Reduceri de vară pe piața imobiliară. Metrul pătrat, cu 12 euro mai ieftin în iulie

Redactor:
Simona Simionescu
Reduceri de vară  pe piața imobiliară. Metrul pătrat, cu 12 euro mai ieftin în iulie
În plină vară, prețurile locuințelor au atins un nou minim al ultimilor ani, după scăderi de aproape 50% față de perioada de boom imobiliar, însă specialiștii spun că nu mai sunt posibile ieftiniri semnificative în continuare.

În plină vară, prețurile locuințelor au atins un nou minim alultimilor ani, după scăderi de aproape 50% față de perioada de boomimobiliar, însă specialiștii spun că nu mai sunt posibile ieftinirisemnificative în continuare. În iulie, metrul pătrat util a ajunsla o medie de 1.151 euro la nivel național, potrivit site-uluispecializat imobiliare.ro, cu 12 euro mai puțin față de iunie -când prețul era de 1.163 euro/mp și cu 74 de euro mai miccomparativ cu iulie 2009, când proprietarii cereau 1.225 euro/mppentru locuințele scoase la vânzare. Asta înseamnă că prețul cerutîn cazul unui apartament de 100 de metri pătrați s-a micșorat cu1.200 de euro în doar o lună și cu 7.400 de euro față de anultrecut. „Nu cred că vor mai fi scăderi sau creșteri dramatice deprețuri.

Cât despre reducerile mari pe care lumea le așteaptă, suntposibile numai dacă oferta de locuințe ar crește brusc cu 30%”, adeclarat pentru Gândul ValentinIlie, directorul general al com­paniei imobiliare Coldwell BankerAffiliates of Romania. Deși per total, metrul pătrat s-a ieftinitîn ultima lună, în medie, sunt și cazuri în care prețurilelocuințelor au crescut cu 0,2-0,5%, în ultima săptămână, așa cums-a întâmplat în patru din șase orașe analizate de imobiliare.ro,remarcă Adrian Erimescu, directorul general al site-ului citat.Asta în ciuda faptului că oamenii sunt tentați să mizeze încontinuare pe reduceri de prețuri.

Topul reducerilor imobiliare

Într-un clasament al scăderilor de prețuri pe piața imobiliarăîn luna iulie, Brașovul conduce detașat, cu o reducere de 3,2% fațăde iunie, până la o medie de 907 euro/mp. Astfel, în timp ceproprietarii de apartamente noi cer 946 euro pe metru pătrat,locuințele vechi sunt scoase la vânzare cu 905 euro/mp. Pe locul aldoilea se află Timișoara, unde indicele imobiliare.ro a coborât cu2,6% în iulie, ajungând la 851 euro/mp, cu 885 euro/mp în cazulapartamentelor noi, respectiv 846 euro/mp la cele vechi. Cu o mediede 1.245 euro/mp, Bucureștiul se află pe locul al treilea în topulscăderilor de prețuri: în timp ce metrul pătrat pentruapartamentele noi din complexurile rezidențiale a ajuns la 1.427euro, valoarea indicelui imobiliare.ro pentru locuințele vechi aatins o medie de 1.179 euro/mp. La polul opus s-a aflatCluj-Napoca, unde prețurile au urcat cu 0,1% în medie în iulie,până la 1.023 euro/mp.

Cumpărăturile de locuințe, cu banii jos

Deși apartamentele au ajuns la jumătate din prețul de dinaintede criză, oamenii nu se înghesuie să cumpere. Mulți nici nu se maicalifică pentru a lua un credit, după ce veniturile li s-au redussimțitor, iar băncile au devenit mult mai prudente față de 2008. Înschimb, cei care au banii necesari se gândesc de mai multe oriînainte de a semna contractul de cumpărare. De la exuberanța dinanii trecuți, când apartamentele erau cumpărate direct de pe planșăși cu bani împrumutați de la bancă, acum cumpărătorii achită cubanii jos. S-a văzut de altfel și la ultimul târg imobiliar dinBucurești, de luna trecută, confirmă Adina Pațilea, coordonator PRal Târgului Pro­ject Expo. „Foarte mulți oameni preferă acum săplătească pentru achiziții folosindu-se de resursele proprii și dince în ce mai puțini apelează la creditele ipotecare. În plus,cumpărătorii nu mai acceptă sub nicio formă să mă achite locuințeaflate într-un stadiu de finalizare mai mic de 50%”, explicăorganizatorii. Sunt și dintre cei care cochetează cu ideea de a stacu chirie într-un apartament nou pe care urmează să-l cumpere dupăcâțiva ani, după sistemul „rent to buy”.

Dezvoltatorul le percepe o chirie lunară timp de 2-5 ani, dupăcare banii plătiți în această perioadă – un fel de avans – se scaddin prețul total al apartamentului. Pentru restul sumei,cumpărătorul face un credit sau achită cu bani lichizi.

MEGA-LOVITURĂ pentru Universitatea Craiova. Fotbalistul care a rupt plasele în Italia, Elveţia şi Portugalia semnează...
Vine marele CUTREMUR în România! S-a anunțat data exactă: 'O zi nefastă pentru toți'
FOTO. Lora, apariție fierbinte pe plajă! Cum s-a pozat vedeta și ce le-a arătat fanilor
Cât de frumoasă este fiica cea mică a lui Mihai Petre. Ariana e superbă și...
Noi detalii despre Mario Mutu! Dezvăluirile Alexandrei Dinu despre fiul pe care îl are cu...
Elevii, în mare pericol din cauza lămpilor UV folosite în şcoli! De ce trebuie interzise...
Vaccinare anti-Covid-19 în România: Liber la programări pentru imunizare cu serul Pfizer. Persoanele care se...
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Elon Musk vrea să implanteze microcipuri în creierele oamenilor. Tot ce trebuie să știi despre...
Vine marele CUTREMUR în România! S-a anunțat data exactă: 'O zi nefastă pentru toți'
Un român a plantat o sămânță într-o damigeană, în anul 1960. Ce s-a întâmplat cu...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat.Toţi bărbaţii ar...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Cine e Liliya Turkeieva de la Românii au talent. E unică în lume, talentul ei...
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide