În plină vară, prețurile locuințelor au atins un nou minim alultimilor ani, după scăderi de aproape 50% față de perioada de boomimobiliar, însă specialiștii spun că nu mai sunt posibile ieftinirisemnificative în continuare. În iulie, metrul pătrat util a ajunsla o medie de 1.151 euro la nivel național, potrivit site-uluispecializat imobiliare.ro, cu 12 euro mai puțin față de iunie -când prețul era de 1.163 euro/mp și cu 74 de euro mai miccomparativ cu iulie 2009, când proprietarii cereau 1.225 euro/mppentru locuințele scoase la vânzare. Asta înseamnă că prețul cerutîn cazul unui apartament de 100 de metri pătrați s-a micșorat cu1.200 de euro în doar o lună și cu 7.400 de euro față de anultrecut. „Nu cred că vor mai fi scăderi sau creșteri dramatice deprețuri.
Cât despre reducerile mari pe care lumea le așteaptă, suntposibile numai dacă oferta de locuințe ar crește brusc cu 30%”, adeclarat pentru Gândul ValentinIlie, directorul general al comÂpaniei imobiliare Coldwell BankerAffiliates of Romania. Deși per total, metrul pătrat s-a ieftinitîn ultima lună, în medie, sunt și cazuri în care prețurilelocuințelor au crescut cu 0,2-0,5%, în ultima săptămână, așa cums-a întâmplat în patru din șase orașe analizate de imobiliare.ro,remarcă Adrian Erimescu, directorul general al site-ului citat.Asta în ciuda faptului că oamenii sunt tentați să mizeze încontinuare pe reduceri de prețuri.
Topul reducerilor imobiliare
Într-un clasament al scăderilor de prețuri pe piața imobiliarăîn luna iulie, Brașovul conduce detașat, cu o reducere de 3,2% fațăde iunie, până la o medie de 907 euro/mp. Astfel, în timp ceproprietarii de apartamente noi cer 946 euro pe metru pătrat,locuințele vechi sunt scoase la vânzare cu 905 euro/mp. Pe locul aldoilea se află Timișoara, unde indicele imobiliare.ro a coborât cu2,6% în iulie, ajungând la 851 euro/mp, cu 885 euro/mp în cazulapartamentelor noi, respectiv 846 euro/mp la cele vechi. Cu o mediede 1.245 euro/mp, Bucureștiul se află pe locul al treilea în topulscăderilor de prețuri: în timp ce metrul pătrat pentruapartamentele noi din complexurile rezidențiale a ajuns la 1.427euro, valoarea indicelui imobiliare.ro pentru locuințele vechi aatins o medie de 1.179 euro/mp. La polul opus s-a aflatCluj-Napoca, unde prețurile au urcat cu 0,1% în medie în iulie,până la 1.023 euro/mp.
Cumpărăturile de locuințe, cu banii jos
Deși apartamentele au ajuns la jumătate din prețul de dinaintede criză, oamenii nu se înghesuie să cumpere. Mulți nici nu se maicalifică pentru a lua un credit, după ce veniturile li s-au redussimțitor, iar băncile au devenit mult mai prudente față de 2008. Înschimb, cei care au banii necesari se gândesc de mai multe oriînainte de a semna contractul de cumpărare. De la exuberanța dinanii trecuți, când apartamentele erau cumpărate direct de pe planșăși cu bani împrumutați de la bancă, acum cumpărătorii achită cubanii jos. S-a văzut de altfel și la ultimul târg imobiliar dinBucurești, de luna trecută, confirmă Adina Pațilea, coordonator PRal Târgului ProÂject Expo. „Foarte mulți oameni preferă acum săplătească pentru achiziții folosindu-se de resursele proprii și dince în ce mai puțini apelează la creditele ipotecare. În plus,cumpărătorii nu mai acceptă sub nicio formă să mă achite locuințeaflate într-un stadiu de finalizare mai mic de 50%”, explicăorganizatorii. Sunt și dintre cei care cochetează cu ideea de a stacu chirie într-un apartament nou pe care urmează să-l cumpere dupăcâțiva ani, după sistemul „rent to buy”.
Dezvoltatorul le percepe o chirie lunară timp de 2-5 ani, dupăcare banii plătiți în această perioadă – un fel de avans – se scaddin prețul total al apartamentului. Pentru restul sumei,cumpărătorul face un credit sau achită cu bani lichizi.