Medic ATI, la GÂNDUL LIVE: Este pandemie și pentru medicii de familie./ Nu se poate ca întreaga responsabilitate să fie pusă doar pe umerii a două specialități

Redactor:
Madalina Prundea
Medic ATI, la GÂNDUL LIVE: Este pandemie și pentru medicii de familie./ Nu se poate ca întreaga responsabilitate să fie pusă doar pe umerii a două specialități
Voichița Lăzureanu, coordonator secție ATI boli infecțioase la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara, intervenție la Gândul Live

Voichița Lăzureanu, coordonator secție ATI boli infecțioase la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara, a detaliat, la GÂNDUL LIVE, rezultatele încurajatoare ale unui tratament anti-COVID, adminsitrat într-o formă mai timpurie a bolii, și, în același timp, a făcut apel la colegii din medicina primară să contribuie la urmărirea cazurilor asimptomatice, pentru a permite specialiștilor din spitale să acorde îngrijiri de calitate celor care au într-adevăr nevoie să fie internați.

La Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara, pacienții cu coronavirus au început să primească un medicament folosit până acum în tratamentul artritei reumatoide. Anumite studii spun că acest medicament previne problemele respiratorii grave și scutește bolnavii de ventilație mecanică.

„Evoluția la acești pacienți este cert favorabilă”

Voichița Lăzureanu, coordonator secție ATI boli infecțioase la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara, a explicat, la GÂNDUL LIVE, că administarea acestui medicament a început pentru pacienții cu forme moderate, după ce rezultatele au fost bune în cazul pacienților din terapie intensivă.

„Este un tratament împotriva unei inflamații generale. Acea artrită reumatoidă este o boală inflamatorie generală, în tot organismul, în toate sistemele, există un proces inflamator. Și atunci, acest tratament s-a corelat și s-a administrat și în COVID-19, pentru că s-a observat că și în COVID-19 este vorba de o inflamație generală a corpului, e acea furtună de citokine proinflamatorii și antiinflamatorii care mediază acest joc imun și care determină formele severe și ulterior formele critice de COVID-19”, a explicat Voichița Lăzureanu.

„Nu este un tratament inovator, noi l-am folosit încă de la începutul pandemiei, atât doar că la început l-am administrat doar pe secțiile de terapie intensivă, la pacienții critici. Observând că există o oarecare îmbunătățire a severității formei de boală și ulterior o parte dintre pacienții chiar au fost externați, am încercat și început să administrăm mai devreme în evoluția bolii, nu am mai așteptat ca pacienții sp fie critici și am început să adminsitrăm și pe secții în formele moderate și severe de boală și am observat că evoluția la acești pacienți este cert favorabilă”, a detaliat medicul ATI.

„Întotdeauna formele asimptomatice și formele ușoare au fost urmărite de medicii de familie”

Întrebată să comenteze procedura anunțată, ca ca medicii de familie să urmărească starea pacienților infectați cu COVID și să îi trateze, Voichița Lăzureanu a afirmat că acesta a fost mereu modul de acțiune în cazul pacienților asimptomatici cu orice fel de boală.

Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, că va avea o întâlnire cu reprezentanții asociațiilor medicilor de familie și, posibil, se va decide să primească și sporuri pentru intereacțiunea cu cei infectați cu COVID-19. Medicii de familie reclamaseră că nu au mașini care pot fi decontaminate, nu dispun de echipamente potrivite și nici de posibilitatea de a se echipa și dezechipa în condiții de siguranță.

„Dacă vorbim de pacienți asimptomatici, aceia nu au nevoie de tratament, doar cei cu comorbidități sau alți factori de risc, acolo se pune accentul pe tratament. Sigur că medicina primară, la orice fel de boală, infecțioasă sau nu, întotdeauna formele asimptomatice și formele ușoare au fost urmărite de medicii de familie, la spital au ajuns doar cei care aveau nevoie de spitalizare. Acesta este modul firesc în care ar trebui să se prezinte lucrurile din punct de vedere medical: medicii de familie să meargă pe medicina primară și se urmărire a pacienților asimptomatici și a celor cu forme ușoare și tot ei, la rândul lor, să trimită către spital doar acele forme care sunt moderat – severe de boală, după simptomatologie”, a spus medicul ATI.

„Sigur că aici nu se pune problema ca medicul de familie să se deplaseze la pacient, pentru că nu are cu ce, nu are echipament, și nici invers, pacientul fiind în carantină nu poate să meargă la cabinet. Dar aceste urmăriri se fac în mod obișnuit telefonic și în alte boli. Nu toate rujeolele ajungeau la spital, nu toate varicelele, hepatitele și așa mai departe, doar formele care necesită internare”, a explicat Voichița Lăzureanu.

„Cu o rată de infectare de sute de persoane pe zi, nu are cum spitalul să facă față”

„Este pandemie și pentru medicii de familie. Eu știu că au foarte mult de lucru, dar nu poate să fie pandemie doar pentru cei de boli infecțioase și doar pentru cei de ATI. Trebuie toți, noi, colegi între noi, să înțelegem că așa trebuie făcut, nu avem cum, cu o rată de infectare de sute de persoane pe zi, nu are cum spitalul să facă față la așa un volum de muncă. Pentru că noi, ca specialiști, tot ăștia suntem, nu putem să ne clonăm, nu putem să ne dedublăm, și atunci nu putem și în spital să asigurăm un act medical de calitate la pacienții care sunt cu forme care necesită internare, și să fim și la corturi, unde să deservim, practic, medicina primară la pacienții asimptomatici”, a spus medicul.

„Noi pentru asta suntem, așa ne-am format, să fim acolo pentru pacienții care au nevoie de noi, dar nu se poate ca întreaga responsabilitate și întreaga pandemie să fie pusă doar pe umerii a două specialități, nu avem cum să funcționăm. Și DSP-urile, tot ăia sunt, o mână de oameni, nu au cum să facă și ei, să urmărească și contact, să sune la toată lumea, să urmărească asimptomaticii, nu, nu merge așa”, a conchis Voichița Lăzureanu.

Până astăzi, 13 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 160.461 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 120.515  pacienți au fost declarați vindecați. În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 3.109 cazuri noi de persoane  infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

FOTO-BOMBA! Nu se aştepta nimeni sa posteze astfel de poze. Vedeta care a rupt netul...
A rămas însărcinată la Survivor România?! Fanilor nu le-a venit să creadă când au văzut-o...
FOTO. Antonia a pozat fără jenă sau inhibiții! Și-a arătat complet trupul într-un body prea...
Ce s-a ales de ea… Maria l-a părăsit pe Mihai Neşu în 2012 pentru că...
Simona Halep a primit cea mai dură lecție de la Sorana Cîrstea! Motivul pentru care...
Monica Pop a luat foc când a auzit ASTA: Doamne ferește! Ce s-a aflat despre...
Reuters: Un document neoficial al UE ar propune redesenarea graniţelor din zona balcanică
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
În Italia au fost descoperite 16 persoane cu super-imunitate la Covid-19. Explicațiile specialiștilor
A rămas însărcinată la Survivor România?! Fanilor nu le-a venit să creadă când au văzut-o...
Un bebeluș cu TREI penisuri ULUIEȘTE medicii. „Asta da intrare în istorie”
Gata, s-a făcut anunțul oficial despre războiul între Rusia și Ucraina! Ce pregătesc americanii
Horoscop 17 aprilie 2021. Zodia care își rezolvă multe probleme astăzi
Moment de infarct la „Războiul Depozitelor”. Ce a descoperit un bărbat într-o boxă cumpărată cu...
ULTIMA ORĂ! O moarte fulgerătoare. Din păcate, medicii nu au mai avut ce face. Ştirea...
Bicarbonatul de sodiu, pe post de medicament. 7 întrebuinţări de care nu știai
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Povestea uneia dintre cele mai puternice femei de afaceri din România. Ea a creat împreună...
Inchide