GÂNDUL LIVE. Ambasadorul României la Atena, George Ciamba: În Grecia deschiderea sezonului estival va avea loc pe 15 iunie. România probabil va fi pe lista țărilor care vor beneficia de procedura simplificată de acces

Publicat: 21/05/2020, 13:40
Actualizat: 22/05/2020, 08:46

Ambasadorul României la Atena a vorbit la GÂNDUL LIVE despre deschiderea sezonului estival în Grecia și cetățenii din tările considerate ”sigure”, care vor putea să meargă în Grecia printr-o procedura simplificată de acces. De asemenea, a subliniat că nu se dicută despre un protocol semnat între patru state, ci despre o „discuție”.

Ambasadorul României la Atena a declarat că Grecia redeschide turismul fără a cere „pașaport de sănătate” străinilor și va fi  emis până la sfârșitul lunii setul de norme care sunt necesare pentru industria hotelieră, unde există un calendar de relaxare accelerat.

E.S. George Ciamba a declarat că măsurile de precauție sunt importante nu doar din „perspectiva sanitar-epidemiologică, ci și din persopectiva brandului de țară.

E.S. George Ciamba a menționat că deschiderea sezonului estival va avea loc pe 15 iunie, iar sezonul turistic, în sens clasic, va începe de la 1 iulie

„Nu discutăm de un protocol semnat, ci despre o discuție.  Termenul de 1 iunie nu se regăsește nici măcar în deciziile luate ieri de către Guvernul Greciei, pentru că ieri a anunțat prim-ministrul deschiderea sezonului estival în Grecia. Deschiderea sezonului estival va avea loc pe 15 iunie. Începând cu această dată cetățenii dintr-un număr de țări, care sunt considerate sigure, și eu sunt sigur că printre acestea se va regăsi și România, este vorba de 18-19 țări,  vor putea veni în Grecia printr-o procedura simplificată de acces.

De asemenea, sezonul turistic, în sens clasic va începe de la 1 iulie, când vor fi reluate zboruri internaționale, inclusiv între Grecia și state terțe. Este o discuție care va continua. Cert este că pe 15 iunie se deschide sezonul estival, hotelurile pot fi deschise numai de atunci, iar România probabil va fi pe lista țărilor care vor beneficia de procedura simplificată de acces”.

Ambasadorul României la Atena a declarat că Grecia redeschide turismul fără a cere „pașaport de sănătate” străinilor și va fi  emis până la sfârșitul lunii setul de norme care sunt necesare pentru industria hotelieră, unde există un calendar de relaxare accelerat

Grecia va deschide sezonul turistic domestic din 25 mai, iar din 15 iunie accesul în țară în scop turistic va fi redeschis și pentru cetățenii străini, arată un plan al Ministerului grec al Turismului.

„S-a renunțat de ideea de testare, iar controlul se va face prin eșantionare, pe Aeroportul din Atena, pentru că doar acesta va fi deschis. Există posibilitate că prin eșantionare o persoană să fie aleasă pentru a vedea dacă este testul e negativ la coronavirus.

Chestiunea este mai clară acum. Se vor păstra regulile de distanțare socială. Urmează ca Grecia să emită până la sfârșitul lunii setul de norme care sunt necesare pentru industria hotelieră, unde există un calendar de relaxare accelerat. Săptămâna viitoare, de luni, urmează să se redeschidă cafenelele și restaurantele care au  deschidere în exterior. Toate magazinele sunt deja deschise în Grecia. Trebuie să așteptăm care vor fi normele de distanțare socială. Mai sunt niște prevederi importante, că zonele turistice să aibă capacitate medical.

Pentru Grecia este o”industrie” esențială, turismul contribuie cu 21% la PIB. Există tot interesul ca Grecia să nu aibă niciun incident. Grecia a trecut destul de bine prin criză coronaviusului. Dacă va apărea vreun incident, nu va mai veni niciun turist. Este important să îți iei măsuri de precauție, nu doar din perspectiva sanitar-epidemiologică, ci și din persopectiva brandului de țară”.

Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei și Mediului a scris pe Facebook că „nu a fost semnat niciun protocol”

România nu s-a opus semnării unui protocol cu ​​Grecia, Bulgaria și Serbia privind reluarea turismului între cele patru țări, a declarat miercuri Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei și Mediului.

„Au fost discuții și am spus că le vom relua imediat după ce Parlamentul va aproba starea de alertă. Colegii noștri bulgari, greci și sârbi au înțeles perfect de ce România în prezent are o stare de alertă care ar trebui trecută prin parlament. În funcție de aprobarea din Parlament și de eventualele modificări care s-ar putea întâmpla, vom întâlni colegii din cele trei țări pentru a relua discuțiile.  Aceasta a fost discuția. Săptămâna viitoare, vom avea o rundă de discuții. Nu a fost semnat niciun protocol cu ​​nimeni”, a scris Virgil Popescu pe Facebook.

Ministrul Economiei a spus că dorește ca turiștii români să-și poată petrece vacanța în străinătate în siguranță

„Un alt dintre obiectivele mele, în calitate de ministru al turismului, este să am cât mai mulți turiști, români și străini în România. Cei care nu doresc să stea în România, îi lasă să plece în altă parte, dar trebuie să fie în siguranță. Am fost surprinsă când am auzit că România nu vrea. Nu s-a pus problema de a nu dori, există turiști români care vor să plece în Bulgaria, în Grecia. Evident, vrem să-i ajutăm dacă vor să meargă pentru a fi în siguranță acolo și vom face tot ce este necesar ca statul român pentru asta ”, a spus Virgil Popescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York