• Publicat:
  • Actualizat:
Financiar

Unde se mai angajează. Harta națională a locurilor de muncă

Unde se mai angajează. Harta națională a locurilor de muncă
Oltenii și maramureșenii au cele mai sumbre perspective de angajare în trimestrul al doilea al acestui an, la polul opus aflându-se dobrogenii, locuitorii din sudul Moldovei, brașovenii și cei din Ținutul Secuiesc.

Oltenii și maramureșenii au cele mai sumbre perspective deangajare în trimestrul al doilea al acestui an, la polul opusaflându-se dobrogenii, locuitorii din sudul Moldovei, brașovenii șicei din Ținutul Secuiesc. Aceasta este concluzia unui studiurealizat de compania de cercetare în domeniul resurselor umaneManpower, care a chestionat angajatori din cele opt regiuni dedezvoltare ale României.

Potrivit studiului, cea mai gravă situație se va înregistra înRegiunea Nord-Vest, care cuprinde Maramureșul, zona Bihorului și aClujului, unde indicatorul privind noile angajări este de -17%. Lafel de pesimistă este și estimarea pentru locuitorii din RegiuneaSud-Vest, în Oltenia, unde patronii susțin că sunt șanse foarteslabe să mai angajeze personal, indicatorul fiind și în acest caznegativ, respectiv tot de -17%.

Nici pentru românii din vestul țării nu sunt vești mai bune,indicatorul fiind de -12%, în timp ce în Moldova nordică șiBucovina este de -8%. La polul opus se află Regiunea Sud-Est, carecuprinde Dobrogea, sudul Moldovei, Brăila și o mică parte dinBărăgan, unde este posibil ca în următoarele trei luni numărulcelor angajați să crească, tendința generală medie de angajarefiind de 6%. O mare parte din această creștere va fi datoratăLitoralului, unde pe 1 Mai se deschide sezonul.

Tot „pe plus”, însă doar cu 3%, va fi și centrul țării,incluzând Brașovul, Ținutul Secuiesc și Alba. În Regiunea Sud, dinArgeș până în Bărăgan și din Teleorman până în Prahova, situația varămâne neschimbată față de cea actuală în privința numărului de noilocuri de muncă. Pe domenii de activitate, cei mai favorizați suntcei care visează la o carieră de casier la hipermarket, având învedere că pentru următoarele trei luni este de așteptat ca îndomeniul comerțului cu ridicata și cu amănuntul numărul angajațilorsă avanseze, indicatorul privind noile angajări fiind de 7%.

Șansele de angajare la nivel național în viziuneapatronilor

Scenariul pare realist, având în vedere că din octombrie și pânăîn februarie s-au deschis, numai în București, două malluri,fiecare fiind, la vremea lui, „cel mai mare”. În afară de comerț,singurele domenii care au perspective optimiste (+2%) suntagricultura, vânătoarea, silvicultura și pescuitul.

Transporturile și construcțiile, șanseminime

Latura pesimistă a sondajului îi vizează direct pe angajații dincon­strucții și transport, depozitare, comunicații, unde sunt celemai mici șanse de noi locuri de muncă, indicatorul privindangajările fiind de -21%.

Chiar la finele săptămânii trecute, Guvernul a anunțatconcedierea a 10.342 de angajați ai companiilor din domeniulferoviar. În ceea ce privește construcțiile, sectorul este încădere liberă încă de la începutul anului trecut.

Perspective sumbre în ceea ce privește angajările sunt și îndomenii cum ar fi energie electrică, gaze și apă (-14%), hoteluriși restaurante (-12%) și finanțe, asigurări, servicii imobiliare șiservicii de afaceri (-8%).

Inchide