AJUTOR ALIMENTAR. Parlamentul urmează să adopte măsuri speciale pentru protejarea celor mai vulnerabili cetățeni

Publicat: 16 04. 2020, 10:44
Parlamentul urmează să adopte măsuri speciale pentru protejarea celor mai vulnerabili cetățeni

În contextul situației de urgență provocată de coronavirus, Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale a solicitat plenului Parlamentului European (PE) să adopte în mod direct măsuri speciale pentru a garanta funcționarea continuă a Fondului UE pentru persoanele cele mai defavorizate (FEAD).

Potrivit anunțului făcut de sursa citată, prin intermediul FEAD se oferă ajutor alimentar și asistență materială de bază unui număr de aproximativ 13 milioane de persoane din UE pe an.

„Pentru a proteja în fața virusului persoanele fără adăpost și persoanele care trăiesc în sărăcie și pentru a se asigura că asistența Fondului UE pentru persoanele cele mai defavorizate (FEAD) ajunge în continuare la cei care au nevoie, Comisia Europeană (CE) a propus modificarea normelor acestuia”, se menționează într-un document remis la redacție.

În cadrul unui vot pe 17 aprilie, Parlamentul European urmează să aprobe măsurile propuse, care includ posibilitatea de a finanța furnizarea de echipamente de protecție, furnizarea de ajutoare alimentare și de asistență materială de bază prin intermediul cupoanelor valorice, finanțarea temporară în proporție de 100% din bugetul UE și măsuri simplificate de raportare și de audit pe timpul pandemiei.

Fondul de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane (FEAD), în valoare de 3.8 miliarde euro, a fost introdus în 2014 pentru a atenua cele mai grave forme de sărăcie și pentru a promova coeziunea socială în UE.

Anual, aproximativ 13 milioane de persoane beneficiază de acest fond. Unul din cinci europeni este expus riscului de sărăcie și excluziune socială, femeile, copiii, persoanele în vârstă și persoanele fără adăpost fiind afectate în mod deosebit.

Organizațiile partenere selectate de statele membre gestionează programe alimentare și/sau programe de asistență materială de bază. Acestea oferă și măsuri suplimentare, cum ar fi consilierea și activitățile sociale pentru vârstnici sau atelierele, pe teme cum ar fi modul de gestionare a bugetului gospodăriei.

Sursă foto: Pixabay/caracter ilustrativ