Administrația SUA va furniza asistență militară suplimentară Ucrainei

Publicat: 21 09. 2023, 21:51
Actualizat: 22 09. 2023, 21:22

Președintele Statelor Unite, Joseph Biden, urmează să anunțe asistență militară suplimentară pentru Ucraina, în eforturile de respingere a invaziei militare ruse, afirmă Jake Sullivan, consilier prezidențial pentru Siguranță Națională.

Jake Sullivan a declarat că noul pachet de asistență militară va conține ”capabilități semnificative” de apărare antiaeriană, dar deocamdată nu vor fi furnizate rachete tactice cu rază lungă de acțiune de tip ATACMS, cerute insistent de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, aflat în vizită la Washington.

”Președintele a decis că nu vor fi furnizate rachete ATACMS, dar nu a exclus această posibilitate în viitor”, a afirmat Jake Sullivan, conform postului de televiziune CNN. Administrația de la Washington va anunța în scurt timp noul pachet de asistență militară pentru Ucraina.

”Grație asistenței militare, forțele militare ucrainene au reușit să elibereze în trei luni zone teritoriale semnificative. Mai multe orașe ucrainene au reușit să nu mai fie sub ocupație rusă. Iar acest lucru se datorează curajului militarilor ucraineni și al poporului ucrainean și susținerii furnizate de noi”, a subliniat Sullivan.

Președintele Volodimir Zelenski a avut mai multe întâlniri cu oficiali americani, inclusiv cu lideri ai Congresului, în efortul de a obține sprijin militar suplimentar. Liderii Partidului Republican (opoziție) au semnalat intenția de a impune condiții suplimentare înainte de a aproba noi fonduri pentru a ajuta Ucraina să respingă invazia militară rusă.

”Noi contăm pe sprijinul constant al Statelor Unite. Pentru a câștiga, trebuie să fim uniți și să rămânem împreună. Contăm pe dumneavoastră, pe sprijinul dumneavoastră constant. Ucraina este recunoscătoare Camerei Reprezentanților, celor două partide politice și poporului american, pentru întreaga susținere”, a declarat Volodimir Zelenski înaintea unei întrevederi cu președintele Joseph Biden.

Statele Unite au furnizat sau au asumat angajamente pentru asistență militară în valoare de peste 43 de miliarde de dolari de la începerea invaziei militare ruse, în februarie 2022.

La rândul său, Uniunea Europeană a anunțat, joi, că va menține asistența militară pentru Ucraina, distanțându-se de Polonia, care a suspendat transferurile de armament către armata ucraineană pe fondul disputelor diplomatice generate de criza cerealelor.

Citește și:
Uniunea Europeană menține asistența militară pentru Ucraina, în pofida disputelor dintre Kiev și Varșovia