se intersectează cu Șoseaua Progresului. Traseul se continuă până la Bulevardul Regina Maria, urmează o subtraversare la Piața Unirii, B-dul Coposu, Mântuleasa, Calea Moșilor (intersecție cu magistrala 5 de metrou), Obor, Șoseaua Fundeni și ajunge la centura Bucureștiului, în Voluntari.
Proiectul nu va fi împărțit pe loturi, același partener privat urmând să execute și să opereze apoi întregul proiect de 30 de km.

Într-un an va fi gata studiul de fezabilitate

Udriște a declarat că, într-o săptămână, Metrorex va încheia contractul cu consorțiul care a câștigat recent licitația pentru elaborarea studiului de fezabilitate al proiectului magistralei 7 de metrou din care va rezulta exact valoarea investiției. Câștigătorul contractului pentru realizarea studiului de fezabilitate este un consorțiu format din PricewaterhouseCoopers, Metroul SA și Salans-Moore și Asociații.

„Studiul de fezabilitate va fi finalizat într-un an, iar după aceea, prin procedură de dialog competitiv, vom selecta partenerul privat”, ne-a explicat directorul general al Metrorex. Contractul pentru execuția studiului de fezabilitate este în valoare de 51,6 milioane lei.

Subvenții de la stat

În cadrul contractului de PPP pentru realizarea noii magistrale, statul va pune la dispoziție terenurile, iar investitorul va asigura finanțarea lucrărilor de construcție. Partenerul privat care va opera magistrala își va recupera banii investiți în special din contravaloarea biletelor. În plus, acesta va primi și subvenții de la stat, la fel ca și Metrorex.

O delegație condusă de premierul Emil Boc, însoțit de miniștri și oameni de afaceri, a plecat miercuri în China pentru a negocia mai multe proiecte economice, precum noi capacități de cărbune Termoelectrica la Doicești, autostrada Sibiu-Pitești, linia de metrou Bragadiru-Voluntari, dar și vânzarea la bursă a 15% din acțiunile Transelectrica (TEL). Alt proiect în care Guvernul român încearcă să îi atragă pe investitorii chinezi este podul rutier peste Dunăre Brăila-Tulcea, potrivit Mediafax.

Femeia devenită vedetă peste noapte în România, nevoită să facă videochat! "Nu mi-aş face vreodată...
O recunoşti? Boala a schimbat-o radical. Cândva, era una dintre cele mai elegante doamne de...
FOTO. Laura Cosoi, dezbrăcată în așternuturi! Cum s-a lăsat pozată superba blondă
Bărbatul de 50 de ani cu care se căsătorește fiica lui VADIM TUDOR! Toată lumea...
Cea mai frumoasă gimnastă din lume, mesaj șocant: `Nu mai trăim în epoca de piatră!`...
Fiul unui mare lider PSD a vrut să se arunce de pe pod! Momente uluitoare...
Le-au injectat ser fiziologic în loc de vaccin. Unde s-a întâmplat
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Cum controlăm noua tulpină de coronavirus? Explicațiile unui medic pneumolog
O recunoşti? Boala a schimbat-o radical. Cândva, era una dintre cele mai elegante doamne de...
Viață de bogătan! Ion Țiriac a uitat 2 Ferrari-uri într-un garaj din München. Ce s-a...
SINGURUL loc de pe glob în care Rusia și SUA trăiesc în COMPLETĂ armonie și...
Despre Mălina Olinescu se știa că s-a sinucis, dar acum s-a aflat adevărul! Mărturie BOMBĂ,...
ULTIMA ORĂ. ȘOC! Ce s-a întâmplat, de fapt, cu femeia din Bacău care a murit...
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Anunțul ȘOC despre Sebi, la fix două săptămâni de la dispariție. Ce s-a întâmplat, de...
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Cine este femeia care S-A ÎMBOGĂŢIT cu o resursă din Carpaţi de care românii NU...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide