Administrația Erdogan își dorește un dialog constructiv cu Grecia în ceea ce privește situația din estul Mediteranei

Publicat: 16 09. 2020, 23:42
Administrația Erdogan își dorește un dialog constructiv cu Grecia în ceea ce privește situația din estul Mediteranei. Sursa foto: Shutterstock

Administraţia Recep Tayyip Erdogan a transmis, miercuri, că disputa cu Grecia din estul Mării Mediterane poate fi depăşită prin dialog „constructiv şi echitabil”.

Cu toate acestea, președintele turc avertizează că Ankara îşi va apăra interesele în această zonă, după cum informează agenția de presă MEDIAFAX.

„Dezacordurile din estul Mediteranei pot fi rezolvate prin negocieri, cu condiţia de a se desfăşura în mod constructiv şi echitabil. Turcia va continua să aplice o politică determinată şi activă pentru a-şi apăra drepurile”, a transmis Preşedinţia Turciei.

Turcia şi Grecia îşi dispută zone din estul Mării Mediterane în care sunt zăcăminte de hidrocarburi. Tensiunile s-au amplificat în august, când ambele ţări au organizat manevre militare rivale.

Criza din estul Mării Mediterane figurează pe agenda summitului Uniunii Europene din 24 şi 25 septembrie.

Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a cerut miercuri Turciei să evite „actele de intimidare” în estul Mării Mediterane.

Turcia riscă sancțiuni din partea Uniunii Europene

Turcia desfășoară operațiuni de explorare a resurselor naturale în estul Mediteranei, în zone revendicate de Grecia și Cipru.

Turcia a desfăşurat la 10 august nava de cercetări seismice Oruc Reis în ape situate în apropierea unei insule greceşti, prelungind ulterior de trei ori misiunea, în pofida apelurilor repetate ale Uniunii Europene şi Greciei de a-i pune capăt.

Ankara riscă să fie ținta unor sancțiuni din partea Uniunii Europene, care a anunțat că oferă sprijin total Greciei și Ciprului în această dispută, însă mai multe state, printre care și Germania, vor detensionarea situației prin intermediul dialogului.

Turcia a anunțat și ea că este dispusă să rezolve neînțelegerile cu Grecia prin intermediul dialogului, dar a respins orice condiții impuse de Atena, printre care și suspendarea operațiunii Oruc Reis, înainte de începerea unor negocieri.

Recent, ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a declarat că Turcia își dorește un dialog cu Grecia și o soluție politică pentru această problemă.