GÂNDUL LIVE. Roxana Bojariu, climatolog: „Luna iunie, cea mai ploioasă și instabilă”

Redactor:
Silviu Bănilă

Roxana Bojariu, climatolog, a vorbit, la GÂNDUL LIVE, despre prognozele din următoarea perioadă. „Fenomenele meteo sunt cu un tip foarte rapid de producere”, a avertizat specialista. 

„Soluțiile pot fi pe mai multe termene. Pe termen imediat sisteme de avertizare, oamenii trebuie să se informeze, avem și acest sistem nou Ro Alert. Dar cetățenii trebuie să folosească această informație în interesul lor. Fenomenele sunt cu un tip foarte rapid de producere. O înțelegere clară, un plan de acțiune, înainte, ce faci când vine apa mare, știu să îndrume oamenii din timp.

Nu putem spune că am estimat o vară secetoasă neapărat. Am avut o situație de secetă accentuată, dar predicția precipitației e mai dificilă decât cea a temperaturii.

Luna iunie, cea mai ploioasă și instabilă

O vară mai călduroasă poate să însemne diferite tipuri de evoluții. Fie câteva valuri de căldură, dar nu poți să precizezi, fie să ai o creștere a temperaturii în mod constant, chiar dacă nu se înregistrează recorduri.

Luna iunie e cea mai ploioasă și instabilă, climatic vorbind. Lucru care s-a adeverit și acum. Dar am avut manifestări chiar mai puternice decât cele normale pentru luna iunie. Fenomenele acestea nu sunt ceva pentru sezonul cald.

De multe ori am avut apă care venea de pe versanți de pe localități. O mare parte din această apă ar fi fost reținută de păduri. Poți să ai alunecări de teren. Sunt și multe alte lucruri. Trebuie să limităm efectele valurilor de căldură.

Trebuie să fim atenți la fenomenele extreme

Va trebui să modificăm, să avem o economie circulară. Vorbim de un nou tip de dezvoltare. Presupune inclusiv schimbarea modului de viață. S-ar putea să avem o vară mai călduroasă. Nu înseamnă neapărat zile senine tot timpul. Poți să ai intervale cu temperaturi ușor crescute peste medie.

E greu de precizat acum care sunt toate detaliile privind evoluția verii. Trebuie să fim atenți la fenomenele extreme.

O vară călduroasă poate fi și cu zile noroase. Evident că poți să ai astfel de evenimente. E greu de estimat de pe acum, când și unde vor avea ele loc. Prognozele pe intervale mai scurte de timp vor arăta ce se va întâmpla”, a declarat Roxana Bojariu la GÂNDUL LIVE.

Inchide