Ministrul german de Externe: Situația din Mediterana de Est este o joacă cu focul. Orice scânteie ar putea produce un dezastru

Ministrul german de Externe: Situația din Mediterana de Est este o joacă cu focul. Orice scânteie ar putea produce un dezastru
Ministrul german de Externe: Situația din Mediterana de Est este o joacă cu focul. Orice scânteie ar putea produce un dezastru. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 26/08/2020, 09:47

Ministrul german de Externe, Heiko Maas, a făcut apel la detensionarea situației din Mediterana de Est, dintre Grecia și Turcia, atrăgând atenția că „orice scânteie ar putea duce la un dezastru” în regiune.

Relațiile dintre cei doi membri NATO sunt tensionate în contextul unei dispute privind resursele naturale din Marea Mediterană, informează Euronews.

Atât Atena, cât și Ankara, au anunțat că vor desfășura operațiuni de explorare în zonă, iar ambele țări și-au plasat Armatele în alertă și au trimis nave de război pentru a supraveghea acțiunile celeilalte părți.

În dispută s-a implicat recent și Uniunea Europeană.

„Situația actuală din Mediterana de Est este o joacă cu focul, iar orice scânteie, oricât de mică, ar putea duce la un dezastru”, a declarat Heiko Maas, după o întâlnire cu omologul său, Nikos Dendias.

Totodată, Maas a adăugat că Germania susține, la fel ca întreaga Uniune Europeană, poziția Greciei în această chestiune.

„Avem nevoie în acest moment de semne imediate de detensionare și de disponibilitate la dialog”, a mai spus Maas.

Marți, Turcia și Grecia au anunțat fiecare exerciții militare în zone diferite din regiunea dintre insulele Creta și Cipru.

Care este situația actuală

Guvernul turc contestă pretențiile Greciei într-o regiune a Mediteranei de Est și, mai mult decât atât, a trimis o navă în regiune pentru o misiune de explorare. Totodată, Turcia caută resurse naturale și în apele Ciprului.

Însă Grecia susține că nava trimisă de Turcia se află în zona sa economică exclusivă și a trimis nave de război pentru a descuraja prezența turcă.

Dendias a acuzat marți Turcia că provoacă Grecia și că are o atitudine „neo-otomană”.

„Chiar în timp ce vorbim, Turcia continuă să acționeze ilegal, să provoace. În locul unei detensionări vedem noi provocări. Suntem martorii unor atitudini expansioniste ale Turciei împotriva vecinilor și aliaților săi”, a spus ministrul grec de Externe.

După o discuție cu Maas, ministrul turc de Externe a declarat că Turcia este pregătită pentru discuții cu Grecia.

„Suntem în favoarea negocierilor pentru o împărțire echitabilă, dar nimeni nu ar trebui să pună condiții prealabile. Acest lucru nu se poate întâmpla în condițiile stabilite de Grecia”, a declarat ministrul turc de Externe.

Luni, însă, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a acuzat Grecia că a pus în pericol siguranța navigației, după ce a anunțat exerciții militare și navale în apropierea zonei în care Turcia desfășoară operațiunile de explorare.

Miniștrii de Externe ai UE vor discuta săptămâna aceasta la Berlin despre situația din Mediterana de Est.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare în cadrul aceleiași facultăți, în 2015. A lucrat, începând din 2013, în cadrul agențieiciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase