Mugur Isărescu: Ideile guvernatorului băncii centrale ungare sunt ideile lui Viktor Orban

Mugur Isărescu: Ideile guvernatorului băncii centrale ungare sunt ideile lui Viktor Orban
Publicat: 05/11/2019, 15:28

„Personal eu sunt prieten cu el (n.r. Matolcsy) și știu că nu reprezintă una dintre ideile lui ci reprezintă ideile premierului Orban”, a spus Isărescu.

Recent, guvernatorul băncii Ungariei a insistat într-un material de opinie în Financial Times că adoptarea monedei euro în Uniunea Europeană a fost o eroare strategică și a argumentat în cuvinte tari că Europa merge într-o direcție greșită. El a propus rescrierea Tratatului de la Maastricht, pentru a se da posibilitatea țărilor din zona euro să renunțe la moneda unică.

„O spun clar: prevăd o puternică dezbatere de idei, și nu mai de idei, de interese și opinii care vor contura Europa. Întâmplător, această ieșire publică apare în contextul Brexitului. Și întâmplător apare în contextul unei poziții foarte clare a Rusiei legate de Uniunea Europeană. Nu oricine poate să iasă acum din România că nu are dreptate domnul guvernator (al băncii Ungariei). Are multe argumente. Că 20 de ani nu s-a mers înainte în ceea ce privește piciorul fiscal al Uniunii Europene; a rămas numai Banca Centrală Europeană și uitați ce trăznăi a făcut BCE și nu este singurul care spune acest lucru. Nu s-a mers prea departe (nici) în ceea ce privește uniunea politică”, a afirmat Mugur Isărescu.

Statele membre ale Uniunii Europene, atât din ​​zona euro, cât și din afara acesteia, ar trebui să admită că euro a fost o „eroare strategică”, a declarat guvernatorul Băncii Naționale a Ungariei (NBH) într-un articol de opinie publicat de Financial Times.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase