• Publicat:
  • Actualizat:
Financiar

Retrogradări în masă în UE: Standard & Poor’s a scăzut ratingul Franței și Austriei cu o treaptă, iar Italia, Spania și Portugalia pierd câte două trepte

Retrogradări în masă în UE: Standard & Poor’s a scăzut ratingul Franței și Austriei cu o treaptă, iar Italia, Spania și Portugalia pierd câte două trepte
Agenția Standard&Poor''s (S&P) a scăzut vineri ratingul Franței și Austriei cu o treaptă, iar Italia, Spania și Portugalia au pierdut două trepte, potrivit mai multor surse.

Agenția Standard&Poor’s (S&P) a scăzut vineri ratingul Franței și Austriei cu o treaptă, iar Italia, Spania și Portugalia au pierdut două trepte, potrivit mai multor surse.
Calificativul Austriei a fost revizuit în scădere de la „AAA” la „AA+”, potrivit unei surse citate de Financial Times.

Autoritățile franceze au confirmat informațiile apărute pe surse în presă și au anunțat că țara a pierdut pentru prima dată ratingul „AAA” maxim posibil, după ce a fost retrogradată de S&P la „AA+”.

Pentru Italia și Spania revizuirea negativă este de două trepte.

Astfel, ratingul Italiei, a treia mare economie a zonei euro, va coborî de la „A” la „BBB+”, iar cel al Spaniei de la „AA-” la „A”, au declarat surse pentru cotidianul Wall Street Journal.
Printre țările retrogradate de S&P se numără și Slovacia, a doua cea mai săracă țară din zona euro, scrie Bloomberg.

Potrivit AFP, patru state din zona euro, Germania, Olanda, Luxemburg și Belgia, își vor păstra calificativele de la S&P. Germania, Olanda și Luxemburg au calificativ maxim „AAA”.
Agenția S&P a pus sub supraveghere în decembrie, pentru o eventuală retrogradare, 15 state din zona euro. Dintre cei 17 membri ai zonei euro, doar Grecia și Cipru nu au fost incluși în avertismentul din decembrie.

Calificativul Ciprului nu a fost pus sub supraveghere în decembrie întrucât ratingul țării se afla deja sub evaluare la S&P.

De asemenea, Grecia nu a fost luată în calcul pentru retrogradare, deoarece calificativul țării se află în categoria „junk”, la „CC”.

La scurt timp după ce a pus sub supraveghere în decembrie cele 15 state, S&P a anunțat că analizează, pentru o posibilă retrogradare, calificativele „AAA” ale Facilității Europene de Stabilitate Financiară și Uniunii Europene. S&P atribuie rating „AAA” Uniunii Europene încă din 1976.

Inchide