România reia exporturile de carne de porc în China

Publicat: 17 03. 2015, 20:24

Administrația de Stat pentru Supravegherea Certificării și Acreditării din China a informat oficial România despre aprobarea înregistrării firmei românești, precizând că exportul de carne de porc congelată va putea începe după listarea firmei românești pe site-ul Autorității Sanitare Veterinare din China.

„Decizia Chinei de a importa carne de porc din România reprezintă o mare realizare pentru economia românească, întrucât, încă din 2012, de la preluarea guvernării, am făcut eforturi susținute împreună cu Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), pentru a deschide posibilitatea exportului cărnii de porc pe o piața atât de importantă cum este cea chineză. Iată că astăzi putem vorbi de un pas concret făcut de România în direcția dezvoltării durabile a agriculturii românești, prin intermediul exporturilor”, a declarat într-un comunicat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.

El a semnat în vara anului trecut un memorandum de înțelegere cu omologul său din China, Han Changfu, privind sănătatea animală și siguranța alimentelor, document care clarifică aspectele tehnice privind colaborarea româno-chineză în domeniul sanitar veterinar, siguranței alimentelor, controlului și inspecției pe zona cărnii și a produselor din carne.

Smithfield România a anunțat în luna august a anului trecut că așteaptă ca autoritățile chineze să finalizeze înregistrarea abatorului.

„Smithfield România va începe exporturile de carne de porc către China imediat ce autoritățile sanitar veterinare din China vor finaliza procedurile de înregistrare a abatorului, conform reglementarilor sanitar-veterinare în vigoare în China”, spuneau reprezentanții companiei la acel moment.

Grupul chinez WH, cel mai mare producător de carne de porc din lume, a preluat în 2013 compania americană Smithfield Foods, cu operațiuni și în România.

Smithfield Prod gestionează un abator propriu localizat în Timișoara, în incinta fostului Comtim, unul dintre cele mai mari abatoare din Europa, care produce circa 30% din carcasele clasificate în România, având capacitate de tranșare zilnică de 3.500 de porci.

Constantin aprecia, în luna mai a anului trecut, că exporturile de carne de porc către China ar putea începe într-o lună, în timp ce premierul Victor Ponta spunea că își dorește ca atunci când ajunge la Beijing să consume tot carne românească, declarațiile fiind făcute în cadrul unei vizite la fabrica de nutrețuri combinate Vinga, deținută de Smithfield.