70 de morți în EXPLOZIA de la conducta din Mexic. Localnicii adunau GAZOLINĂ dintr-o țeavă spartă de hoți

Publicat: 20 01. 2019, 00:53
Actualizat: 25 03. 2019, 20:38

Bilanțul exploziei de la conducta din care oamenii furau combustibil lângă orașul mexican Tlahuelilpan a ajuns la 70 de morți, însă alte zeci de persoane sunt în stare gravă în spitale. Imagini cutremurătoare, cu oameni alergând cuprinși de flăcări au apărut în mediul online.

Sute de localnici s-au adunat cu butoaie, pentru a strânge combustibilul dintr-o conductă spartă de hoți în regiunea Hidalgo, din centrul Mexicului. 

Prin gaura din conductă, carburantul țâșnea la o înălțime de 10 metri. Șanțul de scurgere în care se afla țeava era plin de gazolină.

În jurul orei 17:00, când a ajuns Armata, era sute de oameni la fața locului. Militarii fuseseră alertați de un apel la numărul de urgență 911, că se simte un puternic miros de benzină în zonă.

Degeaba i-au avertizat că e pericol de explozie, se adunau tot mai mulți oameni, care văzuseră clipurile postate de rețelele de socializare. Își înmuiau tricourile în șanțul plin cu gazolină și le storceau în butoaie.

La 19:08, s-a produs explozia! O limbă de foc s-a întins instantaneu de-a lungul șanțului conductei și aerul s-a umplut de urlete și miros de carne arsă.

„Era un torent de foc care năvălea cu viteză peste câmpul îmbibat de benzină,” povestește un martor ocular. „Oamenii alergau arzând, strigând cu disperare după ajutor.”

Patru ore și jumătate s-au luptat pompierii să controleze incendiul, în timp cu cordoanele de militari țineau departe localnicii înnebuniți de durere care veniseră să-și caute rudele.

„Fac apel la populație să nu mai fie complice în furtul de combustibil. Pe lângă faptul că este ilegal, vă pune viața în pericol. Ce s-a întâmplat azi în Tlahuelilpan nu ar trebui să se repete”, a transmis Omar Fayad, guvernatorul regiunii Hidalgo.

Noul președinte mexican Andres Manuel Lopez Obrador a lansat o ofensivă împotriva furturilor de combustibil, despre care autoritățile spun că produc statului pagube de peste 3 miliarde de dolari pe an.