GÂNDUL LIVE. Părintele Francisc Doboș: „Dacă Dumnezeu pune la îndemâna noastră capacitatea de a ne proteja, să nu fim aroganți spiritual și să credem că el ne salvează oricum”

GÂNDUL LIVE. Părintele Francisc Doboș: „Dacă Dumnezeu pune la îndemâna noastră capacitatea de a ne proteja, să nu fim aroganți spiritual și să credem că el ne salvează oricum”
Părintele romano-catolic Francisc Doboș, intervenție la GÂNDUL LIVE
Publicat: 23/10/2020, 14:09
Actualizat: 23/10/2020, 14:38

Preotul romano-catolic Francisc Doboș a vorbit, la GÂNDUL LIVE, despre teama de moarte, în plină pandemie, și îndeamnă la asumarea acesteia și, mai mult, la un comportament responsabil în raport cu familia, prietenii și întreaga comunitate.

„Ca să putem trăi bine, singura certitudine e moartea. Toți vom ajunge cândva, mai devreme sau mai târziu. Cât de mult exorcizăm frica asta de moarte, îndopându-ne cu distracție, cu discuții politice, cu viața de zi cu zi, și, ca să pot trăi bine, de dimineața, până seara, știu că voi muri. Trăiesc bine acum, adică în dimensiune creștină trăiesc iubirea, iertarea, înțelegera, sau devine jungla pentru a căpăta mai multă putere? În felul ăsta crezând că mă cațăr sau mă agăț de viață. Dar viața nu este doar o cucerire, viața este un dar, este darul lui Dumnezeu. De aceea, pentru un creștin frica de moarte nu trebuie doar exorcizată, ci trebuie asumată”, a îndemnat preotul romano-catolic Francisc Doboș, la GÂNDUL LIVE.

„Frica de moarte devine dragoste de viață”

„Cu atât mai mult acum, pentru noi, care riscăm să ne îndepărtăm de categoriile creștine sau categoriile creștine să devină oarecum fundamentaliste, să-l ispitim pe Dumnezeu, dacă Dumnezeu pune și la îndemâna noastră capacitate de a fi prudenți, de a ne proteja, să nu fim aroganți spiritual și să credem că el ne salvează oricum, noi… nici nu ne interesează cum ne comportăm”, a spus Francisc Doboș, în ziua unui nou record al infecțiilor cu COVID-19, de peste 5.000 de noi cazuri.

„Cine nu are o învățătură creștină, nu numai aceea cu broboadă – cu ghilimelele de rigoare – nu acea trăire religioasă pe pilot automat, ci un creșttinism asumat, care nu devine tăios, care nu taie capul sau intenția aproapelui, ci chiar și pentru oameni care gândesc diferit decât noi, nu facem altceva decât să propunem nu un creștinism dulceag, ci un creștinism, un Hristos atât de asumat încât devine în viața noastră un Hristos cu mânecile suflecate, în viața mea, în intențiile mele. Adică frica de moarte devine dragoste de viață, o dragoste de viață care mă face să am grijă de oraș, de familia mea, de prieteni, să fiu prudent și responsabil”, a explicat preotul romano-catolic, la GÂNDUL LIVE.

Nu contează cine ne-ar dori răul. / Contează ca eu să nu alimentez fricile acelea viscerale

Rugat să ofere un sfat despre cum să rezistăm, psihic și sufletește, în contextul în care pandemia se estimatează a fi mai de durată decât s-a crezut inițial, părintele Doboș a răspuns prompt: „Creativitate!”.

„În situații pe care nu le putem controla, creativitatea prin iubire pentru mine devine cheia. Asta nu înseamnă că eu caut, mă încleștez, mă înverșunez, că nu am aceleași condiții ca și înainte. Pe condițiile date, voi încerca să dau și să primesc tot ceea ce am mai bun. Să dau din ceea ce primesc, din cer, evident, pentru mine, vorbesc ca preot, vorbesc din fișa postului, să primesc viața ca să o pot da, drămui, cu prudență, fără să pun viața altuia în pericol. Astea sunt vremurile. Fără să alimentăm teoria conspirației, nu contează cine ne-ar dori răul. Contează ca eu, pe persoană fizică sau în comunitatea pe care o reprezint, în familia mea, să nu alimentez fricile acelea viscerale. Pentru că acestea ne duc în acea zonă, alimentăm fobii în oameni și ne fac să acționăm cu totul și cu totul dereglat”, a îndrumat Francisc Doboș.

Părintele Doboș a detaliat și declarațiile Papei Francisc privind parteneriatul civil între persoane de același sex, indicând că este vorba de atitudinea părinților care află că un copil face parte dintr-o categorie cu altă orientare sexuală.

Urmăriți intervenția integrală a părintelui Francisc Doboș în materialul video atașat.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ministrul Muncii a anunțat datele exacte la care vor fi virate pensiile pe luna mai
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
S-a terminat pentru ILIESCU. S-a decis oficial azi, 26 aprilie. Breaking News
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cătălin Dobrescu ar fi vrut luni la rând să se împace cu Oana Radu: "După...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Test de cultură generală. Cum rămâne aprinsă torța Olimpică?