Administrația Trump, furioasă că Turcia cumpără arme de miliarde de dolari de la ruși, trece la amenințări: Vor fi consecințe

Publicat: 26 06. 2018, 19:44
Actualizat: 25 03. 2019, 19:25

„Am transmis foarte clar că, în cazul în care Turcia va achiziționa sisteme antiaeriene S-400, vor exista consecințe. Vom introduce sancțiuni în virtutea Legii pentru contracararea adversarilor SUA (CAATSA)”, a declarat Wess Mitchell în cursul întâlnirii cu membrii Comisiei pentru Relații Externe a Senatului Statelor Unite, informează site-ul Eurasiafuture.com și agenția de presă RIA Novosti.

Recent, Senatul Statelor Unite a adoptat o nouă versiune a bugetului apărării pe anul 2019 care prevede oprirea participării Turciei la programul de avioane de vânătoare F-35 din cauza intenției Administrației Recep Tayyip Erdogan de a cumpăra sisteme antiaeriene din Rusia.

Avertismentul Statelor Unite intervine la doar două zile după ce Recep Tayyip Erdogan a obținut un nou mandat de președinte al Turciei. Liderul de la Ankara afirmase că amenințările Statelor Unite cu sancțiuni nu vor împiedica Turcia să cumpere sisteme antiaeriene S-400 din Rusia. Recep Erdogan a propus chiar colaborarea cu Rusia pentru fabricarea viitorului sistem antiaerian S-500.

În luna decembrie, Moscova și Ankara au semnat acordul care prevede achiziționarea de către Turcia a unor sisteme antiaeriene ruse S-400. Acordul privind sistemele antiaeriene S-400, care potrivit estimărilor are valoarea de 2,5 miliarde de dolari, a generat preocupări în Occident, în contextul în care Turcia este stat membru al Alianței Nord-Atlantice. Sistemul antiaerian rus nu poate fi integrat în infrastructura militară NATO.

„Credem că avem atribuțiile de tip legal care să ne permită blocarea transferului avioanelor F-35 în anumite circumsnțe, inclusiv cele privind rațiuni de siguranță națională”, a argumentat Wess Mitchell.

„Turcia este un partener constant în operațiunile împotriva rețelei teroriste Stat Islamic și în eforturile de limitare a imigrației, fiind și un element indispensabil în contracararea Iranului. Așteptăm să colaborăm cu președintele Erdogan în abordarea acestor provocări, dar trebuie rezolvate și problemele bilaterale”, a subliniat Wess Mitchel, cerând eliberarea pastorului american Andrew Craig, acuzat de autoritățile turce de spionaj, și a membrilor Mișcării lui Fethullah Gülen.

Autoritățile turce au arestat sau au destituit zeci de mii de persoane, în principal militari, jurnaliști, magistrați și profesori universitari, sub acuzația de implicare în tentativa de lovitură de stat din iulie 2016 sau de susținere acordată mișcării clericului Fethullah Gülen. Disidentul turc aflat în SUA a negat orice implicare în complotul militar. Cazul lui generează tensiuni în relațiile dintre Ankara și Washington, iar situația s-a deteriorat din cauza susținerii acordate de SUA unor grupuri insurgente kurde din Siria și a hotărârii Turciei de a cumpăra sisteme antiaeriene din Rusia.