Unul dintre proiectele pe care ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, le va prezenta în următoarele zile investitorilor din China este magistrala de metrou 7, Bragadiru-Voluntari. Noua magistrală va avea 25 de km și 30 de stații și urmează să fie cesionată de Metrorex, pe cel puțin 30 de ani, unui partener privat. Lucrările ar putea începe în 2013 și sunt preconizate să se termine în șapte-opt ani. Valoarea investiției este estimată de directorul general al Metrorex la circa două miliarde de euro.
CLICK pentru a MĂRI
„Vrem să realizăm acest proiect prin parteneriat public-privat (PPP). De acest proiect s-au mai interesat în decursul timpului investitori din Europa, America, Asia. Acum o lună, o delegație numeroasă din Coreea de Sud, de la Samsung, a făcut o prezentare în cabinetul doamnei ministru”, a declarat pentru gândul Gheorghe Udriște, directorul general al Metrorex.
Pe unde va trece magistrala 7
Traseul pornește de la linia de centură a Bucureștiului în Bragadiru, ajunge la depoul RATB Alexandriei, apoi în Calea Rahovei, se intersectează cu Șoseaua Progresului. Traseul se continuă până la Bulevardul Regina Maria, urmează o subtraversare la Piața Unirii, B-dul Coposu, Mântuleasa, Calea Moșilor (intersecție cu magistrala 5 de metrou), Obor, Șoseaua Fundeni și ajunge la centura Bucureștiului, în Voluntari.
Proiectul nu va fi împărțit pe loturi, același partener privat urmând să execute și să opereze apoi întregul proiect de 30 de km.
Într-un an va fi gata studiul de fezabilitate
Udriște a declarat că, într-o săptămână, Metrorex va încheia contractul cu consorțiul care a câștigat recent licitația pentru elaborarea studiului de fezabilitate al proiectului magistralei 7 de metrou din care va rezulta exact valoarea investiției. Câștigătorul contractului pentru realizarea studiului de fezabilitate este un consorțiu format din PricewaterhouseCoopers, Metroul SA și Salans-Moore și Asociații.
„Studiul de fezabilitate va fi finalizat într-un an, iar după aceea, prin procedură de dialog competitiv, vom selecta partenerul privat”, ne-a explicat directorul general al Metrorex. Contractul pentru execuția studiului de fezabilitate este în valoare de 51,6 milioane lei.
Subvenții de la stat
În cadrul contractului de PPP pentru realizarea noii magistrale, statul va pune la dispoziție terenurile, iar investitorul va asigura finanțarea lucrărilor de construcție. Partenerul privat care va opera magistrala își va recupera banii investiți în special din contravaloarea biletelor. În plus, acesta va primi și subvenții de la stat, la fel ca și Metrorex.
O delegație condusă de premierul Emil Boc, însoțit de miniștri și oameni de afaceri, a plecat miercuri în China pentru a negocia mai multe proiecte economice, precum noi capacități de cărbune Termoelectrica la Doicești, autostrada Sibiu-Pitești, linia de metrou Bragadiru-Voluntari, dar și vânzarea la bursă a 15% din acțiunile Transelectrica (TEL). Alt proiect în care Guvernul român încearcă să îi atragă pe investitorii chinezi este podul rutier peste Dunăre Brăila-Tulcea, potrivit Mediafax.