Top 10 orașe cu cel mai mic cost de trai din lume. Pe ce poziție se află Bucureștiul

Top 10 orașe cu cel mai mic cost de trai din lume. Pe ce poziție se află Bucureștiul
Publicat: 18/03/2018, 13:50

Clasamentul este întocmit în funcție de cele mai mari costuri, astfel că, în „oglindă”, în partea de jos a acestuia, apar orașele cu cele mai mici costuri.

În acest an, capitala Siriei, Damasc, ocupă ultima poziție în topul celor mai scumpe orașe, devenind, astfel, cel mai ieftin.Înaintea Damascului este situată capitala Venezuelei, Caracas, care a coborât cu 13 locuri, pe locul 132.

„După cum o demonstrează Damasc și Caracas, un număr din ce în ce mai mare de orașe devin mai ieftine din cauza schimbărilor politice sau economice. Printre acestea se numără și Alma Ata (Kazakhstan), Lagos (Nigeria), Bangalore (India), Karachi (Pakistan), Algiers (Algeria), India (Chennai), București (România) și New Delhi (India)”, notează autorii studiului.

La polul opus, în Europa de Vest, orașele din afara zonei euro rămân în mare parte cele mai scumpe. Zürich (2), Oslo (5), Geneva (6) și Copenhaga (8) se numără printre cele mai scumpe 10 orașe. Singura excepție este Parisul (locul 2), care a apărut printre primele zece orașe cele mai scumpe din 2003. Următoarele orașe sunt Hong Kong și Oslo, care se alătură celorlalte orașe în top 10.

Toate orașele analizate au fost comparate cu un cost mediu din New York, care are un indice stabilit la 100, București aflându-se în clasament cu un index de 48 din 100.

Potrivit analiștilor, costul vieții se schimbă constant și există deja indicii privind modificările care urmează să aibă loc în cursul anului următor.

The Economist Intelligence Unit se așteaptă ca după o creștere economică la nivel global încurajatoare în 2017, anul 2018 să continue pe linii similare, însă „este de așteptat ca economia americană și zona euro să se alăture guvernului Chinei, încercând să gestioneze cu atenție încetinirea economică.

Prețurile ridicate ale mărfurilor vor stimula exportatorii de pe piețele emergente, la fel și cererea externă mare de pe piețele dezvoltate”, mai arată autorii studiului.

După cinci ani consecutivi de declin, prețurile la petrol și materii prime au scăzut în 2016 și au revenit în 2017. Acest lucru va avea un impact asupra prețurilor, în special pe piețele în care bunurile de bază constituie cea mai mare parte a coșului de cumpărături. Chiar și cu creșterea actuală a prețurilor la petrol, acesta va fi sub nivelul anilor anteriori, dar va continua să cântărească economiile care se bazează în mare măsură pe veniturile din petrol, mai arată analiștii.

Totodată, în 2018 s-ar putea observa influențele unor șocuri politice și economice care au avut un efect mai profund asupra țărilor analizate. Regatul Unit a înregistrat deja scăderi accentuate ale costului relativ al vieții datorată referendumului Brexit și slăbiciunilor legate de valută. În 2018, analiștii se așteaptă ca acestea să se traducă în creșterea prețurilor, pe măsură ce lanțurile de aprovizionare devin mai complicate, iar costurile de import cresc.

De asemenea, fluctuațiile monedelor continuă să fie o cauză majoră pentru modificarea clasamentului. În ultimul an, o serie de piețe au cunoscut mișcări semnificative ale monedelor, care au contracarat în multe cazuri impactul modificărilor interne ale prețurilor, se prezintă în raport.

„Costul Vieții la Nivel Mondial” este un sondaj bianual de cercetare al Economist Itelligente Unit Limited și compară peste 400 de prețuri individuale la mai mult de 160 de produse și servicii. Acest coș include alimente, băuturi, îmbrăcăminte, articole de uz casnic și articole de îngrijire personală, chirii, abonamente de transport, facturi de utilități, școli private și costuri recreative.

Sondajul este un instrument conceput pentru a ajuta specialiștii în resurse umane și managerii de credite să calculeze indemnizațiile pentru costul vieții și să construiască pachete de compensații pentru expatriați și pentru călătoriile de afaceri.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului