ALEGERI ÎN FRANȚA. Marea dezbatere, în CITATE. Ce au spus Hollande și Sarkozy

Publicat: 03 05. 2012, 15:19
Actualizat: 04 05. 2012, 13:44

Dezbaterea televizată dintre candidații la alegerile prezidențiale din Franța, care, potrivit AFP, a fost urmărită de 17,79 de milioane de telespectatori, a însemnat o confruntare a programelor politice, dar și un schimb constant de replici foarte dure.

gândul vă prezintă principalele declarații de miercuri seara:

Hollande: „Vreau să fiu președintele unității. Francezii s-au opus unul altuia, sunt divizați, eu vreau să-i reunesc. Acesta este direcția schimbării pe care o propun”.

Sarkozy: „Am o dovadă al acestui spirit de unitate: nu au existat violențe pe toată durata mandatului meu. Există cei care vorbesc despre unitate și cei care o fac”.

Hollande: „Domnule Sarkozy, nu o să reușiți să faceți pe victima! Adevăratele victime au fost francezii”.

Sarkozy: (răspuns la acuzația lui Hollande că îi favorizează pe bogați): „Mințiți. Sunteți un mic calomniator”. 

Hollande (despre faptul că Sarkozy l-a acuzat întruna că minte): „Este evident un laitmotiv care ar trebui să fie insuportabil pentru mine, dar care pare a fi o obișnuință în vorbele dumneavoastră”.

Hollande: „E foarte simplu cu dumneavoastră. Nu e niciodată vina dumneavoastră”.

Sarkozy: „Energia nucleară este cea care le permite francezilor să plătească pentru electricitate cu 35% mai puțin decât restul Europei”.

Hollande: „Datoria publică a crescut cu 600 de miliarde de euro de la începutul cincinalului lui Nicolas Sarkozy”.

Hollande: „Eu îi protejez pe copiii Republicii. Dumneavoastră, pe cei privilegiați. E dreptul dumneavoastră”.

Sarkozy: „Franța este țara care, împreună cu Suedia, are cele mai mari impozite din Europa. Francois Hollande vrea mai puțini bogați. Eu vreau mai puțini săraci”.

Sarkozy: „Hollande nu va putea renegocia pactul fiscal. Niciodată nu a făcut un candidat la președinție campanie împotriva unui tratat semnat de Franța cu câteva săptămâni înainte”.

Sarkozy: „Credeți că e ușor să scoți o țară din criză? Sunt 27 de țări în UE. E o recesiune mondială. Am împiedicat dispariția Greciei”.

Hollande: „Oamenii urmăresc aceste alegeri pentru a vedea cine va câștiga, dacă va schimba orientarea Europei, dacă va înfrunta Germania”.

Hollande: „Președintele Republicii nu este Republica. Nu confundați Franța cu persoana dumneavoastră”.

Sarkozy: „Spațiul Schengen nu funcționează. Vom reintroduce controlul la granițele interne. Frontierele nu sunt un cuvânt gol. Trebuie să le apărăm”.

Hollande: „Răspundeți la întrebare! Răspundeți la întrebare! Răspundeți la întrebare!”

Sarkozy: „Mulțumesc, nu sunt elevul dumneavoastră”.

Sarkozy: „Franța e o țară deschisă. Știu de unde vin (referitor la faptul că este fiul unui imigrant ungar, n.red.). Dar am primit prea multă lume, care a paralizat sistemul nostru de integrare. În toate consulatele noastre, va fi organizat un examen de limbă și cunoașterea valorilor noastre pentru cei care vor să vină în Franța”.

Sarkozy: „Musulmanii de pe teritoriul Franței sunt tratați mai bine decât creștinii din Orient”.

Sarkozy: „Energia nucleară e atuul Franței. Nu există niciun motiv pentru care să închidem reactoarele nucleare. Nu am avut niciun accident. Nu avem petrol, nu avem gaze. Dar avem energie nucleară”.

Hollande: „Șomajul a crescut, competitivitatea s-a degradat și Germania se descurcă mai bine decât noi”.

Sarkozy: „După ce ați criticat-o atât, Germania e exemplul dumneavoastră?”.

Hollande (despre dreptul de vot al străinilor extracomunitari la alegerile municipale): „Pentru a adopta această reformă, ne-ar trebui o majoritate de trei cincimi, este o amendare a Constituției, deci voi supune această propunere Parlamentului. Dacă există o majoritate de trei cincimi – asta înseamnă o parte a celor de dreapta și de centru – , reforma va trece. Dacă nu există majoritate, poporul francez va putea decide”.

Sarkozy: „Noi nu dorim ca imigranții să voteze în Franța”.

Sarkozy: „Ați avut un discurs frumos. Ne-ați adus o lacrimă în colțul ochiului”.

Hollande: „Consider că treaba noastră în Afganistan s-a terminat. Nu mai e niciun motiv să ne expunem soldații mai mult decât am făcut-o”.