Povestea bărbatului cu origini românești care a șocat lumea dezvăluind secretele băncilor elvețiene

Redactor:
Bogdan Angheluta
Povestea bărbatului cu origini românești care a șocat lumea dezvăluind secretele băncilor elvețiene
Detalii pe Gândul.

A decis să dezvăluie ceea ce știa autorităților, sperând că asta îi va aduce imunitate și va ajuta la dispariția așa-numitului „secret bancar elvețian”; nu a fost însă așa, pentru că Birkenfeld a ajuns să fie singurul trimis la pușcărie la capătul unui proces care viza fraude de miliarde de dolari. Și pentru că povestea sa pare ruptă din filme, Bradley Birkenfeld – care lansează zilele acestea cartea „Bancherul diavolului – Cum am distrus secretul bancar elvețian” – vrea ca următorul lui proiect să aducă istoria sa pe marile ecrane.

„Bunicul meu s-a născut în România, motiv pentru care am călătorit aici des în ultimii 20 de ani”, povestește Bradley Birkenfeld. „Este și motivul pentru care vreau să fac ceva pentru a îmbunătăți viața oamenilor și pentru a le da speranță pentru viitor. E nevoie să existe legi pentru denunțători, iar cetățenii și politicienii deopotrivă trebuie să susțină această schimbare.” Bancherul american, ajuns în lumina reflectoarelor după ce a denunțat practici ilegale din interiorul băncii elvețiene UBS, este prezent în România pentru lansarea cărții sale, „Bancherul diavolului: Cum am distrus secretul bancar elvețian”.

Crede că denunțarea lui a fost esențială în terminarea secretomaniei generate de băncile elvețiene, spunând că fără declarațiile sale acest sistem greșit ar exista și astăzi. „Ca un rezultat direct al acțiunilor mele, numeroși denunțători din lumea întreagă m-au contactat și am lucrat alături de ei, ajutându-i să aleagă direcția corectă în ceea ce privește sfaturi juridice, declarații în presă și o planificare generală a întregului proces”. 

CITEȘTE CONTINUAREA PE BUSINESS MAGAZIN

Inchide