AFP: Sarkozy se află într-o situație delicată față de Hollande, după dezbaterea televizată

Publicat: 03 05. 2012, 21:07
Actualizat: 03 05. 2012, 21:07

Președintele-candidat Nicolas Sarkozy va avea o sarcină foarte delicată, nereușind miercuri seara să îl destabilizeze pe adversarul său socialist François Hollande, în cadrul unicei lor confruntări televizate dinaintea turului doi al alegerilor prezidențiale prevăzute duminică, relatează AFP.

Foarte violentă, dar fără lovituri de eliminare, dezbaterea de aproape trei ore a scos în evidență diferențele dintre cei doi, care au abordat, rând pe rând, teme începând de la bilanțul economic și până la imigrație, inclusiv „stilul” președinției.

Joi dimineața, președintele conservator Nicolas Sarkozy, care l-a calificat pe adversarul său, în cursul dezbaterii, drept un „mic calomniator”, a apreciat că această confruntare directă a fost „destul de republicană”. „Niciodată un scrutin nu va fi atât de indecis”, iar rezultatul turului doi „se va juca strâns”, a adăugat el, pentru postul de radio RTL.

„Mă găndeam că va fi aspră și a fost (…), dar dezbaterea s-a purtat în jurul propunerilor mele”, a apreciat, la rândul său, François Hollande, pentru postul France2.

În opinia sa, scrutinul de duminică cuprinde „încă multe necunoscute”. Sunt deplin conștient că nu s-a jucat nimic, că nu s-a obținut nimic, că nu s-a câștigat nimic”, a subliniat el pentru postul de radio France Inter.

Cei doi au reluat imediat campania, în vederea ultimului „sprint” dinaintea scrutinului prevăzut pentru duminică. După interviurile acordate unor posturi de radio și televizune, Sarkozy urma să participe joi după-amiază la un miting organizat la Toulon (sud-est), iar Hollande la unul organizat la Toulouse (sud-vest).

În opinia majorității editoariștilor de presă, în edițiile de joi, dezbaterea „nu ar trebui să provoace un cutremur electoral”. Favoritul, potrivit sondajelor, François Hollande, prezentat ca învingător detașat în al doilea tur cu 53 până la 54% din voturi, a fost cel care a „marcat mai multe puncte” în privința ținutei sale prezidențiale.

Stânga a revendicat imediat victoria. „Hollande prezidează dezbaterea”, titra pe prima pagină cotidianul de stânga Libération.

„Eu cred că ieri (miercuri) seara Franța și-a găsit președintele în (persoana lui) François Hollande”, a declarat joi Martine Aubry, președinta Partidului Socialist (PS). În opinia sa, „cei care nu îl cunosc bine au putut vedea că are stofă de președinte”.

A fost „un fel de predare a puterii” în cursul dezbaterii, a apreciat joi Pierre Moscovici, directorul campaniei candidatului socialist. „Dacă exista un om de stat între cei doi, acesta este François Hollande”, a adăugat el.

Cotidianul de dreapta Le Figaro, apropiat de Sarkozy, continuă să creadă în victoria acesta în fața lui „François Hollande, a limbajului său depășit și stângii sale disparate”.

„Sarkozy l-a împins pe Hollande în defensivă până într-acolo încât Hollande a șovăit, acesta compensând imediat printr-un anumit nivel de agresivitate”, a apreciat Jean-François Copé, denunțând „impostura intelectuală” a candidatului socialist.

Invective au zburat peste masa lată de 2,5 metri care îi despărțea pe cei doi miercuri seara.

Hollande a surprins rupând cu imaginea sa de politician al consensului, pentru a trece frecvent în ofensivă. Referitor la stilul său în cazul în care ajunge președinte, el a enumerat diferențele pe care le va aduce în modul de exercitare a funcției. Fiecare dintre frazele sale începea cu „eu, în calitate de președinte al Republicii…”.

Ministrul de Interne Claude Guéant, un apropiat al lui Sarkozy, l-a acuzat pe Hollande că s-a pezentat „plin de aroganță”, dar a recunoscut că socialistul a fost „foarte bătăios”.

După ce Marine Le Pen, șefa extremei drepte, și-a îndemnat marți electoratul, în mod implicit, la un vot „alb”, joi seara candidatul de centru François Bayrou, care a obținut 9,1% din voturi în turul întâî, pe 22 aprilie, urma să își anunțe poziția față de turul doi.

Însă apelul la alegători al lui Bayrou, ca și dezbaterea de miercuri, nu par să răstoarne o tendință constantă încă de la începutul campaniei electorale, și anume că François Hollande conduce, potrivit sondajelor, cu un avans care nu a fost niciodată mai mic de șase puncte. Acest avans reprezintă două milioane de voturi.

Duelul televizat a fost urmărit de 17,79 de milioane de telespectatori, pe șapte canale. Duminică sunt invitați la urne peste 45 de milioane de alegători, pentru a vota președintele celei de a cincea puteri mondiale.