Agenția Reuters, găsită vinovată de „propagandă împotriva regimului” din Iran

Publicat: 01 10. 2012, 09:31
Actualizat: 28 09. 2018, 08:30
Un juriu iranian a găsit duminică Reuters vinovată de "propagandă împotriva regimului", în urma difuzării unui reportaj video despre femei iraniene practicante de arte marțiale, care a antrenat deja, în martie, "suspendarea" activităților agenției în Iran, a anunțat presa locală, relatează AFP.

Un juriu iranian a găsit duminică Reuters vinovată de „propagandă împotriva regimului”, în urma difuzării unui reportaj video despre femei iraniene practicante de arte marțiale, care a antrenat deja, în martie, „suspendarea” activităților agenției în Iran, a anunțat presa locală, relatează AFP.

Reuters a fost găsită vinovată, de asemena, de „publicarea de informații false cu scopul perturbării opiniei publice”, anunță agenția oficială Irna, citând Parchetul General.

Decizia juriului urmează să fie confirmată de către un judecător al unui tribunal de la Teheran, care urmează să stabilească în săptămânile următoare pedeapsa împotriva agenției, potrivit postului iranian Press TV. Niciun calendar nu a fost comunicat în acest sens.

Reuters, care poate face apel împotriva condamnării, a refuzat să facă orice comentariu pentru AFP.

Agenția de presă, care face parte din grupul Thomson Reuters, cu sediul la New York, a fost reprezentată la tribunal de către directoarea Biroului său din Teheran, Parisa Hafezi, care este vizată de o interdicție de călătorie în străinătate cât timp cazul este în curs.

Cazul a apărut după difuzarea, la începutul lui februarie, a unui reportaj video de către Reuters despre femei care participau la un antrenament „ninja” la Karaj, în apropiere de Teheran, intitulat „Mii de femei ninja se antrenează pentru a deveni asasinii Iranului”.

Reuters a modificat titlul după câteva zile de proteste la Teheran, după care a prezentat scuze. Însă autoritățile iraniene au retras, la puțin timp după aceea, acreditarea tuturor jurnaliștilor agenției din Tehern și au suspendat activitățile acesteia în Iran.

La sfârșitul lui martie, redactorul-șef al Reuters Stephen Adler a declarat pentru New York Times că eroarea din titlu nu era răuvoitoare. „Nu văd erori factuale în reportaj”, a adăugat el.

Autoritățile iraniene supraveghează în mod frecvent și limitează puternic activitățile jurnaliștilor străini în țară.