GÂNDUL LIVE. Sebastian Burduja: Trebuie să ne uităm la un nivel educațional competitiv. România e datoare să nu mai accepte improvizații

Publicat: 17/05/2021, 20:42
Actualizat: 17/05/2021, 21:53

Sebastian Burduja, deputat PNL și președinte PNL sector 1, a vorbit, în cadrul emisiunii GÂNDUL LIVE, despre diferenţele de raportare a deceselor de COVID-19, despre revenirea elevilor la școală, dar și despre propunerea PSD cu privire la modificarea Codului Muncii.

Sebastian Burduja a declarat că nu văzut nimic care să susțină ideea că există o diferență fundamentală privind rapotarea deceselor de COVID-19.

„E regretabil că se insistă pe această temă și s-a creat o întreagă poveste, ceea ce nu ajută deloc. Daca începutul pandemiei nu a fost în controlul nostru, iată că ieșirea depinde de noi, iar asta prin vaccinare și prin credibilitatea autorităților în fața oamenilor. Insistând cu genul acesta de discuții, și chiar vedeam niște date comparative, România e pe primul loc la procentul de cetățeni care nu au încredere în vaccinare. Prin astfel de discuții ar trebui să te gândești că poți afecta încrederea oamenilor.

Timingul nu a fost întâmplător. Cred că domnul Voiculescu a ales să pună pe tapet acest subiect pentru a distrage atenția de la subiectul principal al zilei respective.

Nu am văzut nimic care să susțină ideea că este o diferență fundamentală între aceste raportări, dar doamna ministru e îndrituită să facă toate demersurile pentru a lămuri această chestiune”, a declarat Burduja.

Întoarcerea copiilor la școală

„Sunt cauze obiective și cauze care puteau fi evitate. Cauze obiective: evoluția pandemiei și faptul că lucrurile se pot schimba de la o zi la alta, de la o săpămâna la alta. De asemenea, o altă cauza obiectivă este că avem un guvern de coaliție, iar lucrurile pot merge mai greu. Sunt cauze subiective, care țin de interacțiunea dintre instituții. Sunt convins că blocajul nu este de la ministrul Educației.

Prioritatea este să se întoarcă toți copiii la școală. Nu avem infrastructua necesară pentru a susține școala online. Sunt multe școli în mediul rural care nu au conexiune la internet. Trebuie să ne uităm la un nivel educațional foarte competitiv. România e datoare să pună școala pe roate, să nu mai accepte improvizații”, a mai spus el.

Purtarea măștii de protecție la locul de muncă

„Trebuie să avem grijă, cu toții ne dorim relaxarea, ne place să ne dăm masca jos, dar trebuie treptat și cu foarte multă cumpătare. Altfel, ne putem trezi într-un nou val, ceea ce va închide economia, va duce la pierderi de vieți omenești, ne va aduce din nou în fața unei crize, iar asta trebuie evitat cu orice preț.

Toate aceste măsuri de relaxare au și un rol de a pune în lumină faptul că dacă alegi să faci un vaccin și să te protejezi ai șanse mai mici să răspândești acest virus sau să îl iei și să te îmbolnăvești. Nu e o discriminare, ci o transpunere a unei realități epidemiologice.

Au fost companii care și-au luat rolul în serios și au vaccinat angajații. Ei trebuie recompensați pentru că au pus umărul la acest efort.”

Sebastian Burduja, reacție la propunerea PSD cu privire la modificarea Codului Muncii: M-a contrariat

Burduja a comentat și propunerea PSD cu privire la modificarea Codului Muncii. Social democrații vor să depună un proiect de lege în Parlament de modificare a Codului Muncii, astfel încât salariul minim pe economie să se acorde doar persoanele apte de muncă care nu au nicio calificare și pe o perioadă limitată, de până la 12-24 de luni.

„Propunerea domnului Grindeanu m-a contrariat. Nu văd cum va funcționa în practică. Să presupunem, prin absurd, că adoptăm această lege. Cum procedăm… Eu sunt inginer calificat. Angajatorul nu are voie să mă plătească cu salariul minim? Bun. Ma plătește cu salariul minim și plus 10 lei, e bine?

Eu susțin o soluție sistemică. Nici nu putem lăsa statul fără venituri. Apreciez ideea colegilor de la USR PLUS, cea cu 0 taxe pe salariul minim. În practică, impactul este de 60 de miliarde de lei/an. Ne trebuie și autostrăzi, și spitale, și școli, și digitalizare etc. Trebuie să refacem sistemul fiscal. În România se plătesc taxe și impozite locale foarte mici. Stricti obiectiv: Față de în alte țări, în România se taxează mai mult munca, ceea ce descurajează. În același timp, pe taxe și impozite pe proprietate (mașini, apartamente) taxăm mult prea puțin. Suntem mult mai puțin competitivi în a atrage investiții străine.”

Un program de muncă de peste 55 de ore pe săptămână crește riscul de deces, arată cel mai recent studiu al OMS.

Sebastian Burduja spune că angajatorii și companiilor trebuie să fie extrem de inteligente. „Am văzut un studiu care arată că 9 din 10 angajați nu mai vor să revină fizic la locul de muncă. Vor spune că preferă să își dea demisia și să își găsească loc la o altă companie care le va oferi condiții de muncă mult mai flexibile. Pandemia a pus pe toată lumea în fața unor opțiuni”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Capcana STB pentru șoferii nesimțiți. Nimeni nu mai scapă
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Tatăl lui Mirel Dragomir, despre crima sângeroasă comisă de fiul său: "Nu pot să-l privesc...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Test de cultură generală. Care a fost prima țară care a trecut la ora de...