Antony Blinken: Reconcilierea dintre SUA și Franța va dura

Publicat: 24 09. 2021, 09:23
Antony Blinken. Sursa foto: Profimedia

Secretarul american de stat, Antony Blinken, a declarat joi că reconcilierea dintre Statele Unite și Franța după criza submarinelor „va lua timp”.

Totodată, el spune că această reconciliere va necesita „acțiuni” din partea autorităților de la Washington, după cum informează site-ul agenției Agerpres.

„Recunoaştem că acest lucru va lua timp şi multă muncă şi se va traduce nu numai declaraţii, ci şi prin acţiuni”, a spus el într-o conferinţă de presă, în paralel cu Adunarea Generală a ONU de la New York.

Totodată, el a făcut referire la discuțiile dintre președinții Joe Biden și Emmanuel Macron și a spus că cele două țări ar putea „face mai mult și mai bine”.

Blinken a subliniat în repetate rânduri în cadrul discursului său importanța Franței, în special în zona indo-pacifică.

Oficialul de la Washington a avut joi o discuție privată cu ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian.

„El şi cu mine suntem prieteni de multă vreme, am o stimă deosebită pentru el”, a spus Blinken despre Le Drian.

Statele UE, solidare cu Franța

Statele membre ale Uniunii Europene (UE) și-au exprimat luni sprijinul față de Franța în scandalul legat de anularea unui contract semnat între Paris și Canberra.

Miniștrii de Externe ai statelor membre ale Uniunii, care s-au reunit la New York în marja Adunării Generale a ONU, „și-au exprimat în mod clar solidaritatea față de Franța”, dar și „sprijinul clar” acordat Parisului, a declarat șeful diplomației europene, Josep Borrell, după cum informează site-ul agenției Agerpres.

Borrell a declarat pentru presă că participanții la reuniune consideră că disputa dintre Franța și Statele Unite, generată de anunţul unei alianţe indo-pacifice între SUA, Marea Britanie şi Australia nu este un subiect bilateral, ci unul care „a afectat” întreaga Uniune Europeană.

Ministrul francez de Extere, Jean-Yves Le Drian, a făcut sâmbătă seara o serie de declarații despre „criza gravă” provocată de faptul că Australia a renunțat la contractul pentru submarine franceze.

Șeful diplomației franceze a declarat că această decizie reprezintă „o minciună (…), o duplicitate (…), o pierdere majoră a încrederii și un dispreț” din partea aliaților Franței.

Parteneriatul strategic AUKUS a provocat furia Franţei, care a pierdut astfel un contract de 90 miliarde de dolari australieni (56 miliarde de euro). Vineri, Parisul şi-a rechemat ambasadorii de la Washington şi Canberra, o decizie fără precedent vizavi de doi aliaţi istorici.