Dan Antonescu, expert criminolog, la GÂNDUL LIVE: Infracționalitatea este în scădere. / Avem de-a face cu o situație specială, în care măsurile sunt speciale și trebuie aplicate

Publicat: 02/04/2020, 14:54
Actualizat: 02/04/2020, 18:24

Dan Antonescu, expert criminolog și consilier al șefului Poliției Române, spune că fenomentul infracționalității a scăzut în România, iar în cazul celor care nu respectă regulile impuse prin ordonanțele militare, dar nu pot fi executați, ar urma să fie luate măsuri speciale.

Dan Antonescu, expert criminolog și consilier al șefului Poliției Române, a comentat, într-o intervenție la  Gândul Live, situația de la Moinești, unde un echipaj de poliție a intervenit după ce mai mulți oameni nu au respectat măsurile impuse, au salvat un bărbat din mâinile polițiștilor, care ulterior l-au identificat pe fugar, l-au prins și l-au încarcerat, iar cele 12 persoane care au intervenit au fost sancționate.

„Noi avem o imagine foarte clară a ceea ce se întâmplă. Aceste aspecte punctuale sunt, la rândul lor, analizate și se iau măsuri concrete. Acolo, la Moinești, avem de-a face cu o anchetă administrativă, disciplinară, dar, dacă există o astfel de situație, rugăm populația să ne comunice aceste aspecte, chiar dacă nu implică prezența unor polițiști”, Dan Antonescu, la Gândul Live.

Potrivit lui Dan Antonescu, aceste derapaje punctuale sunt analizate cu foarte mare atenție și strictețe atât de polițiști, cât și de procurori și ulterior de judecători.

„Măsurile care au fost luate ulterior sunt descurajante pentru cei care ar internționa să mai facă cei pe care îi vedem acolo. Este păcat dacă ne raportăm numai la aceste aspecte. În fiecare zi sunt foarte mulți, aproape 14.000 de polițiști acționează zilnic. Evenimentele, infracționalitatea a scăzut foarte mult, datorită acestei prezențe a poliției. Mai sunt astfel de derapaje ale celor care nu înțeleg adevărate dimensiune a acestei stări de urgență și acționează cam cum cred ei”, a declarat Dan Antonescu, la Gândul Live.

Pe de altă parte, spune consilierul șefului Poliției Române, infracționalitatea este în scădere, cifrele o spun clar. „Dacă populația, și la momentul actual marea majoritate a populației a înțeles ceea ce se întâmplă și se conformează celor stabilite în Ordonanțele militare, și în continuare, cu ajutorul autorităților, se va menține o stare de normalitate în țara noastră, părerea mea personală. Acolo unde vor apărea derapaje, inclusiv aceste ordonanțe militar au stabilit majorări de pedepse, la rândul lor descurajante, amenzile sunt descurajante”, a explicat Dan Antonescu.

Imposibilitatea executării silite a celor care nu dețin bunui/proprietăți este un ascpect care, potrivit lui Dan Antonescu, urmează să fie soluționat prin celelalte măsuri care vor fi dispuse, „pentru că trebuie să înțelegem toți că avem de-a face cu o situație specială, în care măsurile sunt speciale și trebuie aplicate”.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO „Am 61 de ani, dar am corpul unui bărbat de 38”. Dave explică...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Vedeta celebră, diagnosticată cu CANCER la sân. A suferit 4 operații în doar 10 luni
Afacerea cu care investitorii arabi ar putea da lovitura în România. Şeicii vor să facă...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
MAGHIARII, umiliți în România. Porneşte revoluţia: Reacţionăm!
Pozele devin filme cu un singur click. Vestea momentului de la Microsoft
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Chiar și șefii se tem că Inteligența Artificială le va lua locul de muncă!