ALERTĂ NUCLEARĂ ÎN JAPONIA – NIVELUL RADIAȚIILOR CREȘTE. Norul radioactiv probabil se va deplasa spre SUA. În CHINA, cetățenii cumpără sare iodată ca să îi apere de radiații

Redactor:
Vlad Mironescu
Bazinul de stocare al reactorului 4 al centralei nucleare Fukushima nu mai conține apă, ceea ce are ca efect niveluri "extrem de ridicate" ale radiațiilor, a declarat miercuri președintele Autorității americane pentru reglementare nucleară (NRC), relatează AFP.

UPDATE 6Baconschi cere CNCAN să facă celulă de criză și să deaevaluări la 12 ore

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a cerut public, joi,Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN)să constituie o celulă de criză și să prezinte evaluări la intervalde 12 ore, el precizând că a făcut astfel de cereri și telefonic șipe fax.

„După ce am cerut prin fax și telefon, profit de dialogul nostrupentru a cere și public Comisiei Naționale pentru ControlulActivităților Nucleare (CNCAN) să constituie o celulă de criză șisă ne dea la fiecare 12 ore o evaluare a situației, pentru că noinu avem în cadrul MAE expertiza necesară”, a declaratministrul.

CLICK AICI PENTRU GALERIEFOTO

„Am avea nevoie pentru calibrarea unei reacții eficiente să avemun buletin de specialitate în timp real”, a mai spus Baconschi. Ela spus că va propune o HG joi, în Guvern, pentru a avea o rezervăfinanciară pentru eventuala evacuare a unor români din Japonia carenu ar putea să plece pe curse de linie. „Am solicitat din fondul derezervă al Guvernului aproximativ 200.000 de euro”, a spusBaconschi.

Trecem azi prin Guvern… În fine, am să propun o hotărâre deGuvern pentru a avea o rezervă financiară și pentru eventualaevacuare a unor români de acolo care n-ar putea să plece pe cursede linie”, a spus Baconschi. El a atras atenția că „distanța esteenormă, resursele noastre sunt limitate”.

UPDATE 5Chinezii cumpără sareiodată, crezând că ar putea să-i protejeze de contaminareradioactivă

Guvernul le-a adresat joi chinezilor un apel la calm, după ce auînceput să cumpere sare iodată, despre care cred în mod eronat căle-ar putea proteja organismul de particule radioactive provenindde la centrala japoneză Fukushima, relatează AFP.

Comisia Națională pentru Dezvoltare și Reformă (NDRC) a datasigurări, într-un comunicat, că China dispune de vaste stocuri desare și a lansat un apel către populație să o „consume rațional, săcumpere în mod rezonabil, fără să creadă și să dea curs unorzvonuri”.

CumSUNĂ CUTREMURUL din Japonia. Ascultă aici -VIDEO

Douăpovești care au impresionat lumea întreagă: Câinele care refuzăsă-și părăsească prietenul rănit în urma tsunamiului din Japonia.Pompierul care și-a pierdut familia -VIDEO

Primarul unui oraș aflat la 20 dekm de CENTRALA NUCLEARĂ DIN JAPONIA: „Suntem izolați, NE LASĂ SĂMURIM”

Veziaici TRASEUL PROBABIL AL NORULUI RADIOACTIV de la Fukushima – HARTAINTERACTIVĂ

Japonia: Drum distrus de cutremur,reconstruit în 4 zile

Diferite magazine alimentare au raportat un „asalt” asupra săriiiodate, aparent în urma unor mesaje difuzate pe mobil sau peInternet. „Toată sarea s-a vândut dimineața devreme”, a declarat oangajată a unui hipermarket Carrefour din Shanghai.

Ea a spus că pachetele de sare au fost smulse din rafturi în maipuțin de 30 de minute, clienții îngrijorați confruntându-se, înalte magazine, cu o penurie și cu prețuri de șase ori maimari.

Se presupune că iodul oprește fixarea particulelor radioactive peglanda tiroidă, împiedicând, astfel, producerea unor eventualecancere. Dar, potrivit unor experți, citați de postul naționalchinez de radio, sarea de masă din China conține doar 20 până la 30de micrograme de iod pe kilogram, o cantitate insuficientă.

O altă salariată a unui supermarket din Canton a anunțat, deasemenea, efectuarea unor cumpărături sub efectul panicii. Cerereade sare a crescut atât de mult, încât supermarketul a impusrestricții de cumpărare. „Există mulți oameni care stau la coadăpentru a cumpăra sare iodată de la magazinul nostru. (Situația)trebuie ținută sub control. Fiecare client are o limită de douăpachete”, a declarat ea, pentru AFP.

Într-un supermarket din Beijing, în pofida faptului că stocurile desare fuseseră terminate încă de joi la prânz, clienții continuau săvină. „Am citi pe Internet că sarea permite prevenirea uneicontaminări, după cutremurul din Japonia, dar nu știu prea binecum”, a mărturisit un cumpărător.

Cu scopul de a mai calma spiritele, Compania Națională chinezăpentru Industria Sării (CNSIC) a dat asigurări că dispune destocuri suficiente pentru a răspunde cererii din partea populațieiși a cerut consumatorilor „să nu intre în panică”, a anunțat joiagenția oficială China Nouă.

UPDATE 4Camioane speciale alearmatei stropesc reactorul 3 al centralei nucleareFukushima

Două camioane speciale ale armatei au început joi seara săstropească reactorul 3 al centralei nucleare Fukushima, dinnord-estul Japoniei, după o încercare nereușită a tunului de apă alpoliției, a anunțat televiziunea publică NHK, citată de AFP.

Cinci camioane-cisternă ale armatei au fost trimise la centrală, cu30 de tone de apă, pentru a participa la operațiunile de răcire areactoarelor.

Spre deosebire de camioanele poliției, aceste vehicule pot bombardacu apă o țintă fără ca soldații să fie obligați să iasă dincabină.

Polițiștii au încercat anterior să stropească reactorul, dar nu auputut să se apropie suficient de mult, din cauza nivelului ridicatal radiațiilor, a precizat NHK. În cursul dimineții, patruelicoptere ale armatei au vărsat câteva tone de apă peste reactorul3. Barele de combustibil riscă să intre în fisiune dacă nu suntscufundate în apă. Sistemele de răcire ale centralei au fostavariate de seismul urmat de un tsunami, la 11 martie.

UPDATE 3Unii cetățeni bulgaricumpără iodură de potasiu, de teama contaminării provenind dinJaponia

Alerta nucleară din Japonia a stârnit panică în Bulgaria, uniicetățeni grăbindu-se să cumpere iodură de potasiu, medicament carepoate preveni declanșarea cancerului tiroidian, informează site-ulNovinite.com.

„În ultimele trei zile, am vândut mai mult decât normal, iar uniipacienți sunt nemulțumiți că farmaciile nu au suficientă iodură depotasiu”, afirmă un farmacist din Sofia.

Situația este similară și în alte orașe bulgare. Specialiștii auavertizat că eventualul consum de iodură de potasiu fărăprescripția medicului poate fi periculoasă, mai ales la copiiimici, la bătrâni și la persoane care au afecțiuni ale glandeitiroide.

Ministrul bulgar al Sănătății a încercat să calmeze populația înlegătură cu riscurile contaminării radioactive provenind dinJaponia. „Bulgarii care sunt preocupați de sănătate din cauzaevenimentelor din Japonia ar trebui să își aducă aminte de lecțiilede geografie și să vadă unde este localizată Japonia pe hartă. Îșivor da seama că nu au de ce să se teamă”, a declarat StefanKonstantinov.

UPDATE 2Norul radioactiv de laFukushima probabil se va deplasa spre SUA, pe deasupra Pacificului- experți

Norul radioactiv provenind de la centrala niponă Fukushima probabilse va deplasa pe deasupra Oceanului Pacific, ar ajunge joi îninsulele Aleutine și vineri seara în California, conform uneiprognoze realizate de Națiunile Unite, scrie ediția online aziarului New York Times.

Potrivit experților, nivelul radiațiilor se va diminua pe parcursși va avea, în cel mai rău caz, efecte foarte mici în StateleUnite. Spre exemplu, norii radioactivi emanați de la Cernobîl în1986 au ajuns în Statele Unite după zece zile, nivelulradioactivității fiind la cote minime.

Prognoza este realizată de Organizația Tratatului pentruInterzicerea Testelor, subordonată Națiunilor Unite și având sediulla Viena. Studiul nu oferă informații despre actualul nivel alradiațiilor, ci doar despre probabila deplasare a noruluiradioactiv. Prognoza ia în considerare actualele informații despreviteza și direcția rafalelor de vânt din Pacific. Duminică, Comisiade Reglementare din SUA dăduse asigurări că „nu se vor înregistra”efecte dăunătoare sănătății” din cauza norilor radioactiviprovenind din Japonia, dat fiind că între cele două țări sunt miide kilometri.

UPDATEBarack Obama propune să trimită în Japonia mai mulțiexperți în domeniul nuclear

Președintele american, Barack Obama, i-a propus premieruluijaponez, Naoto Kan, să trimită în Japonia mai mulți experțiamericani în domeniul nuclear, pentru a ajuta autoritățile niponesă rezolve criza de la centrala Fukushima, a anunțat joi Guvernulde la Tokyo, citat de AFP.

„Președintele Obama l-a informat pe premierul Kan că Statele Unitesunt pregătite să furnizeze mai mult sprijin, trimițând mai mulțiexperți în domeniul nuclear și participând la eforturile dereconstrucție pe termen mediu și lung”, a declarat purtătorul decuvânt al Guvernului japonez, Yukio Edano, în cadrul uneiconferințe de presă.

Experți americani sunt deja prezenți în Japonia, de la începutulsăptămânii.

Nivel de radiații „extrem de ridicat” la reactorul 4 alcentralei Fukushima – oficial american

Bazinul de stocare al reactorului 4 al centralei nucleare Fukushimanu mai conține apă, ceea ce are ca efect niveluri „extrem deridicate” ale radiațiilor, a declarat miercuri președinteleAutorității americane pentru reglementare nucleară (NRC), relateazăAFP.

„În plus față de cele trei trei reactoare care erau în funcțiune înmomentul incidentului, cel de-al patrulea reactor constituie, deasemenea, de acum, un motiv de îngrijorare. Acest reactor nu era înfuncțiune în momentul cutremurului”, a declarat președintele NRC,Gregory Jaczko, în cadrul unei audieri în Congres. „Credem că afost o explozie de hidrogen la nivelul acestui reactor”, a explicatel.

„Credem că incinta de securitate secundară a fost distrusă, că numai există apă în bazinul de stocare a combustibilului folosit șică nivelul radiațiilor este extrem de ridicat, ceea ce ar puteapune în pericol operațiunile”, desfășurate la fața locului pentruevitarea unei catastrofe, a adăugat el.

Un nouincendiu la reactorul 4 de la Fukushima. Nivelul de radioactivitateîn zona centralei a înregistrat o nouă creștere. Personalul,evacuat temporar. Cutremur de 6 grade înJaponia

NewYork Times: Secretul rezistenței clădirilor japoneze la cutremur.CUM SUNT PROIECTATE CLĂDIRILE ROMÂNEȘTI

Careeste legătura între Fukushima și Cernobâl? BBC dă răspunsul laîntrebările esențiale care se pun în caz de amenințarenucleară

Citește și Japonezii se tem de noiexplozii la centralele nucleare. Țara cu 30% energienucleară

Un avion fără pilot al armatei americane va inspectacentrala nucleară Fukushima

Un avion fără pilot al armatei americane va survola centralanucleară Fukushima, din nord-estul Japoniei, pentru a observastarea reactoarelor acestor instalații, a anunțat, joi, agenția depresă Kyodo, citată de AFP.

Fotografiile care urmează să fie realizate de avionul desupraveghere de înaltă altitudine Global Hawk ar putea furnizainformații esențiale, pentru a înțelege ce se întâmplă îninteriorul clădirilor unde se află reactoarele.

Centrala Fukushima 1, situată în zona afectată de cutremurul șivalul seismic de vineri, numără șase reactoare, a căror stareactuală este considerată foarte instabilă și periculoasă, existândriscul unui accident nuclear major.

Autoritățile japoneze și compania Tokyo Electric Power (TEPCO),care exploatează centrala Fukushima 1, se luptă de mai multe zilepentru a încerca să preia din nou controlul asupra reactoarelor.Până în prezent, diversele acțiuni întreprinse nu au permisstabilizarea situației. Mai multe accidente, cu un nivel degravitate tot mai mare, s-au produs deja în mai multe unități, darstarea reală a instalațiilor nu este pe deplin cunoscută.Cutremurul și valul seismic de vineri au provocate defectareasistemelor de pompare a apei, necesare pentru răcireacombustibilului. În mai multe reactoare, nivelul apei a scăzut șitehnicienii nu reușesc să ridice acest nivel într-un mod durabil.Un camion-cisternă cu tunuri de apă ar urma să încerce joi udareareactorului 4, în prezent unul dintre cele mai problematice.

Ultimele informații desprecutremurul și tsunami-ul din Japonia, live pe Gândul șiFacebook

LIVEDE LA UN BLOGGER ROMÂN DIN HIROSHIMA: în timpul cutremurului,crainicul TV continua să vorbească. „În fundal se aud obiectebușind prin studio”

Primulval tsunami atinge insulele Kurile din sudul Rusiei.VIDEO

VIDEO- REPORTER JAPAN TIMES DIN TOKYO: CINEVA A ZIS DEJA UZUALUL „ECUTREMUR”, DAR NE-AM DAT SEAMA CĂ NU ERA UN CUTREMUROBIȘNUIT

Elicopterele armatei japoneze varsă apă peste douăreactoare ale centralei Fukushima

Elicoptere ale armatei japoneze au vărsat joi dimineața oimportantă cantitate de apă peste două reactoare ale centraleiFukushima, în încercarea de a răci barele de combustibil careamenință să intre în fisiune, potrivit imaginilor transmise deteleviziunea publică NHK în direct, relatează AFP.

Elicopterele, de tip CH-47 Chinook, au survolat centrala și auvărsat în patru rânduri 7.500 de litri de apă peste reactoareleavariate 3 și 4, potrivit imaginilor.

Nicio informație nu era disponibilă imediat, cu privire la reușitaoperațiunii.

Această operațiune, care urma să fie continuată, este efectuată decompania Tokyo Electric Power (TEPCO), exploatantul acesteiinstalații nucleare, care se confruntă cu o serie de problemegrave. Ea urmărește să împiedice combustibilul uzat de la reactorul4, care, în prezent, a rămas fără apă, să devină extrem depericulos și să antreneze un accident major.

Aceste bare de combustibili uzați, care continuă să degajeze, încontinuare, multă căldură, se află într-un bazin situat în parteasuperioară a reactorului, care a fost oprit pentru operațiuni dementenanță încă înainte de cutremurul urmat de un tsunamidevastator.

Reactorul 3 a fost, de asemenea, avariat de o explozie de hidrogen,luni. Acoperișul și anumite porțiuni ale peretelui exterior au fostluate de suflul exploziei, iar containerul de protecție ar putea fiavariat.

O încercare precedentă de utilizare a elicopterelor a fostabandonată, miercuri, din cauza nivelului de radioactivitate prearidicat de deasupra centralei.

AVERTIZARE DE TSUNAMI ÎN SUA,RUSIA, INDONEZIA, NOUA ZEELANDĂ, CHILE ȘI FILIPINE, DUPĂ DEZASTRULDIN JAPONIA. SE AȘTEAPTĂ VALURI DE 1 METRUÎNĂLȚIME

VIDEO- TSUNAMI-UL DEVASTATOR CARE A MĂTURAT COASTELE JAPONIEI. SUTE DECASE, FERME ȘI DRUMURI AU FOST ÎNGHIȚITE ÎN CÂTEVAMINUTE

VIDEO- IMAGINI DIN MIJLOCUL CUTREMURULUI DIN JAPONIA. Seismul, filmatdintr-o clădire din Tokyo. „Dumnezeule! Toată lumea a ieșit pestrăzi, clădirile încă se leagănă”

VIDEO- IMAGINI DIN TIMPUL SEISMULUI DIN JAPONIA: O FEMEIE NU SE POATERIDICA DE PE TROTUAR, IAR BĂRBATUL CARE O FILMEAZĂ RESPIRĂÎNGROZIT

Mihai Draghici, [email protected], Ioana Bojan,ioana.bojan@mediafax.ro, Valentin Vidu,[email protected]

Inchide