Stiglitz, laureat al Premiului Nobel pentru Economie: BCE sacrifică Grecia de dragul bancherilor

Stiglitz, laureat al Premiului Nobel pentru Economie: BCE sacrifică Grecia de dragul bancherilor
Publicat: 23/04/2012, 19:36
Actualizat: 08/05/2012, 11:16

Decizia Băncii Centrale Europene (BCE) de a restructura voluntar datoria publică elenă, respectiv de a obliga creditorii privați să renunțe la 50% din valoarea portofoliilor de obligațiuni deținute, este în interesul unui grup restrâns de bănci care au speculat că statul va intra în faliment, scrie Joseph Stiglitz, laureal al Premiului Nobel pentru Economie, într-un editorial publicat pe platforma Project Syndicate.

Mai mult, restructurarea voluntară a datoriei suverane nu încurajează asigurarea, pe viitor, a titlurilor de stat împotriva riscului de faliment, măsură ce ar diminua o eventuală criză sistemică, notează economistul.

Cum s-a ajuns în această situație

„Pe vremuri era destul de ușor să-i aduni pe bancheri la aceeași masă și să negociezi o restructurare a datoriei”, scrie Stiglitz

Odată ce paleta de creditori a devenit tot mai largă, iar datoriile suverane au început să fie asigurate împotriva riscului de faliment, influența autorităților de reglementare și a guvernelor s-a diminuat la masa negocierilor.

„Inovațiile” cunoscute de piețele financiare internaționale și apariția unor noi jucători, precum fondurile de hedging și instituțiile care oferă garanții, au făcut ca orice restructurare să fie un „fapt guvernat de regulile creditării”. De aceea, decizia Băncii Centrale Europene, de a opera o restructurare „voluntară” a datoriei publice din Grecia, a pus autoritățile și creditorii „la cuțite”, scrie Stiglitz. „Ironia este că tocmai autoritățile de reglementare au permis dezvoltarea acestui sistem disfuncțional”, notează economistul.

Poziția ciudată a Băncii Centrale Europene

Prin urmare, poziția BCE este una „ciudată”. În mod normal, „speranța” ar fi fost ca băncile să-și asigure obligațiunile elene împotriva riscului de faliment ca să poată colecta în cel mai rău caz garanțiile, fără a compromite stabilitatea sistemică. Cu toate acestea, BCE a decis ca băncile să accepte o pierdere de 50% din portofoliile de obligațiuni fără a colecta niciun fel de asigurare de pe urma restructurării voluntare.

Există trei scenarii care ar putea justifica poziția Băncii Centrale Europene. Prima explicație ar fi că băncile nu și-au asigurat obligațiunile grecești împotriva riscului de intrare în faliment, unele dintre ele preferând chiar o poziție speculativă.

A doua explicație ar fi lipsa de transparență a sistemului financiar, bine cunoscută de BCE, precum și teama investitorilor de un posibil faliment care ar fi înghețat piețele financiare, cum s-a întâmplat în urma căderii băncii americane Lehman Brothers, în 2008. A treia explicație ar fi că BCE a decis să protejeze puținele bănci care și-au asigurat titlurile de stat împotriva riscului de faliment.

Stiglitz: BCE ar putea pune interesul unor anumite bănci

Cu toate acestea, niciuna dintre aceste explicații nu scuză opunerea BCE unei restructurări involuntare a datoriei publice grecești, susține economistul. Instituția ar fi trebuit să încurajeze o mai mare transparență și să contracareze orice intenții speculative. Mai mult, ar fi trebuit să oblige creditorii să-și asigure titlurile grecești împotriva riscului de faliment.

Insistând asupra unei restructurări voluntare, BCE ar putea încerca să se asigure că restructurarea datoriei publice „nu este una profundă”, scrie Stiglitz. În acest caz însă, interesele băncile sunt puse înaintea celor ale Greciei, care are nevoie de o restructurare profundă a datoriei publice pentru a ieși din criză. „În realitatea, BCE ar putea pune interesul unor anumite bănci, care au speculat intrarea Greciei în faliment, mai presus intereselor contribuabilor europeni și a creditorilor care au acționat prudent și și-au asigurat obligațiunile”, susține economistul.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Raed Arafat, ANUNȚ HALUCINANT despre persoanele nevaccinate
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
Ficatul mărit nu doare, însă transmite câteva semne subtile. Nu ignora aceste simptome
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Moment tulburător! Laurențiu Reghecampf jr. a început să plângă când Anamaria Prodan vorbea de divorțul...
Mașinile la care românii au dat năvală în luna septembrie. Ce se va întâmpla la...
România, descrisă de presa internaţională ca un cimitir al Europei: un mort la fiecare 5...
Care este motivul pentru care mașinile folosesc un sistem electric de 12 volți?
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Cum a avut loc accidentul în care Alec Baldwin a ucis-o pe Halyna Hutchins. Relatarea...
Raed Arafat, ANUNȚ HALUCINANT despre persoanele nevaccinate
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Unde e mai ieftin la Lidl, în România sau Ungaria? Descoperirea incredibilă făcută de vecinii...
Șoc pentru consumatorii de energie și gaz din România: s-au îngrozit când au primit acest...
Accesul în MAGAZINELE NEALIMENTARE permis doar PERSOANELOR VACCINATE
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Vestea ȘOC a momentului: A fost găsită moartă... O dispariție fulgerătoare
Doliu imens în PSD! S-a stins la spital. Veste tragică pe scena politică
Sute de mii de români vor fi în PERICOL în următoarele săptămâni. SCHIMĂRI MAJORE
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021