VIDEO: De ce am ajuns să importăm legume într-un an cu producție record. PLUS: Unde vând țăranii roșii „la bax” și la ce folosește „tehnica bondarilor”

VIDEO: De ce am ajuns să importăm legume într-un an cu producție record. PLUS: Unde vând țăranii roșii la bax și la ce folosește tehnica bondarilor
Publicat: 23/04/2012, 19:30
Actualizat: 24/04/2012, 02:41

Deși se declară mulțumiți de recolta din acest an,reprezentanții producătorilor agricoli susțin că importurile defructe și legume la prețuri foarte mici, precum și evaziuneafiscală din domeniu le creează probleme în valorificareaproducției.

Ei spun că vina este împărțită, pe de o parte aparțineautorităților, care nu îi sprijină suficient, pe de altă parteproducătorilor, care nu reușesc să se asocieze.

„Importurile ne sufocă, inclusiv când vine vorba să livrămpentru supermarketuri. Avem contract cu supermarketurile. Noi le-amspus că prețul roșiilor este de 0,85 lei pe kilogram plus TVA, însăei ne-au transmis că au roșii din Turcia la un preț mai mic”, adeclarat pentru gândul Mircea Croitoru,vicepreședintele Asociației Naționale Profesionale Legume-Fructe șidirectorul executiv al Societății Agricole „Legume-Fructe” Matca(județul Galați), una dintre cele mai mari zone legumicole dinRomânia.

Roșii labax

În prezent, la Matca, roșiile nu se mai vând la kilogram, ci labax, astfel că un kilogram de tomate ajunge să coste 30 de bani,mai spune Croitoru. Din păcate mare parte din producția de legumedin zonă ajunge la groapa de gunoi, pentru că producătorii nureușesc să o vândă și nici nu dețin depozite frigorifice.

El spune că în acest an producția este mai bună față de alțiani, „însă nu chiar atât de bună pe cât se spune la televizor”. Cutoate acestea, Croitoru arată că, de exemplu, producătorii depepeni nu și-au recuperat nici măcar cheltuielile, pentru că atuncicând au dorit să livreze marfa la un supermarket cu care aveaucontract, li s-a spus că deja acolo aveau pepeni din Grecia cu 0,3lei pe kilogram.

„Ni s-a cerut de către supermarketuri și ardei gras. Le-am cerut2,7 lei pe kilogram plus TVA, dar ne-au replicat că la prețulacesta au ardei din import”, a mai arătat reprezentantul asociațieide producători.

Ce spun reprezentanțiisupermarketurilor

Reprezentanții marilor rețele comerciale spun că producătoriiautohtoni de legume-fructe nu reușesc să se organizeze astfel încâtsă livreze marfa de calitate la termene scurte și fixe.

„Într-adevăr, producția mare autohtonă de legume și fructe nepermite într-o mult mai mare măsura aprovizionarea cu produseromânești. Deși ne-am dori o colaborare pe volume mari de produse,din păcate numărul asociațiilor de producători a rămas la un nivelmult sub posibilitățile noastre de preluare și de comercializare amărfii. Nu numai numărul asociațiilor este important, dar mai alescapacitatea lor de organizare și de funcționare la foc continuucând e vorba de volume, livrări la termene scurte și fixe, calitateși calibrare”, a declarat pentru gândul DeliaNica, vicepreședintele Asociației Marilor Rețele Comerciale dinRomânia (AMRCR).

Ea spune că din acest punct de vedere unele asociații sunt laînceput de drum, însă toate rețelele asigură consultanță îndomeniu. „Lipsa depozitelor, starea precară a infrastructurii carefac să crească prețurile de livrare la fiecare magazin în parte,dar și disponibilitatea redusă a micilor fermieri de a se asocia,fac ca ceea ce în țări cu tradiție în comerțul modern reprezintă unfapt obișnuit, la noi să fie un început timid”, comenteazăNica.

Credite agricole cudobândă de 2-3%

Pe de altă parte, Croitoru spune că fermierii români nu potconcura cu producătorii de legume din țări dezvoltate din UE, undestatul subvenționează producția și ambalarea legumelor șifructelor. Fermierii din Franța, de exemplu, au acces la crediteagricole cu dobândă de 2-3% pe an. Pe de altă parte, și condițiileclimatice din alte țări îi favorizează pe fermierii locali.

Reprezentanții asociației de profil spun că statul i-a sufocatcu taxe și impozite, după ce s-au constituit în grup deproducători. „După ce ne-am constituit ca grup de producători,statul ne-a înăbușit cu taxe și impozite, în timp ce în alte stateUE autoritățile îi scutesc de taxe timp de 3-5 ani pe ceiconstituiți în grupuri de producători”, a mai explicatCroitoru.

Asociația pe care o reprezintă acesta are 500 de membri, dincare 35 de producători de legume și fructe, care dețin în total 28de hectare de solarii și 150 de hectare pe care cultivă legume decâmp.

Mai multesere

Producția de legume s-a relansat în acest an, suprafața serelorfiind în creștere cu 645 de hectare față de 2010, a declarat recentministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, la seminarul Mediafax Talksabout Agriculture. „Asistăm la o relansare a producției de legume.În acest an, avem în spații protejate cu 645 de hectare mai multdecât în anul 2010”, a spus Tabără.

El a adăugat că nu va mai accepta în următoarea perioadă calegumele să rămână într-un sistem de comercializare la margineadrumului.

Tabără a vorbit și de reducerea deficitului comercial pentruprodusele agro-alimentare. Astfel, în primele patru luni aleacestui an, deficitul s-a redus de la 553 milioane de euro la 462,5milioane de euro.
Ministrul Agriculturii a arătat că se așteaptă în acest an la ocreștere a consumului intern de alimente, dar și la o cerere maimare la export.

„Eu cred într-o creștere a consumului intern. Piața cerealelorva fi una foarte bună. Va fi o producție bună pe toate domeniile,inclusiv pe legumicultură și fructe”, a spus ministrul.
El a precizat că valoarea producției agricole vegetale aflată „laaceastă dată în câmp” este de peste 10 miliarde de euro. Anultrecut, producția agricolă vegetală a depășit cu puțin pragul de 10miliarde de euro.

„Piața neagră în acest an s-a redus drastic și a ajuns la10-15%. Doar pentru cereale, evaziunea era anul trecut de câtevamiliarde”, a mai spus Tabără.

Recolte mai sănătoase cubondari aduși din Austria și Olanda

Șase din zece producători de legume din Matca, județul Galați,folosesc bondari aduși tocmai din Austria sau Olanda pentru aînlocui tratamente fitosanitare la legume. Numărul celor ce recurgla această tehnologie este în creștere. Prețul unui stup cu bondarivariază între 50 de euro și 150 de euro. „Noi am promovat aceastătehnologie începând de acum trei ani. Un stup pentru un solar de2.000 de mp costă 150 de euro. Există și stupi mai mici. Pentru unsolar cu suprafață de 1.000 mp este suficient un stup mai mic, carecostă două milioane lei vechi”, a explicat pentrugândul Mircea Croitoru.El spune că stupii cu bondari sunt amplasați numai în solarii,pentru că „afară se pierd”.

Fructele proaspete s-auscumpit cu 2,19% în iunie, față de luna mai

În iunie, prețurile produselor alimentare au scăzut cu 1,3% fațăde luna mai, în special ca urmare a ieftinirii cartofilor cu 12%,potrivit INS. În subgrupa „legume și conserve de legume”, fasoleaboabe și alte leguminoase s-au ieftinit cu aproape 1%, în timp cela capitolul „alte legume și conserve de legume” reducereaprețurilor a fost de 12,3% comparativ cu luna mai. În schimb,fructele proaspete s-au scumpit cu 2,19%, potrivit INS.

BOMBĂ! Reacţia lui Reghe după ce a auzit despre Anamaria şi Dan Alexa
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
FOTO. Prezentatoarea de la Puterea Dragostei, în costum de baie! Cum arată trupul Cristinei Dorobanțu
„Bărbații se tem de mine pentru că sunt prea frumoasă”. Cum arată una dintre cele...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
Cum va funcţiona limitarea la 9 luni a valabilităţii certificatelor verzi. Explicaţiile lui Rafila
Cea mai ieftină TESLA care poate fi cumpărată AZI, în România. Modelul american arată FABULOS
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
CDC: Imunitatea naturală, mai puternică împotriva COVID decât vaccinurile
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
ACCIDENT MORTAL la intrare în GALEȘU: 2 BĂRBAȚI au DECEDAT, după ce o MAȘINĂ s-a...
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Răsturnare șocantă de situație: Cine i-a omorât, de fapt, pe cei doi studenți de la...
Tragedie cumplită în România! Rafila a avut prima reacţie: Suntem responsabili
Adio, restricții! Se întâmplă sâmbătă, 22 ianuarie. „Nu mai este justificat”
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Unde se află regiunea denumită "OAZA TINEREŢII", unde oamenii nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată...