O fetiță nou-născută din Filipine a fost declarată persoana cu numărul 8 miliarde. ONU a anunțat marți că populația lumii a depășit această cifră

Publicat: 16 11. 2022, 14:15
Actualizat: 16 11. 2022, 15:05

O fetiță născută în Filipine a fost declarată persoana cu numărul opta miliarde din lume, după ce ONU a confirmat că populația globului a depășit ieri cifra de referință.

Bebeluşul, pe nume Vinice Mabansag, s-a născut la Spitalul Memorial Dr. Jose Fabella din Tondo, Manila pe 15 noiembrie şi a fost aleasă să marcheze această etapă, potrivit Daily Mail.

Comisia filipineză pentru Populație și Dezvoltare i-a acordat acest titlu simbolic lui Vinice, care a venit pe lume la ora 1.29 dimineața.

ONU nu a declarat-o încă oficial nici pe ea, nici pe altcineva persoana „cu numărul 8 miliarde”.

Cifra arată însă cât de repede s-a extins populația lumii – de la 2,5 miliarde în 1950 la 8 miliarde astăzi – nou-născuții care reprezentau cei cinci, șase și șapte miliarde de oameni au fost numiți în 1987, 1999 și, respectiv, 2011.

Oficialii ONU au venit cu ideea de a numi bebelușii emblematici după ce au previzionat că cinci miliarde de oameni vor fi depășiți la 11 iulie 1987.

În ciuda faptului că demografii au respins ideea ca fiind „ignorantă”, un oficial a declarat pentru BBC că sunt hotărâți să o continue oricum.

Bebelușul cu numărul 5 miliarde a fost „botezat” la un spital din Zagreb, Croația, la data prevăzută.

Ajungem rapid până în 1999, atunci când Adnan Mevic, născut în Bosnia-Herțegovina, a fost declarat persoana cu numărul 6 miliarde, de către secretarul general al ONU de la acea dată, Kofi Annan.

Adnan a spus că titlul i-a adus multă atenție de-a lungul vieții, oferindu-i chiar șansa de a-l întâlni pe eroul său, Christiano Ronaldo.

Într-un interviu acordat pentru a marca acest eveniment, Adnan a spus că este uluit de creșterea uriașă a numărului de nașteri de după el.

„Este cu adevărat mult. Nu știu cum va face față frumoasa noastră planetă”, a spus el.

Dar populația din țara sa natală este în scădere pe măsură ce tinerii emigrează și rata natalității scade, a mai adăudat acesta.

Unul dintre cei „șapte miliarde de bebeluși” a fost Sadia Sultana Oishee, născută în Dhaka, Bangladesh, în 2011.

Micuța a sosit la un minut după miezul nopții și a fost întâmpinată de echipele de filmare și de oficialitățile locale. Acum visează să fie doctor, a declarat familia ei pentru BBC.

Departamentul pentru Populație al ONU a transmis că populația va continua să crească în deceniile următoare, speranța de viață urmând să crească la o medie de 77,2 ani până în 2050.

Creșterea speranței de viață, precum și a numărului de persoane aflate la vârsta fertilă, a făcut ca ONU să prevadă că populația lumii va continua să crească până la aproximativ 8,5 miliarde în 2030, 9,7 miliarde în 2050 și va atinge un vârf de aproximativ 10,4 miliarde în anii 2080.