GÂNDUL LIVE. Părintele Francisc Doboș: „Dacă Dumnezeu pune la îndemâna noastră capacitatea de a ne proteja, să nu fim aroganți spiritual și să credem că el ne salvează oricum”

Redactor:
Madalina Prundea
GÂNDUL LIVE. Părintele Francisc Doboș: „Dacă Dumnezeu pune la îndemâna noastră capacitatea de a ne proteja, să nu fim aroganți spiritual și să credem că el ne salvează oricum”
Părintele romano-catolic Francisc Doboș, intervenție la GÂNDUL LIVE

Preotul romano-catolic Francisc Doboș a vorbit, la GÂNDUL LIVE, despre teama de moarte, în plină pandemie, și îndeamnă la asumarea acesteia și, mai mult, la un comportament responsabil în raport cu familia, prietenii și întreaga comunitate.

„Ca să putem trăi bine, singura certitudine e moartea. Toți vom ajunge cândva, mai devreme sau mai târziu. Cât de mult exorcizăm frica asta de moarte, îndopându-ne cu distracție, cu discuții politice, cu viața de zi cu zi, și, ca să pot trăi bine, de dimineața, până seara, știu că voi muri. Trăiesc bine acum, adică în dimensiune creștină trăiesc iubirea, iertarea, înțelegera, sau devine jungla pentru a căpăta mai multă putere? În felul ăsta crezând că mă cațăr sau mă agăț de viață. Dar viața nu este doar o cucerire, viața este un dar, este darul lui Dumnezeu. De aceea, pentru un creștin frica de moarte nu trebuie doar exorcizată, ci trebuie asumată”, a îndemnat preotul romano-catolic Francisc Doboș, la GÂNDUL LIVE.

„Frica de moarte devine dragoste de viață”

„Cu atât mai mult acum, pentru noi, care riscăm să ne îndepărtăm de categoriile creștine sau categoriile creștine să devină oarecum fundamentaliste, să-l ispitim pe Dumnezeu, dacă Dumnezeu pune și la îndemâna noastră capacitate de a fi prudenți, de a ne proteja, să nu fim aroganți spiritual și să credem că el ne salvează oricum, noi… nici nu ne interesează cum ne comportăm”, a spus Francisc Doboș, în ziua unui nou record al infecțiilor cu COVID-19, de peste 5.000 de noi cazuri.

„Cine nu are o învățătură creștină, nu numai aceea cu broboadă – cu ghilimelele de rigoare – nu acea trăire religioasă pe pilot automat, ci un creșttinism asumat, care nu devine tăios, care nu taie capul sau intenția aproapelui, ci chiar și pentru oameni care gândesc diferit decât noi, nu facem altceva decât să propunem nu un creștinism dulceag, ci un creștinism, un Hristos atât de asumat încât devine în viața noastră un Hristos cu mânecile suflecate, în viața mea, în intențiile mele. Adică frica de moarte devine dragoste de viață, o dragoste de viață care mă face să am grijă de oraș, de familia mea, de prieteni, să fiu prudent și responsabil”, a explicat preotul romano-catolic, la GÂNDUL LIVE.

Nu contează cine ne-ar dori răul. / Contează ca eu să nu alimentez fricile acelea viscerale

Rugat să ofere un sfat despre cum să rezistăm, psihic și sufletește, în contextul în care pandemia se estimatează a fi mai de durată decât s-a crezut inițial, părintele Doboș a răspuns prompt: „Creativitate!”.

„În situații pe care nu le putem controla, creativitatea prin iubire pentru mine devine cheia. Asta nu înseamnă că eu caut, mă încleștez, mă înverșunez, că nu am aceleași condiții ca și înainte. Pe condițiile date, voi încerca să dau și să primesc tot ceea ce am mai bun. Să dau din ceea ce primesc, din cer, evident, pentru mine, vorbesc ca preot, vorbesc din fișa postului, să primesc viața ca să o pot da, drămui, cu prudență, fără să pun viața altuia în pericol. Astea sunt vremurile. Fără să alimentăm teoria conspirației, nu contează cine ne-ar dori răul. Contează ca eu, pe persoană fizică sau în comunitatea pe care o reprezint, în familia mea, să nu alimentez fricile acelea viscerale. Pentru că acestea ne duc în acea zonă, alimentăm fobii în oameni și ne fac să acționăm cu totul și cu totul dereglat”, a îndrumat Francisc Doboș.

Părintele Doboș a detaliat și declarațiile Papei Francisc privind parteneriatul civil între persoane de același sex, indicând că este vorba de atitudinea părinților care află că un copil face parte dintr-o categorie cu altă orientare sexuală.

Urmăriți intervenția integrală a părintelui Francisc Doboș în materialul video atașat.

FOTO-BOMBA! Nu se aştepta nimeni sa posteze astfel de poze. Vedeta care a rupt netul...
A rămas însărcinată la Survivor România?! Fanilor nu le-a venit să creadă când au văzut-o...
FOTO. Antonia a pozat fără jenă sau inhibiții! Și-a arătat complet trupul într-un body prea...
Ce s-a ales de ea… Maria l-a părăsit pe Mihai Neşu în 2012 pentru că...
Simona Halep a primit cea mai dură lecție de la Sorana Cîrstea! Motivul pentru care...
Monica Pop a luat foc când a auzit ASTA: Doamne ferește! Ce s-a aflat despre...
Reuters: Un document neoficial al UE ar propune redesenarea graniţelor din zona balcanică
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
În Italia au fost descoperite 16 persoane cu super-imunitate la Covid-19. Explicațiile specialiștilor
A rămas însărcinată la Survivor România?! Fanilor nu le-a venit să creadă când au văzut-o...
Un bebeluș cu TREI penisuri ULUIEȘTE medicii. „Asta da intrare în istorie”
Gata, s-a făcut anunțul oficial despre războiul între Rusia și Ucraina! Ce pregătesc americanii
Horoscop 17 aprilie 2021. Zodia care își rezolvă multe probleme astăzi
Moment de infarct la „Războiul Depozitelor”. Ce a descoperit un bărbat într-o boxă cumpărată cu...
ULTIMA ORĂ! O moarte fulgerătoare. Din păcate, medicii nu au mai avut ce face. Ştirea...
Bicarbonatul de sodiu, pe post de medicament. 7 întrebuinţări de care nu știai
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Povestea uneia dintre cele mai puternice femei de afaceri din România. Ea a creat împreună...
Inchide